hirdetés

Naponta hatezer ember hal meg a munkája miatt

Világszerte naponta hatezer ember hal meg a munkájával összefüggő balesetekben vagy betegségekben. A balesetek többségét figyelmetlenség okozza. Még bőven van tennivaló a megelőzésben.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Április 28-a a Munkavédelem világnapja, amelyet a kormány 2012-ben a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánított.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) becslése szerint naponta hatezer ember hal meg a munkájával összefüggő balesetekben vagy betegségekben. A munkahelyeken sokrétű veszélyek leselkednek a dolgozókra: savak, hő, lángok és szikrák, elektromos feszültség, statikus feltöltődés és mechanikai terhelés. De a szűk határidők vagy a munkahelyi félelmek okozta pszichikai stressz is egyre inkább kockázati tényezőnek számít – olvasható a Mewa közleményében.

Több baleset, kevesebb halál

A munkabalesetek száma 9,2 százalékkal nőtt tavaly. Míg 2015-ben 21 088 dolgozó vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné munkabaleset következtében, 2016-ban a számuk már meghaladta a 23 ezret az NGM munkafelügyeleti főosztályának jelentésében. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma viszont mérséklődött. A foglalkoztatottak száma 2016-ban elérte a 4,4 milliót Magyarországon, 80 halálos munkabaleset történt, miközben 10 éve még 3,9 millió ember foglalkoztatása mellett volt 123 halálos munkabaleset – ismertette Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a tárca közleménye szerint. Rámutatott: a munkabaleseti ráta 10 éves viszonylatban csökkent az ipari termelés bővülése mellett, ahol magasabbak a baleseti kockázatok. Hangsúlyozta, egy halálos munkabaleset megtörténte is elfogadhatatlan, minden dolgozónak joga van a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményekhez, ahogyan az Magyarország alaptörvényében szerepel.

A kivizsgált munkabalesetek 67 százaléka figyelmetlenség miatt történik mondta Simon Attila korábban az M1 aktuális csatornán. Megjegyezte, hogy a balesetek hátterében a figyelmetlenség mellett sok esetben a megfelelő tájékoztatás hiánya áll. Problémát jelent az is, hogy egy-egy cég technológiai váltásánál a régi munkavállalók nem kapnak elegendő információt az új eljárásokról, gépekről - tette hozzá.

Kép:sxc

Az építőipar és az agrárium a legveszélyesebb

A megelőzés érdekében rengeteg feladat van, több terv még végrehajtásra vár. Ezek közül a helyettes államtitkár kiemelte, mivel a munkabaleseti adatok alapján az építőiparban történik a halálos munkabalesetek harmada, ezért májusban indul az építőipari tevékenység országos célvizsgálata. Szintén egyharmadát adja a halálos munkabaleseteknek a mezőgazdasági ágazat, amelynek veszélyeire, ártalmaira való figyelemfelkeltés és a megelőzés céljából kétéves kampányt terveznek indítani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Szent István Egyetemmel közösen.

Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem
Az ILO, a nemzetközi munkavédelmi ügynökség adatai szerint a munkabalesetek és a foglalkozási eredetű megbetegedések teljes költsége a világ GDP-jének 4 %-át tesz ki, az Európai Bizottság adatai szerint pedig a munkabalesetek költsége (beleszámítva a kiesett munkát és a balesetek okozta plusz költségeket) 2000-ben, az EU15-ben 55 milliárd euró volt. A helyettes államtitkár szerint hazai viszonylatban is óvatos becslések szerint is 200 milliárd forintos veszteséget jelent nemzetgazdasági szinten a munkahelyi balesetek miatti kiesés és költés. Itt talál további részleteket.
Hangsúlyozta, a siker kulcsa az együttműködésben van. Az NGM-nek munkavédelmi szakmai irányítóként segítenie kell a helyes gyakorlatok kialakítását, de a munkáltatóknak, a munkavédelmi szaktevékenységet végző szakembereknek, a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a munkavállalóknak és a munkavédelmi képviselőknek is mindent meg kell tenniük a biztonságos munkavégzés érdekében.

Az NGM a témában kiadott közleménye szerint egyebek mellett az is kedvező hatással lehet a munkakörülmények javítására, hogy a munkavédelmi törvény tavaly júliusi módosítása értelmében a korábbi 50 helyett már 20 munkavállaló alkalmazásakor is kötelező munkavédelmi képviselőt választani. A megválasztott képviselőknek tájékozódási, tájékoztatás-kérési, véleményezési, konzultációs, részvételi, döntés-előkészítési és kezdeményezési joga van a munkavédelem területén.

Kép:Mewa

Van még tennivaló, főleg a kkv-knál

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (EUROFOUND) ötévente végzett legutóbbi, 2015-ös felmérése szerint pozitív fejlemény, hogy tíz munkavállaló közül kilenc jól vagy nagyon jól tájékozott a munkakörével kapcsolatos egészségi és biztonsági kockázatokról. A kisebb vállalatoknál dolgozó munkavállalók azonban ritkábban kapnak tájékoztatást arról, hogy munkavégzésük során mi veszélyeztetheti őket, és a fiatal munkavállalók nagyobb mértékben ki vannak téve az intenzív munkavégzésnek, a többműszakos munkának, az ártalmas társas viselkedésformáknak és az állás bizonytalanságának. A kutatás szerint a problémás területek között szerepel, hogy 2010 és 2015 között 15 százalékról 17 százalékra emelkedett a vegyi anyagok, és 11 százalékról 13 százalékra a fertőző anyagok hatásainak kitett munkavállalók aránya.

A munkahelyi balesetek megelőzésének fontos előfeltétele a megfelelő védőöltözet viselete. Nagyon lényeges, hogy a védőruha megfeleljen az adott munkahely specifikus veszélyeinek, a munkavállalókat informálják a védőruházatról és azt helyesen viseljék – olvasható a Mewa bértextília szolgáltató cég közleményében.

A munkavédelemmel kapcsolatos fegyelemmel egyelőre jócskán vannak problémák a munkahelyeken. Tavaly az ellenőrzött vállalkozások 80%-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot, hibát. Bár a munkáltató feladata a szabályok ismerete és betartatása, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeinek megteremtése, elsődlegesen nem a bírság elkerülése érdekében érdemes foglalkozni a kérdéssel, hanem a tényleges gazdasági előnyök miatt. (Ld. keretes írásunkat.)

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo