hirdetés

Tetemes kárt okozhat a dolgozók viselkedése

A szükségtelen munkavállalói kockázatok céges költségei tetemes kárt okoznak a munkaadóknak. A régiós statisztikák szerint a dolgozók viselkedéséből következő különböző problémás helyzetek, mint a rossz munkahatékonyság, balesetek és csalások, együttesen milliárdos veszteségeket okoznak a hazai vállalatoknak. Lehet, hogy ezek kiszűrhetők lennének?
hirdetés

Kép:PP/BartosGyula

A munkahelyi stressz és az alacsony munkamorál, a ténylegesen bekövetkező kár a válság miatt szorult helyzetben lévő cégeket behozhatatlan versenyhátrányba szoríthatja. Fehér Zsolt, az Assessment Systems International szakértője állítja: a dolgozók személyisége alapján 90 százalékos biztonsággal előre jelezhető, mérhető, és megelőzhető károk többsége a munkatársak nem megfelelő kiválasztásából, illetve a kockázatok tudatában célzottan tett megelőző lépések hiányából ered. Ez azonban többé nem „HR-probléma”: a helyzetet a vállalatoknak stratégiai szinten kell értékelniük és kezelniük.

„A 2011-es év nyilvánosan elérhető statisztikái alapján kijelenthetjük, hogy a munkatársak kiválasztása többé nem tekinthető a vállalati HR-csapatok elszigetelt, pusztán operatív feladatának” – vonja le az alapvető tanulságot Fehér Zsolt. – „Az eredményességre káros dolgozói magatartásformák növekvő költségeinek felméréséhez és megfelelő elemzéséhez cégvezetői rálátás kell, a megelőzés pedig nagyságrendekkel hatékonyabb, ha megfelelő stratégiai támogatást élvez.”

Honnan látszik, ha nem megfelelő?

A nem megfelelő kiválasztásnak és a munkakörnyezet kritikus problémáinak fő tünetei a természetes fluktuáció erősödése, a munkahelyi balesetek számának emelkedése, a táppénzen töltött időszakok gyakoriságának vagy hosszúságának növekedése, a csalás vagy lopás megjelenése. A kieső munkatársak helyettesítése, pótlása, a plusz HR-es és munkabiztonsági kapacitás biztosítása, egy balesetet vagy károkozást követő szükséges eljárások lefolytatása, a kiesett munkaidő és üzemidő, a munkáltató költségei elképesztő összegekre rúghatnak.

Tudjuk, miről beszélnek
Ha a dolgozók azt gondolják, hogy a képességeikkel, teljesítményükkel minden rendben van, csak a céggel van a baj, és mindezt egymással is megosztják, az passzív rezisztenciát vált ki, egy olyan önszerveződő ellenállás kezdődik, ami rontja a teljesítményt. A magyar társadalomra a panaszkodás a jellemző, és Szvetelszky Zsuzsanna szociológus, pletykakutató szerint ezeket a merev kommunikációs mintákat nehéz feltörni. Pedig a folyamatos panaszáradat, az „ami van, az nem jó, de változtatni nem szabad” hozzáállás megnehezíti a frusztrációkkal való megküzdést. Ha jó a belső kommunikáció, van egy kidolgozott üzenetrendszer és a munkavállalók kapnak információt a cég víziójáról, akkor a naponta érkező információkat is lesz hová helyezni és nem kezdődnek el a találgatások. – Fontos, hogy képet alkossunk arról, miről beszélnek a dolgozók, mit gondolnak arról, mi fog következni. Ha ezt tudják a vezetők, sokkal könnyebb egy ilyen helyzettel megbirkózni – fogalmazott Szvetelszky Zsuzsanna.
A szakértő szerint a számok megdöbbentőek. A KPMG kutatása szerint 2011-ben Közép-Kelet-Európában a vállalati csalások átlagos költsége esetenként elérte a 217 millió forintot; globális szinten pedig az elkövetők 96 százaléka bizonyult visszaesőnek. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a közép-kelet-európai vállalatok 30 százaléka, míg a magyarországi vállalatok 28 százaléka tapasztalt gazdasági visszaélést 2011-ben. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Igazgatóságának adatai szerint a 2011-es évben összesen 17 295 munkabaleset történt; ebből 80 volt halálos kimenetelű. A legalább 21 napig tartó táppénzes távollét közel 5000 dolgozót érintett, mely összesen 840 ezer kiesett munkaórát jelentett a tavalyi évben.

Ennek ellenére még mindig nem tartják itthon fontosnak a munkahelyi balesetek kérdését. Míg az Európai Unióban a munkavállalók 53 százaléka szerint okoznak komoly gondot okoznak a munkabalesetek, addig hazánkban a dolgozók mindössze 5 százaléka tartja ezeket problémának. Pedig megfelelő munkavédelmi intézkedésekkel csökkenteni lehetne a kockázatokat, ezáltal kevesebb lenne a baleset, a megbetegedés, az ebből fakadó hiányzás, az egészségügyi kiadások, a biztosításra fordított költség, miközben a termelékenység, a GDP emelkedne – hangzott el egy munkavédelmi kerekasztal-beszélgetésen. A magyar előírások megfelelnek a nemzetközi szabályozásnak, ám hiába vannak jó törvényeink, ha azokat a munkáltatók nagy része nem tartja be. Leginkább a kis- és középvállalkozásokra, mikro vállalkozásokra jellemző, hogy “csak hírből ismerik a munkavédelmet”, és nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket a dolgozóknak - Borhidi Gábor, a munkavédelmi bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője szerint. (Minderről itt olvashat bővebben.)

Közös érdek az egészséges, biztonságos munkahely
A szakemberek szerint az egészséges munkakörülmények érdekében a munkahelyi vezetők és a munkavállalók tehetnek a legtöbbet. A munkáltatók a kockázatokat szabályozással, a feladatok és a helyes módszer meghatározásával csökkenthetik. A helyes munkahelyi gyakorlat kialakításának a módszere a kockázatértékelés, de nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munkavédelmi oktatásra is, hogy a dolgozók a szükséges és elégséges információval rendelkezzenek a munkavégzést illetően. Ugyanakkor nekik is nagy a felelősségük abban, hogy szabályosan végezzék a munkájukat. Egyelőre azonban hiányzik a tudatos munkavégzés, szabálykövető magatartás a dolgozók részéről is, hiszen gyakran előfordul, hogy annak ellenére nem használják az egyéni védőeszközöket, hogy a munkáltató biztosítja azt.
Jó kiválasztással csökkenthető a kiesés

„Az ilyen típusú költségek leszorítását az új munkatársak kiválasztásánál érdemes elkezdeni, de objektív előrejelzéssel a meglévő munkatársak viselkedését is hatékonyan tudjuk mérni, hiszen a kármegelőzés nem egyenlő az elutasítással vagy az elbocsátással” – mutat rá az Assessment Systems International szakértője. – „Figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos kockázatok csak különleges helyzetben válnak valósággá, a jó szakemberek megtartásán pedig a vállalat piaci sikere múlik. Az összetett elvárások a szakértőktől testreszabott megoldásokat és megbízható mérési, elemzési módszereket, a cégvezetőktől pedig stratégiai mérlegelést és vállalati folyamatokba épített megelőzést igényelnek.”

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo