hirdetés

Így alapíthat céget Svájcban

Céget alapítani Svájcban elsősorban adózási okból érdemes, de célszerű felkészülni arra, hogy a folyamat drága mulatság. Mennyibe is kerül a svájci cégalapítás és az ezzel járó feladatok, kinek, milyen vállalkozást célszerű alapítania? Egyebek között erről beszélt Georg J. Wohl magyar származású svájci ügyvéd a Piac és Profit Piacbővítés Svájcban konferenciáján.
hirdetés

A svájci vállalatalapítás egyik legfontosabb pontja a tartózkodási engedélyek beszerzése, hiszen az a külföldi állampolgár, aki Svájcot lakóhelyéül választja, köteles tartózkodási engedélyt kérni. Amennyiben a vállalatánál maga is tevékenységet kíván folytatni, munkavállalói engedélyt is köteles beszerezni. Az újonnan csatlakozott EU országok (EU-8) állampolgárai szabadon élhetnek és dolgozhatnak Svájcban, azaz önálló vállakozást is felépíthetnek. Ehhez 5 évre szóló B-tartózkodási engedélyre van szükség. A cégalapításhoz akár Kft-ről akár Rt-ről van szó, szükséges egy svájci lakhatósággal rendelkező állampolgár partnersége. Ez a szabály teljesíthető olyan módon is, ha valaki egy svájci ügyvédet vagy vagyonügynökséget (Treuhändler) bíz meg az ügyvezetéssel vagy az igazgatótanácsi feladatok ellátásával - mondják az Elitegroup2000 szakértői.

Svájci céget  általában 2 -5 hét alatt lehet alapítani, de sürgősséggel akár 5 nap is elég. Az alapítási költség közel 3 ezer svájci frank, ami többnyire tartalmazza az ügyvezetői kinevezést, társasági szerződés elkészítését, bemutatóra szóló részvényeket (rt. esetén), cégbírósági és közjegyzői díjakat, hitelesítéssel és a svájci bankszámla megnyitásának költségeivel.

Kép:Pixabay

Az egyéni vállalkozást (Einzelfirma) létrehozni a legegyszerűbb: elegendő mindössze egy személy, mely egy önálló tevékenységet szeretne folytatni. Az alaptőke értéke nincs meghatározva, így a tulajdonos akkora alaptőkét fizet, be amekkorát akar. A cégnév ebben az esetben a tulajdonos neve kell, hogy legyen. A cég vezetője saját vagyonával felel a cég tartozásaiért.

Korlátolt felelősségű társaság (Gesellschaft mit beschräkter Haftung - GmbH ) minimum 20 ezer svájci frankkal  vagy ennek megfelelő mértékű apporttal alapítható. Ez a legelterjedtebb társasági forma Svájcban, amely alkalmas kis- és középvállalkozások üzemeltetésére. A cég bejegyzéséig mind a 100 százalékot be kell fizetni így vagy úgy. Ebben az esetben fontos tudni, hogy szükséges két alapító személy, valamint az ügyvezetők között kötelezően kell, legyen egy svájci lakos is. Természetes személyek ugyan úgy jogosultak a GmbH alapítására, mint a jogi személyek. Ez a cégforma azoknak javasolt, akiknek kevesebb tőkéjük van, valamint akik cégükkel gyártási, kereskedelmi vagy bármilyen üzleti tevékenységet szeretnének folytatni. Fontos előny, hogy a tagok felelőssége korlátozott az alaptőkére.

Másfelé tekintget?
A földrajzi közelség miatt egyre több magyar vállalkozó lát lehetőséget Horvátországban. Kevésbé érzékelhetőek a piaci kockázatok a szomszédos országban, ezért sok magyar vállalkozó még azelőtt dönt a cégalapításról, mielőtt körültekintően felmérné, hogy vannak-e, és ha igen milyen típusú horvátországi piacra lépést gátló tényezők. Radácsi Milán Viktor Zágrábba akkreditált külgazdasági attasé a potenciális gazdasági ágazatok mellett a piacra lépés, cégalapítás kockázataira is felhívta a figyelmet.
Cégalapítás Ausztriában több jogi formában is lehetséges, az alapítás költségei elsősorban a választott jogi formától függenek. Minél komplexebb jogi formát választ az ember, annál magasabb költségekre kell számítania az alapításkor. További részleteket itt talál.
Előnyei:
  • alacsony minimális törzstőke (CHF 20.000.-)
  • Kizárólagos felelőssége a társaságnak a kötelezettségekért (a tagok magánvagyona érinthetetlen)
Hátrányai:
  • Közzétételi kötelezettség
  • Saját üzletrész forgalmazásának nehézségei (pl. az AG-hez képest)
Részvénytársaság (Aktiengesellschaft, AG), csak nyílt formában hozható létre. Az alapító tőke legalább 100.000 CHF kell legyen; ebből minimum 50.000 CHF készpénzben fizetendő be. A vállalat alapításához legalább három részvényes kell. A részvénytársaság alaptőkéje, a kft. ötszöröse, azaz 100 ezer svájci frank, amit egy előtársasági számlára kell elutalni, ezt a cégalapítás után, amint megnyílik a svájci cég bankszámlája, oda átutalják, a társaság céljaira felhasználható.

Az alapító oklevélnek tartalmaznia kell a vállalat nevét, helyét, célját, a tőkerészvények nagyságát, a részvényesek közgyűlését, az igazgatótanácsot, a könyvvizsgálókat, valamint a közgyűlés összehívásának formáját.

A részvénytársaságot tőketársaságnak is nevezik, mivel ennél cégformánál az alaptőke értéke részvényekre van felosztva.Bár az nem számít, hogy az alapító személy milyen állampolgársággal rendelkezik, viszont az igazgatótanácsban egy személy kötelezően Svájc, vagy egy EU-s ország állampolgárának kell lennie. Ezen kívül az igazgatótanács felének kötelezően kell, legyen Svájcban bejelentett lakcíme. A részvénytársaság alaptőkéjének értéke 100.000 svájci frank (CHF), melyből 50.000 svájci frankot be kell fizetni, ebben az esetben lehetőség van tárgyak, ingatlanok értékeinek bevitelére is.

Előnyei:

  • az alapításhoz elegendő 1 részvényes is
  • anonimitás
  • a részvénytársaság felelőssége csak az alaptőke értékéig terjed ki
  • a részvények könnyen átruházhatóak, könnyen cserélhetnek gazdát
Hátrányai:
  • az igazgatótanács fele svájci kell legyen
  • magas adminisztrációs költségek.
Már Svájcban sincs biztonságban a pénzünk a NAV-tól
Nincs többé svájci banktitok. Svájc az 52. állam, amely aláírta az automatikus információcserére vonatkozó multilaterális kompetens hatósági megállapodást. A magyar cégek számára amúgy is fogynak az offshore menedékek. Itt találja a részleteket.
Bejegyzés és működés

Rt. és Kft. alapításakor a cégnevet le kell foglalni, nem lehet olyan cégnevet megadni amely már létezik az országban, vagy külföldön már nagyon elismert, híres márkanév. Svájcban a cégnyilvántartást a kantonális szinten működő cégnyilvántartók (Handelsregister) végzik. A kantonális cégnyilvántartó kérésre hitelesített cégkivonatot állít ki, melynek kiállítási díja kantononként változó.

A cégbírósági bejegyzés szabályozása nem kényszerítő jellegű minden társasági forma esetében. Ahol igen, ott viszont könyvvezetési kötelezettség is fennáll. Ha valaki annak ellenére bejegyezteti vállalkozását, hogy az számára nem kötelező (pl. egyéni vállalkozás), nem kerül automatikusan könyvvezetési kötelezettségbe, viszont jogi védelmet jelent cége számára.

A svájciak segítik ugyan az újonnan megalapított cégeket, de az éves működési költséget, nagyjából havi 500 svájci frank, mindig előre be kell fizetni. A működési költség fedezi az ügyvezetés díjat, a telephely költségét és a könyvelést (analitika elkészítése, negyedéves bevallások, mérlegkészítés). Amennyiben a cég csak évi 10-20 számlát könyveltet, akkor jelentős kedvezményeket lehet elérni a könyvelési díjból.

A fenti költségeken felül számolnunk kell még  a székhelyünk  fenntartási díjaival, cirka 1200 frankba kerül például a postafiók bérlése, egy titkárt alkalmazni pedig havi  3 ezer frankba is kerülhet nekünk. Ahhoz, hogy cégünk legyen elengedhetetlen egy igazgató/ügyvezető vagy titkár, akinek  önálló aláírási joga és állandó svájci lakcíme van.

Cégformától független és egyértelmű előny a svájci cégtulajdonosok számára az adózás.

Bár Svájcban az adózások minden kantonban változnak, vannak egységes, adókulcsok melyek minden kantonra vonatkoznak. A társasági adókulcsok általában 8 és 31 százalék között mozognak. Az általános áfakulcs itt mindössze 7,6 százalékos (ez Magyarországon 27 százalék), melynél alacsonyabban nem lehet találni Európa területén. A svájci jövedelemadó 4.4-19 százalék között mozog. Az önkormányzati adók 4 és 16 százalék között vannak.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo