hirdetés

Most duplán megéri zöldíteni az irodát

A növények nem csak kellemesebbé teszik az irodai környezetet, de kutatások bizonyítják, hogy csökkentik a betegségeket és növelik a hatékonyságot is. Hát kell ennél szebb motivációs eszköz?
hirdetés

Sokan nem is tudják, hogy az élő növények akár otthon, akár a munkahelyeken milyen pozitív hatásokkal járnak. Az a kifogás, hogy a növények sok törődést igényelnek, napjainkra megdőltek:  ahogy az élet minden területén forradalmi innovációk mentek végbe, így a növénytartás is megújult! Önöntöző rendszer, vertikális, moduláris kertek? Ez a jövő - mondják a Minigarden szakértői.

Kép:Minigarden

Már több kimutatás kimutatta a növények jótékony hatását az élettani tényezőkre. Díszíthetünk festménnyel, fali kárpittal, motiváló plakátokkal, egyéb design elemekkel, de semmivel nem érhetjük el azt a hatást, amelyet a növények tudnak okozni! Nézzünk néhány kutatási eredményt:

  • a betegség miatti hiányzások fél év alatt 15%-ról 5%-ra csökkentek a munkahelyi növények hatására
  • norvég kutatócsoport eredményei szerint a növények elhelyezésének hatására 20-30%-kal csökkent a különböző egészségügyi panaszok (fáradság, fejfájás, bőr és a nyálkahártyák kiszáradás) gyakorisága a növényekkel ellátott irodában dolgozók között
  • a Harvard Egyetem kutatásai alapján, a munkahelyi növények hatására az információ feldolgozás 172-299%-kal, a stratégiai alkotás képesség 183-288%-kal, a stresszes helyzetekre való reakció pedig 97-131%-kal növekszik
Hogy miért? Mert a növények és dekorációs elemek azt az érzést keltik a munkavállalóban, hogy az alkalmazójának fontos az egészsége és a jókedve – vélekedett egy másik kutatás vezetője. A növényzet kényelmesebbé és élhetővé teszi az irodákat, és így jövedelmezőbbé is – hangsúlyozta. Így a zöldítés tulajdonképpen olcsó motivációs eszközként is felfogható.

Bár a zöld szép, általában sok helyet foglal. Erre találták ki a vertikális kertészetet, ahol kis alapterületen számottevő növényt tudunk elhelyezni. Jó pár cég már felfedezte a hasznosságát, mint például a Facebook, a Microsoft, az Apple vagy az Intel, hogy csak a legnagyobbakról beszéljünk.

A Microsoft madridi irodája
Kép:Minigarden

A Minigarden idén az Urban Green Revolution nevében meghirdeti a március 31-ig tartó Zöld Munkahely versenyt. A zöld fal elnyeréséhez csak annyit kell tenni, hogy megfogalmazzuk, miért is fontos számukra a „zöld” a munkahelyükön, ellátva az írásukat a zöldmunkahely hashtaggel (#zöldmunkahely).

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo