Hínárból készült ruha a zöld divatipar új reménysége

A divatipar sok mesterséges anyagot használ. A műszálas ruhák elterjedtsége azonban felkeltette a természetes alapanyagok iránti igényt: komposztálható ruhák kellenek, hogy csökkenjen a szektor ökolábnyoma, mert túl sok poliészter-mikrorost szennyezi vizeinket a mosás után, és iszonyú mennyiségű kemikáliát ömlesztenek a természetbe a ruhagyárakból is.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A divatiparban dolgozó innovátorok szorgosan dolgoznak azon, hogy új természetes forrásokat találjanak a textilgyártáshoz. A lehető legkülönfélébb növényekre vadásznak, hogy növényi rostokat használva öltöztessenek fel minket. A prémiumkategóriás gyártók is fantáziát látnak az új trendben. Dolgoztak már gyapotfával (Ceiba pentandra, angolul kapok tree), almával, naranccsal, mezőgazdasági hulladékkal, kávézaccal, kókusszal, kenderrel – szinte semmi nem kerüli el a figyelmüket.

Hosszú még az út az etikus divatipar létrejöttéig
A diszkontdivat olcsó termékeinek haszonélvezői vagyunk. Ennek ára azonban negatív externáliák garmadája: környezetszennyezés és a harmadik világ polgárainak alkalmazása embertelen körülmények közepette. Hogyan tisztulhat meg a divatipar?
Cellulóz

Az Eastman szeptemberben mutatta be Franciaországban a női ruhák piacára szánt Naia márkanevű matériát, amit cellulózfonalból készítenek. Az alapanyagául szolgáló fákat fenntartható módon termesztik, erről két minősítést is szerzett a cég (FSC és PEFC Chain of Custody tanúsítványt). A kelme állítólag jól bírja a strapát és a párát is.

De ami talán még fontosabb, a vegyi anyagokkal való megmunkálása zárt folyamat, vagyis az oldóanyagokat újrahasznosítják, nem öntik ki a természetbe. Ez azért nem elhanyagolható tényező, mert a ruhaanyagok gyártásakor sok vegyi anyagot használnak, és ez gyakran a kínai gyárakból kiöntött ipari szennyvízként a folyókban vagy a talajban végzi, ami óriási környezeti terhelést jelent.

Tengeri hínárözön. Divatos, mi?
Fotó: Flickr/lunita lu

Tengeri hínár

A New York-i AlgiKnit nevű startup alapítója és innovációs igazgatója a 26 éves Tessa Callaghan, aki a Columbia Egyetem kutatócsoportjával együttműködve biopolimereket gyárt, amikből fonalak „sajtolhatók ki”. Cégét nemrég beválogatták egy startup-gyorsító programba, idén pedig elnyert egy százezer euróval járó díjat is.

Több minden szól a tengeri hínár mellett. Egyrészt az egyik leggyorsabban növekvő organizmus a Földön, tízszer gyorsabban nő, mint a bambusznád. Ökológiai értelemben azért is kiváló alapanyag, mert mosásakor nem kerülnek szennyező, mesterséges, poliészterből lemorzsolódó mikrorostok a vízbe, amikkel ma már tele vannak folyóink, tavaink és az ivóvizünk is. Ráadásul ha a hínáralapú ruhát már megunta vagy elhasználta viselője, az anyag hamar komposztálható a földben, de állatok számára takarmányként is hasznosítható. Gazdaságilag is hasznos, hiszen a gyártáshoz használt hínárt akvafarmokon termesztik, kontrollált körülmények között, ami munkát ad a halászoknak a halászidényen kívüli hónapokban is. A New York-i cég most a hínáralapú póló és sportcipő prototípusán dolgozik.

Nem csak a harmadik világ munkásainak helyzete kétségbeejtő
Szörnyülködve olvassuk, milyen körülmények között dolgoznak a nemzetközi divatipar munkaerő-piramisának alján dolgozó, fejlődő országbeli munkavállalók. Nos, nem kell messzire menni, Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, nekünk is megvannak a „sweatshopjaink”.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo