hirdetés

Az egészséges dolgozó tuti befektetés

A kisebb cégektől egészen a nagyvállalatokig a munkáltatók egyre több pénzt és energiát fordítanak alkalmazottaik egészségének megőrzésére. Ennek oka egészen egyszerű: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: EU-OSHA

A jóga és meditáció gyakorlásától a konditermi edzéseken át a különböző csapatsportokig világszerte más és más megoldásokat találhatunk az alkalmazottak fitten tartására. A svéd Kalmar Vatten 8 évvel ezelőtt a munkahelyi sérülések megelőzése és egészségük megtartása céljából kötelező testedzést írt elő a dolgozóinak. A heti egy óra munkaidőben végzett edzés betartását a helyi konditermek segítségével ellenőrzik - írja a ShopALike.hu közleménye.

Linn Sjörgen, a cég HR részlegének vezetője szerint az alkalmazottak a munkájuk részeként tekintenek az edzésre, ami érthető is, hiszen egy esetleges mulasztás fizetéslevonást vonhat maga után. Bár a cégnél a betegszabadságok száma mérhetően csökkent, a kötelezően előírt edzésekről komoly társadalmi vita folyik Svédországban. (Magyarországon sem ártana mozgásra kötelezni a dolgozókat.)

A stressz ellen is kell tenni

A jó erőnlét és kondíció mellett a szellemi fittség is ugyanolyan fontos. Az Európai Uniós statisztikák szerint a munkahelyi hiányzások több mint felének okozója a munkahelyi stressz, ami csak Magyarországon évi 440 milliárd forintos kiesést jelent a munkáltatók számára, így ezen a területen is van a cégeknek tennivalója.

A világ első számú keresőjét működtető amerikai cégóriás, a Google frappáns módon „Search Inside Yourself” (Keress magadban!) néven szervez meditációs kurzusokat dolgozóinak. A program 2007-es indulása óta több ezren vettek részt a tréningeken, aminek népszerűségét a rendszerint fél éves várólista is mutatja.

Persze nem csak a meditációs kurzus az egyetlen módja a munkahelyi stressz kezelésének; a legtöbb esetben már a legfőbb stresszforrások – mint például az aránytalan terhelés - megszüntetése is hatalmas előrelépést jelenthet. Nyugodtabb a munkahelyi közeg, ha tisztázottak az elvárások, megbíznak a dolgozóban és a sikerek után nem marad el az elismerés.

A főnök gondja a stresszes alkalmazott
Nem magánügy, hanem szervezeti, céges szinten kezelendő probléma a munkahelyi stressz a szakemberek szerint. A cégeknek ráadásul nem csak jóságból, de jól felfogott anyagi érdekből is foglalkoznia kéne a stressz szint csökkentésével.
Egyre népszerűbb a jóga

A meditációs tréningek és erősítő edzések mellett létezik egy mozgásforma, ami a fizikai és mentális egészséget egyszerre képes karban tartani: a jóga. A jóga a testi és lelki harmónia megőrzésének egyik kiváló eszköze, így méltán vált napjaink egészségtrendjének egyik fontos szereplőjévé.

Ismerve a jótékony hatásait, nem meglepő, hogy egyre több vállalat szervez jógaórákat dolgozóinak. Jóri Anita három éve dolgozik jógaoktatóként Berlinben, ahol többek között a ShopAlike irodájában is segít levezetni a munkaidő alatt felgyülemlett feszültséget.

Anita szerint a munkahelyi jóga népszerűségének számos oka van. A jógát gyakorlók jobban kezelik a stresszes helyzeteket, sőt, ritkábban lesznek betegek, mivel a rendszeres gyakorlás jó hatással van az immunrendszerre is. Az egészségesebb alkalmazott jobb kedvvel dolgozik és motiváltabb, ez talán a legfontosabb a cégek szempontjából. Emellett a jógaórák szervezése is viszonylag egyszerű, hiszen néhány jógamatracon és egy tágasabb tárgyalón kívül másra nincs is szükség.

Mindenki nyer

A mozgás mellett az egészséges étrend is fontos, szerencsére a müzlik, gyümölcsök és gyümölcslevek ma már egyre több cég konyhájának alapfelszerelései. Az egészségmegőrző módszerek és kezdeményezések sora persze végtelen. Az állítható magasságú asztaloktól kezdve a már irodai alapfelszereltségnek számító fitball-on át rengeteg módja van annak, hogy a munkáltató egészségtudatos munkakörülményeket teremtsen dolgozóinak.

Az egészséggel kapcsolatos befektetések megtérülésére nincs képlet, de tengerentúli kutatások szerint minden hasonló célra befektetett dollár átlagosan minimum két-háromszorosan térül meg, sőt, egy amerikai nagyvállalat, az Intel esetében a megtérülés ötszörös volt. Az ehhez hasonló programoknak köszönhetően nem csak a betegség miatti hiányzás csökken, de az alkalmazottak kevésbé stresszesek, viszont kreatívabbak lesznek, a munkatársi kapcsolatok pedig javulhatnak, így ebből a befektetési formából összességében mindenki csak profitálhat.

Az egészségre költeni nem kidobott pénz
A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo