Már élnek az új tűzvédelmi szabályok

2014 végén fogadták el az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ). A hatóságok és a jogszabályalkotót számára is kiemelt terület az élet- és értékvédelem. Ennek jegyében és szellemében került kidolgozásra a 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz.

Közel két éves munka előzte meg az új jogszabály kidolgozását, melyben nagy szerepet kaptak a hazai tűzvédelmi és mérnöki szervezetek.  A korábbi, 2011 óta érvényben lévő jogszabály módosítására mindenképpen szükség volt, mivel a szabályozás rendkívül merev, nehezen módosítható és kevés szabadságot biztosító formában működött. Az egyedi esetek kezelése lassú és hosszadalmas engedélyezési folyamat során volt csak kivitelezhető.

Kép:Pixabay

Kiknek kötelező Tűzvédelmi Szabályzatot készíteni/készíttetni?
Ha a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak, vagy ha ötvennél több személy befogadására alkalmas létesítményt működtetnek, illetve a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes besorolás esetén és kereskedelmi szálláshelyeken tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük.
Ha nem készül szabályzat,a Katasztrófavédelem tűzvédelmi bírságot fog kiszabni. Ennél is fontosabb, hogy szabályzat nélkül a munkavállalók és környezetünk veszélynek van kitéve.
Emellett amennyiben egy tűz esetén kiderül, hogy nem volt TVSZ és hozzá tartozó megfelelő oktatás, a biztosító elállhat a biztosítási összeg kifizetésétől arra hivatkozva, hogy nem gondoskodott a tulajdonos a “a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények megtartásáról, valamint a tevékenységi körükkel kapcsolatos veszélyhelyzetek megelőzésének és elhárításának feltételeiről.”
Teljes szemléletváltásra volt szükség a hatóság részéről és erre szükség lesz az érintett szervezet részéről. Az új felépítésben a tűzvédelem gerincét az Országos Tűzvédelmi Szabályzat adja, mely az elvárt követelményeket határozza meg, azonban megvalósításának lehetőségeit a fejezetekhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) tartalmazzák. Míg korábban pontosan meghatározták, hogy mit, milyen módon kell kivitelezni, úgy márciustól a TvMI kellő szabadságot ad a tervezők részére. Ezek úgynevezett "szabványszerű" előírások, a korábbi ajánlásokkal egyenértékűek, de ha ez alapján történik egy kivitelezés, akkor a hatóságnak el kell fogadni, mint megfelelő megoldás - magyarázzák az Országos Tűzvédelmi Szolgáltató Kft. szakemberei.

Könnyítések és szigorítások

A könnyítések közé sorolható a tűzoltó készülékekkel kapcsolatos előírás, mely a korábbi tűzveszélyesség szerinti meghatározás helyett, a robbanásveszély területek kivételével, kizárólag az alapterület alapján határozza meg a biztosítandó oltóanyag egységet az adott létesítményben. Az oltóanyag egység egy teljesen új fogalom, de ez csak egy a sok új definíció mellett. Számos olyan építményszerkezet került meghatározásra, mely eddig a tűzvédelem területén hiányzott, valamint megalkották az ezekhez kapcsolódó szabályozásokat.

A tűzvédelmi szabályzatra kötelezett szervezeteknek mindenképpen számolniuk kell azzal, hogy minden tűzvédelemmel kapcsolatos dokumentumot frissíteni kell a szabályzat módosítása mellett. A tűzvédelmi üzemeltetési napló óriási előre lépést jelent a nyilvántartások átláthatósága és könnyebb kezelhetősége szempontjából. A jövőben minden karbantartást, felülvizsgálatot és ellenőrzést egy helyen kell adminisztrálni, a korábbi átláthatatlan és kallódó nyilvántartások helyett.

Égetni tilos!
A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Még ha ez a főváros belterületén nem is okoz különösebb problémát, a vidéki településeken jelentős változást hozhat. Ezen lépéssel előtérbe helyezheti a komposztálást, mely kiemelt lehet a környezetvédelem szempontjából.
Ez még csak a kezdet 

A hatályba lépést követően számos rendelet kerül még módosításra, de ezek közül az egyik legjelentősebb mindenképpen a gazdasági szervezek számára, egyes esetekben kötelező lesz tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni az előírt óraszámban. Természetesen ez biztosítható lesz tűzvédelmi szolgáltatóval kötött szerződéssel is. Ez jelenleg még csak jogszabálytervezetként szerepel, azonban az egy napos véleményezhetősége február közepén megtörtént, így nagy valószínűséggel megjelenése és hatályba lépése már március 5.-én megtörténik. Ettől a naptól számítva 90 nap van rá, hogy teljesítsük a rendelet előírásait.

A határidők szorításában

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelenése eddig nagy részben csak szakmai körökben váltott ki visszhangot, pedig a hatálybalépés napjától mindenkire kötelező. Sajnos a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek még továbbra sem publikusak, és egyes információk szerint még el sem készültek teljesen. Így az érintetteknek és a kötelezetteknek is a megszokottnál gyorsabban kell reagálni, hiszen a hatálybalépéstől már az "új szemléletet" kell követni, még ha ehhez nem is adott minden feltétel.

A jogszabály mai napon hatályos változata innen letölthető.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo