Az egészséges dolgozó tuti befektetés

A kisebb cégektől egészen a nagyvállalatokig a munkáltatók egyre több pénzt és energiát fordítanak alkalmazottaik egészségének megőrzésére. Ennek oka egészen egyszerű: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: EU-OSHA

A jóga és meditáció gyakorlásától a konditermi edzéseken át a különböző csapatsportokig világszerte más és más megoldásokat találhatunk az alkalmazottak fitten tartására. A svéd Kalmar Vatten 8 évvel ezelőtt a munkahelyi sérülések megelőzése és egészségük megtartása céljából kötelező testedzést írt elő a dolgozóinak. A heti egy óra munkaidőben végzett edzés betartását a helyi konditermek segítségével ellenőrzik - írja a ShopALike.hu közleménye.

Linn Sjörgen, a cég HR részlegének vezetője szerint az alkalmazottak a munkájuk részeként tekintenek az edzésre, ami érthető is, hiszen egy esetleges mulasztás fizetéslevonást vonhat maga után. Bár a cégnél a betegszabadságok száma mérhetően csökkent, a kötelezően előírt edzésekről komoly társadalmi vita folyik Svédországban. (Magyarországon sem ártana mozgásra kötelezni a dolgozókat.)

A stressz ellen is kell tenni

A jó erőnlét és kondíció mellett a szellemi fittség is ugyanolyan fontos. Az Európai Uniós statisztikák szerint a munkahelyi hiányzások több mint felének okozója a munkahelyi stressz, ami csak Magyarországon évi 440 milliárd forintos kiesést jelent a munkáltatók számára, így ezen a területen is van a cégeknek tennivalója.

A világ első számú keresőjét működtető amerikai cégóriás, a Google frappáns módon „Search Inside Yourself” (Keress magadban!) néven szervez meditációs kurzusokat dolgozóinak. A program 2007-es indulása óta több ezren vettek részt a tréningeken, aminek népszerűségét a rendszerint fél éves várólista is mutatja.

Persze nem csak a meditációs kurzus az egyetlen módja a munkahelyi stressz kezelésének; a legtöbb esetben már a legfőbb stresszforrások – mint például az aránytalan terhelés - megszüntetése is hatalmas előrelépést jelenthet. Nyugodtabb a munkahelyi közeg, ha tisztázottak az elvárások, megbíznak a dolgozóban és a sikerek után nem marad el az elismerés.

A főnök gondja a stresszes alkalmazott
Nem magánügy, hanem szervezeti, céges szinten kezelendő probléma a munkahelyi stressz a szakemberek szerint. A cégeknek ráadásul nem csak jóságból, de jól felfogott anyagi érdekből is foglalkoznia kéne a stressz szint csökkentésével.
Egyre népszerűbb a jóga

A meditációs tréningek és erősítő edzések mellett létezik egy mozgásforma, ami a fizikai és mentális egészséget egyszerre képes karban tartani: a jóga. A jóga a testi és lelki harmónia megőrzésének egyik kiváló eszköze, így méltán vált napjaink egészségtrendjének egyik fontos szereplőjévé.

Ismerve a jótékony hatásait, nem meglepő, hogy egyre több vállalat szervez jógaórákat dolgozóinak. Jóri Anita három éve dolgozik jógaoktatóként Berlinben, ahol többek között a ShopAlike irodájában is segít levezetni a munkaidő alatt felgyülemlett feszültséget.

Anita szerint a munkahelyi jóga népszerűségének számos oka van. A jógát gyakorlók jobban kezelik a stresszes helyzeteket, sőt, ritkábban lesznek betegek, mivel a rendszeres gyakorlás jó hatással van az immunrendszerre is. Az egészségesebb alkalmazott jobb kedvvel dolgozik és motiváltabb, ez talán a legfontosabb a cégek szempontjából. Emellett a jógaórák szervezése is viszonylag egyszerű, hiszen néhány jógamatracon és egy tágasabb tárgyalón kívül másra nincs is szükség.

Mindenki nyer

A mozgás mellett az egészséges étrend is fontos, szerencsére a müzlik, gyümölcsök és gyümölcslevek ma már egyre több cég konyhájának alapfelszerelései. Az egészségmegőrző módszerek és kezdeményezések sora persze végtelen. Az állítható magasságú asztaloktól kezdve a már irodai alapfelszereltségnek számító fitball-on át rengeteg módja van annak, hogy a munkáltató egészségtudatos munkakörülményeket teremtsen dolgozóinak.

Az egészséggel kapcsolatos befektetések megtérülésére nincs képlet, de tengerentúli kutatások szerint minden hasonló célra befektetett dollár átlagosan minimum két-háromszorosan térül meg, sőt, egy amerikai nagyvállalat, az Intel esetében a megtérülés ötszörös volt. Az ehhez hasonló programoknak köszönhetően nem csak a betegség miatti hiányzás csökken, de az alkalmazottak kevésbé stresszesek, viszont kreatívabbak lesznek, a munkatársi kapcsolatok pedig javulhatnak, így ebből a befektetési formából összességében mindenki csak profitálhat.

Az egészségre költeni nem kidobott pénz
A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo