Cégalapítás Ausztriában: ezek a feltételek

Cégalapítás Ausztriában több jogi formában is lehetséges, az alapítás költségei elsősorban a választott jogi formától függenek. Minél komplexebb jogi formát választ az ember, annál magasabb költségekre kell számítania az alapításkor. Amíg az egyéni vállalkozás megkezdése alig okoz költségeket, egy GmbH alapítása jelentős kiadásokkal jár, hangzott el a Piac&Profit Piacbővítés Ausztriában konferenciáján.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Osztrák társasági formák
Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH)
Korlátolt felelősségű társaság - Aktiengesellschaft (AG)
Részvénytársaság - Offene Handelsgesellschaft (OHG)
Közkereseti társaság - Kommanditgesellschaft (KG) / Betéti társaság
Az Ausztriában megtelepedett magyar vállalkozások zöme inkább a szolgáltató-szektorban van jelen, mint az iparban. E jelenség leginkább a hazainál jóval drágább munkaerővel magyarázható, mely az osztrák piacra helyben gyártó cégek számára jelentősen megdrágítaná a termékek előállítását. Kereslet ennek ellenére lenne exportképes termékeket kínáló, az osztrák piaci sajátosságokat ismerő és felismerő cégekre - mondta el a Piac&Profit konferenciáján Volner-Szenci Ildikó, a bécsi Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja. Erről és az osztrák piac sajátosságairól itt olvashat bővebben.

„Aki prémium szolgáltatásokat nyújt Magyarországon, annak Ausztriában is van helye, ahol rendkívül nagy a bizalom, ugyanakkor annak, aki céget alapít, fel kell készülnie arra, hogy megküzdjön az erős konkurenciával" - nyilatkozta Berényi Ferenc, a befektetés ösztönző ABA-Invest in Austria képviselője korábban egy másik rendezvényen.

Ha Ausztriában alapítanánk céget, a közjegyzői díj és a szerződés elkészítése valójában megállapodás tárgya és az ügyvéddel illetve közjegyzővel esetenként kell megegyezni a költségekben. Fontos tudni, hogy aki először kezd vállalkozói tevékenységet Ausztriában, a Neugründungsförderungsgesetz (NeuFÖG) szerint mentesül bizonyos alapítással kapcsolatos költségek, mint például az iparűzési engedély igénylésének díja, valamit a cégbírósági illeték és a tőkeforgalmi adó alól - hangsúlyozta előadásában Ódor Adrienn, a DR. SCHNABL & PARTNER OG adótanácsadó iroda magyarországi ügyfélszolgálatának munkatársa.

Egyéni vállalkozó nem lehet alkalmazottként bejelentve saját egyéni vállalkozásában, azonban kivehet annyi járandóságot a cégből, amely a  megélhetését fedezi. járandóságot a vállalkozásából. A tőketársaságoknál az éves árbevételtől függetlenül kettős könyvviteli kötelezettség érvényes.

Kép: PP archív

Mennyibe kerül?

Egyéni vállalkozás indításának költsége:

 • iparűzési engedély igénylése, tartomány és ipar szerint: kb 100 euró illeték
 • esetleges bejegyzés a cégkönyve (fakultatív): kb 75 euró bírósági illeték,
 • kb. 300 euró ügyvédi munkadíj,
 • kb. 150 euró közjegyzői díj
 • jövedelemadó 11ezer euró nyereség felett (progresszív adókulcs 18-50 százalék) A jövedelemadó alsó határa elvileg külföldi személyek esetében csak 2000 euró, de uniós állampolgár adózhat úgy, mintha osztrák lenne, ha jövedelme 90%-a Ausztriában adózik
Cégalapítási költségek:
 • társasági szerződés elkészítése: kb 3 ezer euró
 • további szükséges okiratok (ügyvezetői igazgató szerződése, aláírás címpéldány, taggyűlési határozat) elkészítése: kb 500 euró
 • bejegyzés a cégkönyvbe: kb 300 euró
 • bírósági illeték,
 • kb. 350 euró ügyvédi munkadíj beadvány elkészítésére, kb 200 euró közjegyzői díj a hitelesítésre
 • iparűzési engedély igénylése, tartomány és ipar szerint: kb 100 euró illeték
 • közzététel a Wiener Zeitung-ban kb. EUR 150 euró - társasági adó GmbH-nál a befizetett alaptőke 1 százaléka, tehát legalább EUR 50 euró - tolmács/fordító költségei
Lehet olcsóbb is

Személyegyesítő gazdasági társaság (OG, KG)  alapításával elkerülhetőek a kft alapítással járó magas költségek. Ilyen szervezetnek tagja lehet: természetes vagy jogi személy. Nem kell törzstőkét befizetni (kivéve KG kültag: önkéntes tőkebetét), nincs társasági és osztalékadó sem. Társasági szerződéssel hozhatjuk létre, amelyet szóban is köthetünk. Tagonként 11 ezer euró felett a nyereség arányos része után kell jövedelemadó fizetnünk (progresszív adókulcs 18-50 százalék)

Nem lesz gyors

Az osztrák cégalapításhoz szükség van a társaság nevére, leendő székhelyének címére (igény esetén a cégalapításra szakosodott ügyvédi iroda biztosítja a székhelyet), az alapítók és igazgatók adataira és útlevelére. A székhelyszolgáltatással azonban jó vigyázni, mert az adóhivatal képviselője ellátogat a székhelyre és amennyiben a címen nem találja a bejelentett céget, illetve nem megfelelőnek értékeli azt, amit ott lát, akkor a bejegyzés újra indítására kötelezi az adott vállalkozót.

Osztrák cégalapításhoz elsőként az általunk megbízott ügyvédnek el kell készítenie az alapítási dokumentációkat, ki kell utaznunk, hogy aláírhassuk az alapító okiratokat, elhelyezzük a törzstőkét és megindíttathassuk a bejegyzési eljárást. Az alapítási idő nagyságrendileg 6-12 nap, további engedélyek beszerzése 6-8 napot is igénybe vehet. Nem a gyors cégalapításra kell a vállalkozónak törekednie – ami egyébként is lassú Ausztriában, hiszen a beadástól számítva körülbelül 2-3 hétre történik meg a bejegyzés, ellentétben a magyar, ennél gyorsabb folyamattal –, hanem arra, hogy kellően körbejárja az adózási, könyvelési és jogi kérdéseket mielőtt cselekszik - mondta el Dr. Ujvárosi Veronika, ügyvéd a Loffice tematikus rendezvényén. Számos támogatási lehetőséget igénybe vehet bármely cégalapító és mikro hitelt is, de ezekről is szükséges a papírok beadása előtt tájékozódni, mert a beadást követően már nem élnek a kedvezmények

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo