hirdetés

A „felhő” is kábelen jön

Sokan gondolják, hogy e-mailjeik, a YouTube-on látott filmek és a többi internetes tartalom a sokat emlegetett „felhőből” érkezik mobiljukra, számítógépükre. Tévedés: a világháló adatait először kábeleken továbbítják, amelyek már 1 200 000 km hosszan hálózzák be a Földet.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az első transzatlanti kábelt Európa és Amerika között 1858-ban avatták fel. Viktória brit királynő üzenete 16 óra alatt jutott el Buchanan amerikai elnökhöz. Ehhez napjainkban másodpercekre van csak szükség – de a kábelfektetés nehéz és költséges munkája változatlanul elengedhetetlen.

Kép: Pixabay

Míg korábban a hírközlési vállalatok fektették és üzemeltették a kábeleket, az internet korában ezt a feladatot mind inkább a nagy szolgáltatók veszik át.

A Microsoft, a Google, a Facebook és az Amazon tulajdonában van már az összesen több mint 1 200 000 km hosszú kábelhálózatnak több mint a fele.

Tekintettel a kábeles összeköttetések kényes voltára, azok időként politikai vitákhoz is vezetnek. Az ausztrál kormány például tavaly megakadályozta, hogy a kínai Huawei kábellel kösse össze a Salamon-szigeteket Ausztráliával – attól tartva, hogy a kínaiak így bejuthatnak az ausztrál hírközlési rendszerekbe.

Egy lépést sem kell tennünk, virtuálisan mindent megkapunk
Eltűntek a hanglemezek, majd jöttek a CD-k, amelyeket most a streaming vált fel. Hasonló, drámai változásokat hoz a digitalizálás az árukereskedelem többi területére s eljutunk odáig, hogy testünkbe ültetett chip révén ízeket, illatokat érzékelünk, és továbbítunk...

A tengerek alatti kábelfektetés nehéz és költséges feladat. A különleges hajókra 6500 km hosszúságú, 3500 tonna súlyú kábel kerül, amelyet a személyzet 24 órán át, 12-12 órás műszakokban enged a mélybe.

Az üvegszálakból álló, megfelelő burkolással ellátott kábeleknek 25 éven át kell ellenállniuk a legerősebb vízáramlásoknak, földmozgásoknak, halászhajóknak. A minőségnek ára van: a Google Észak-Amerikát Chilével összekötő kábelének költségeit például 350 millió dollárra becsülik.

(Forrás: The New York Times)

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo