Ausztria cikkek

hirdetés

Megsarcolják az orszták energiavállalatokat

Megsarcolják az orszták energiavállalatokat

Az osztrák kormánykoalíció úgy döntött, hogy ideiglenesen rendkívüli adót vet ki az energiavállalatok többletnyereségére.
A sógorék egy évre elegendő gázt spájzoltak

A sógorék egy évre elegendő gázt spájzoltak

Mérsékelten bíztatók az osztrák növekedési kilátások a Bank Austria szerint.
Rossz hírt kaptak az osztrákok

Rossz hírt kaptak az osztrákok

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria "AA plusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását az Fitch Ratings.
Javul a magyar benzinhelyzet

Javul a magyar benzinhelyzet

Ismét teljes kapacitással termel az OMV schwechati finomítója.
Csökken a sógorok reáljövedelme

Csökken a sógorok reáljövedelme

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság a Wifo szerint.
hirdetés
Újabb adót kapott Ausztriában a benzin, immár 100 forinttal drágább, mint nálunk

Újabb adót kapott Ausztriában a benzin, immár 100 forinttal drágább, mint nálunk

Életbe lépett az üzemanyagokra kivetett szén-dioxid-adó Ausztriában.
Közös uniós gázbeszerzést javasolnak a szomszédok

Közös uniós gázbeszerzést javasolnak a szomszédok

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti.
Visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok

Visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok

Az ukrajnai háború felpörgette az európai környezetvédelmet.
Csatornarezsi csökkentésre készülnek

Csatornarezsi csökkentésre készülnek

A természetben a lehulló csapadék nyolcvan százaléka ott párologhat el, ahol földet ért, míg a beépített városi területeken ez az arány mindössze öt százalék. Bécs célja, hogy a jövőben jelentősen javuljon ez az arány. Zöldtetők, víztározók, kizöldített parkolók és szivacsváros – a csapadék megtartásával nemcsak a zöldterületek járnak jól, de a város klímája is javul.
Érdemes újrakezdeni a bevásárlóturizmust a magyaroknak Ausztriában

Érdemes újrakezdeni a bevásárlóturizmust a magyaroknak Ausztriában

Már alapélelmiszereket is vásárolhatunk olcsóbban Ausztriában.
hirdetés

Most először számolták ki, mennyivel járulnak hozzá az osztrák GDP-hez a bécsi migráns vállalkozások

A sokszínűség gazdagít – ez is lehetne a konklúziója a Bécsi Gazdasági Kamara legújabb felmérésének, amelyben a bevándorló hátterű vállalkozások gazdasági jelentőségét mérték fel. A nem osztrák állampolgárok illetve nem Ausztriában születettek által alapított cégek összességében csaknem tízmillárd euróval járulnak hozzá az osztrák GDP-hez.

Magyar találmány az Ausztriában üzemelő kriptovalutás szendvicsező

A komoly üzleti befektetés mellett életeket hivatott menteni a LAMEA Sandwich Corner által indított kriptovaluta. A tokennel az innsbrucki székhelyű szendvicsező minden éttermében lehet már fizetni, a vállalat célja pedig az, hogy az emberek tudatosan vásároljanak és a termékek összetevőire nagyobb figyelmet szenteljenek világszerte. Szalkai Tímea, a cég vezérigazgatója arról beszélt, éttermük koncepciója eddig is egyedülálló volt, hiszen itt egyszerre tudnak egy társaság vegán, vegetáriánus, húsevő, laktózérzékeny, búzaliszt allergiás és candida problémával küzdő tagjai enni, amelynek létjogosultságát Google értékelések is alátámasztanak.

Meredeken emelkedtek az energiaárak Ausztriában

Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.

Ausztriába indulók, készülők vigyázat

Júliusban 47 éve a legmagasabb infláció alakult ki Ausztriában az osztrák statisztikai hivatal első becslése szerint.

Az osztrákoknál biztosan lesz gáz

Legalábbis az OMV vezére szerint.

200 eurót, vagyis körülbelül 80 ezer forint rezsitámogatást kapnak a bécsi háztartások

Több mint 190 ezer bécsi háztartás már meg is kapta a korábban megígért 200 eurós rezsitámogatást. Az egyszeri hozzájárulást automatikusan utalták a legszegényebbeknek. A gyermeküket egyedül nevelők plusz 100 eurót kapnak.

Magyar szállodalánc vesz újabb gyönyörű hotelt Ausztriában

Júniustól az Accent Hotels üzemelteti a festői Stubai-völgyben található négycsillagos Sporthotel Cristall-t, amely csatlakozásával már hat hotelre bővült a magyar szállodalánc osztrák portfóliója. A 44 szobás szálloda wellness részlegével, családbarát szolgáltatásaival és a környék széles programkínálatával mind a négy évszakban élményekkel teli kikapcsolódást ígér vendégeinek.

Körülbelül 80 ezer forint értékű újabb energiabónuszt kapnak a bécsiek

Az infláció és az elszabaduló energiaárak Bécs lakosságát sem kerülik el. Ezért Michael Ludwig, Bécs polgármestere "Bécs Energiabónusz '22" néven újabb segélycsomagot jelentett be. Az összesen 650 ezer háztartást és ezzel több mint egy millió lakost érintő könnyítés nemcsak a rászorulókat segíti ki, hanem a középosztály növekvő anyagi terheit is kompenzálja.

Már az osztrákoknak is fáj, ami a boltokban és a kutakon történik

Egyre jobban érzik az inflációt.

Újra tombol a koronavírus Ausztriában

Az osztrák fővárosban még mindig napi tízezer körül van az új koronavírus-fertőzöttek száma. Ezért a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien izolálja irányítóközpontjának hat munkatársát, hogy biztosítani tudják Bécs közösségi közlekedését. A dolgozók önként vállalták az elkülönítést.

Lassan Bécs lesz Európa kedvenc városa, olyan jól megy nekik, hogy rezsitámogatási csomagot dolgoztak ki

Bécs dübörög. A fantasztikusan fejlődő városba egyre többen telepednek le nyugatról. Olyan klímavédelmi programjuk van, mint senkinek. Nemsokára betiltják az egyedi gázfűtést, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését és háromszor annyi pénzt fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint útépítésre. 2040-re pedig kitiltják Bécsből a benzin- és dízelüzemű járműveket. Most pedig rezsit támogatnak.

Zöld lámpát kapott a Netrisk Ausztriában

A csoport lezárta a durchblickernek, Ausztria piacvezető független ár-összehasonlító portáljának felvásárlását, miután megkapta az illetékes hatóságok jóváhagyását.

A részmunkaidős metróvezetőké a jövő

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien 2019 óta alkalmaz kísérleti jelleggel részmunkaidős metróvezetőket. Ők a reggeli és kora esti csúcsforgalomban segítik kollégáikat. A modell annyira bevált, hogy most tovább bővítik a csapatot.

Nem lesz egyedi gázfűtés Bécsben

Az osztrák főváros vezetése folyamatosan grandiózus klímavédelmi tervekkel rukkol elő. Tehetik. Bécs olyan népszerű az európaiak körében, hogy egyfolytában érkeznek nyugatról a betelepülők.

Ausztriában egy nap alatt 35 ezer új fertőzöttet találtak, ennek ellenére enyhítenek

Ausztria a jövő héten megkezdi a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások enyhítését - közölte Karl Nehammer kancellár. Szombattól az üzletek és az éttermek hosszabban tarthatnak nyitva és a rendezvényeken az eddigi 25 fő helyett 50-en is részt vehetnek.

Ausztriában dolgozó magyarok: különös dolog történt az év végén

Megdőlt egy korábbi rekord.

Közeledik a világszégyen, nemsokára lehagynak minket az osztrákok

Ausztria népessége nemsokára nagyobb lesz, mint Magyarországé, ha marad a jelenlegi tendencia. Szomszédunknál folyamatos növekedés tapasztalható, Magyarországon enyhe csökkenés a jellemző.

Dehogy jönnek haza a külföldön dolgozók

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma egy és két évre visszatekintve jelentősen nőtt eddig. A bevezetett újabb lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba.

Oltás, negatív teszt – így szigorodtak a beutazási szabályok a szomszédunkban

Ausztriába csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon hétfőn, amelyet az MTI szemlézett.

Kőkemény szigorítás jön a szomszédunknál

Teljes lezárás jön Ausztriában.

Komoly szigorítás vár az oltatlanokra a szomszédunkban

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be a koronavírus ellen be nem oltott emberek számára - közölte pénteken az osztrák kormány.

Történelmi pofont kapott az osztrák gazdaság a járványtól

Történelmi léptékű visszaesést szenvedett el 2020-ban az osztrák gazdaság a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria kedden kiadott közleménye szerint.

Ausztria változtat a beutazási szabályokon

Ausztria vasárnaptól enyhített a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt beutazási korlátozásokon a Nagy-Britanniából, Oroszországból, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Indiából, Nepálból, Botswanából és Zambiából érkezők számára.

Hirtelen nagyon sok magyart vettek fel a sógoroknál

Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti csúcsokat és a tavaly nyári szinttől csak pár száz fővel maradt el.

Ausztria nyit - itt vannak a részletek

Július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint egy éve zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

Nyitnak az osztrák vendéglősök

Készen állnak a május 19-ei nyitásra - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár.

Egységes minimálbér: Magyarország is megszólalt

Se Magyarország, sem Ausztria nem támogatja az egységes minimálbér bevezetését.

Öntik a pénzt beruházásokra az osztrákok

Ausztriában 3 milliárdról 5 milliárd euróra emelik a beruházási támogatások keretösszegét - jelentette be Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Cégmentés Bécsben - így segít az osztrák főváros

Az osztrák főváros külön céget alapított, hogy segítségével tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak. A célra 40 millió euró áll rendelkezésre, eddig 250 munkahelyet mentettek meg. A város hét év után kiszáll az érintett vállalkozásokból.

Több magyar munkást építettek le Ausztriában, mint románt novemberben

A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.

Nem sok jóra számíthatnak ezen a télen az Ausztriában dolgozó magyarok

Közel 6000 fővel csökkent az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma októberben, ami szezonálisan akár normális is lehetne, de év/év alapon csökkenést jelent a megszokott emelkedés helyett. Más országok polgárainak száma kevésbé esett vissza, alig több mint feleannyi román veszítette el az állását, mint magyar. Ám a november és a következő pár hónap még rosszabb lehet, a helyi sajtó tömeges elbocsátásokról ír.

Pórul jártak az Ausztriában dolgozó magyarok a határzár miatt?

Közel a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.

Ahány ház, annyi szokás - így tesztelnek Nyugaton

Németországban ingyenesen ellenőriztetheti magát, aki „rázós” helyről jött, Ausztriában viszont fizetnie kell. Nagy-Britanniában nincs tesztelés, csak karantén – csupán azok kérhetnek vizsgálatot, akiknek tüneteik vannak. A magyarok alapesetben mindhárom országba szabadon beutazhatnak.

Ausztria, Németország: még a vírus sem állítja meg a kivándorlást?

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

Hány magyar kapott munkát Ausztriában a járvány lecsengése után?

A márciusi csúnya zuhanás és az áprilisi stagnálás után májusban közel hatezer fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma. Ezzel együtt is jelentős a csökkenés az egy évvel korábbi állapothoz képest. Ausztriában enyhén nőtt a fertőzések száma a napokban, de az illetékes miniszter szerint még mindig jól állnak.

Ennek sokan fognak örülni a magyar határon is

Olaszország kivételével csütörtökön megszünteti az ellenőrzést határain Ausztria - jelentette be Alexander Schallenberg külügyminiszter, miután Karoline Edtstadler Európa-ügyekért felelős miniszterrel, Karl Nehammer belügyminiszterrel, valamint Rudolf Anschober egészségügyi miniszterrel kerekasztal-beszélgetést tartott.

Meglepő hír jött az Ausztriában dolgozó magyarokról

Márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak.

Több magyar dolgozott Ausztriában - de ennek most vége szakadhat

Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo