Feltúrják az olajért az Északi-sarkot?

A Jeges-tengerben még kockázatosabb az olajkitermelés, mint a Mexikói-öbölben. A hidegebb és viharosabb vizekben nehezebb megfékezni az olajszennyezést. Az állatvilágra nézve is nagyobbak lehetnek az ökológiai károk, hiszen itt van a világ leggazdagabb halraja és a legtöbb fajt tartalmazó vadon élő állatvilág.

A geológusok legújabb vizsgálatai azt mutatják, a Föld klímájának néhány Celsius fokos emelkedése háromszor akkora felmelegedést eredményez az Északi-sarkon. Vagyis a sarkköri éghajlat-változás tovább erősíti a globális felmelegedést.

A következtetést 5 millió év melegedő és lehűlő klímaváltozásaiból szűrték le a tudósok, jelentette a Discovery News. A University of Colorado kutatói azt is fontosnak találták leszögezni, hogy a sarkköri melegedés a globális klímaváltozás nélkül is végbemegy, tehát elkerülhetetlen. Ha a bolygó 3 fokot melegszik, a sarkkör 9-10 fokot, ha három fokkal lesz hidegebb, ugyancsak 9-10 fokos lesz a lehűlés.

Nem valami bíztató adat, hogy a maihoz hasonló üvegházgáz-koncentráció esetén a múltban 19 Celsius fokkal volt melegett a sarkkör hőmérséklete!

Olajhajsza az Északi-sarkon

Az északi-sarki tengerek egyes részei Kanada, Dánia, Norvégia, Oroszország és az USA fennhatósága alá tartoznak, mindegyik a partjaitól 320 kilométeres távolságra mondhatja magáénak a vizet. Ha bizonyítani tudja, hogy a kontinentális padka vagy párkány hosszabban húzódik meg a víz alatt, akkor további 240 kilométerre tarthat igényt.

A Shell tavaly ősszel "előzetes engedélyt" kapott az amerikai Minerals Management Service-től (MMS), hogy olajkitermelés céljából Alaszkánál két helyen fúrásokba kezdjen a Jeges-tengeren (pontosabban a Beaufort és Chukchi tengereken, 930 000 hektáros területen). A hatóságot több vád érte már a múltban amiatt, hogy túlságosan megengedő az olajszektor felé és köreiben meghatározók a profitérdekű összefonódások, a korrupció. Az engedélyeket azután adták ki, hogy az ügynökség több vezető tudósa lemondott posztjáról, amiért környezetvédelmi aggályaik jó ideje nem találtak meghallgatásra. (A kormányszintű vizsgálat visszásságokat talált és Alaszka délnyugati részein a bérleti szerződéseket vissza is vonták.) Nevük elhallgatását kérve több tudós azt nyilatkozta a New York Times-nak, vagy szakvéleményük átírására késztették őket, vagy előre megírták azokat a számukra, és csak a szignójukra tartottak igényt a feletteseik, ezért jobbnak látták, ha munkahelyet váltanak.

Jane Lubchenco, a Nemzeti Óceáni és Éghajlati Hivatal (NOAA) vezetője tavaly szeptemberben levélben jelezte aggályait az MMS felé a sarki olajkitermelés lehetséges megindulását illetően. Idén májusban az amerikai fellebbviteli bíróság a Shellnek adott igazat, és elutasította az MMS engedélyezési folyamatát övező kifogásokat.

A kanadai Védelmi Minisztérium tudományos kutatóintézetei és az Egyesült Államok most együttműködnek a Jeges-tenger mélyének felkutatásán, és 7 méter hosszú, "autonóm mozgású" mélyvízi járműveket (AVU) küldenek a tengerfenékre, hogy feltérképezzék a domborzatot.

A NASA IceBridge néven Grönlandra küldött 35 fős legénységű kutatócsoportot a jégtakarók és gleccserek változásának tanulmányozására. A cél, hogy az így nyert adatokat betáplálják a globális felmelegedést szimuláló szoftverekbe, és ezzel pontosabb adatokat kapjanak a jövőbeli változásokról. A helyszíni expedíció oka: a NASA egyik műholdja felmondta a szolgálatot és csak 2015-ben helyettesítik az ICESat-2-vel.

Nagy a káresély

21 éve, hogy az Exxon Valdez tankhajója korallzátonynak futva megsérült Alaszka partjainál, amelynek következtében 11 millió hordó nyersolaj ömlött szét. A természeti katasztrófa 2080 kilométer hosszú partszakaszt szennyezett meg. A tisztítási munkálatokra 2 milliárd dollár ment el, a kártérítésekre további egymilliárd. A Bristol-öböl például az amerikai felségterületű vizek halfogásának 40 százalékát biztosítja, évi 2,2 milliárd dollár értékben. A baleset után George Bush kitiltatta az olajszektort a területről, ám fia, George W. Bush 2007-ben eltörölte e szabályozást. Az MMS szerint az olajkitermelés a körzetben csak 20-40 év alatt hozna 8 milliárd dollárt.

”A nemzetközi helyzet egyre fokozódik”
A sarkkör klíma-fokozó hatása annak köszönhető, hogy az erősödő napfényt magába szívja az óceán, attól felmelegszik és elolvasztja a sarki jeget. A jég- és hótakaró kiváló fényvisszaverő, mely visszajuttatja a meleg napfényt (illetve egy részét) az űrbe. Ha hidegebb az éghajlat, több jég keletkezik, és nagyobb mennyiségben ”küldi vissza” a napfényt.
A másik melegítő effektust a fagyott szárazföldi talaj (permafrost) okozza: ha melegszik a klíma, ez kiolvad, hatalmas metán-mennyiséget bocsát ki magából (ami addig fagyva lapult benne), ez növeli az üvegházhatást okozó gázok koncentrációját a légkörben.
A sarki jégtakaró minél inkább feltöredezik a melegtől, darabjai annál könnyebben úsznak szerteszét és kerülnek melegebb tengerekbe. 2007-ben, amikor a sarki hőmérséklet-mérések 50 éves történetében a legmelegebb nyarát élte meg az Északi-sark, szokatlanul nagy, mintegy 88 060 négyzetméternyi jégtömeg hagyta el a zónát a 40 kilométer széles Nares-szoroson keresztül. A két GRACE-műhold, mely a föld tömegének regionális változásait és az emiatt finoman módosuló gravitációt méri, Grönland északnyugati részén is észlelte a jégtakaró csökkenését.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo