Svájc cikkek


Szépen nőtt a milliomosok száma

Szépen nőtt a milliomosok száma 

Országok szerint nagyon változó, hogy mennyi vagyon szükséges a felső 1 százalékhoz való csatlakozáshoz.
Hol laknak Európa milliomosai?

Hol laknak Európa milliomosai? 

Nagyok az országok közötti különbségek. Svájcban a milliomosok aránya messze a legmagasabb, nemcsak Európában, hanem a világon (15,6 százalék).
Kevesebbet ér a svájci arany

Kevesebbet ér a svájci arany 

A svájci jegybank 12,04 milliárd frank veszteséggel zárta a harmadik negyedévet.
Ráharaptak a svájci órákra

Ráharaptak a svájci órákra  

A svájci órák exportja márciusban 13,8 százalékkal nőtt tavaly márciusához képest.
Menekülnek a vagyonadó elől a leggazdagabbak

Menekülnek a vagyonadó elől a leggazdagabbak  

Felpörgött az ultragazdag norvégok Svájcba emigrálása, miután az állam évi 1 százalékra emelte a vagyonadót.
A svájci bankcsőd beletiport az ott élők lelkébe

A svájci bankcsőd beletiport az ott élők lelkébe 

Svájcban jelentősen romlott a befektetői hangulat márciusban.
Vérfagyasztó nagyságú lett a svájci alapkamat

Vérfagyasztó nagyságú lett a svájci alapkamat 

Kamatot emelt a svájci jegybank.
Világszerte összeomlik a bankrendszer?

Világszerte összeomlik a bankrendszer? 

A bankmentés gigantikus költségét mindig az adófizetők bánják.
Hatalmas fúzióval igyekeznek megelőzni a bankválságot

Hatalmas fúzióval igyekeznek megelőzni a bankválságot 

A svájci UBS veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő Credit Suisse-t.
Önvezető fogaskerekű érkezik

Önvezető fogaskerekű érkezik 

A világ első vezető nélküli fogaskerekű vasútja a Stadlertől.

Belassult a svájci órak exportja 

Az export idén júniusban 8,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 2,129 milliárd svájci frankot tett ki - közölte a svájci óraipari szövetség (FHS). Májusban 13,6 százalékos volt az éves növekedés.

Az emberek hisznek a jövőben, nagyon veszik a svájci órákat 

A svájci órák márciusi exportja éves összevetésben 11,8 százalékkal, 2,092 milliárd frankra nőtt a svájci óraipari szövetsége (FHS) adatai szerint. Februárban nagyobb, 24,4 százalék volt az éves növekedés.

A svájci luxusóra gyártók lubickolnak 

Az Egyesült Államok maradt a svájci órák legnagyobb felvevőpiaca.

Van, ahol 1,3 millió forintos minimálbért vezetnek be 

Bevezetik a minimálbért Genfben és rögtön a világon a legmagasabbat.

Több magyar dolgozó kellett Ausztriában, de a vírus nekik is árthat 

Januárban nőtt a magyar dolgozók száma Ausztriában, de kevésbé, mint a román vagy lengyel alkalmazottaké. Az összes betöltött állás száma a szokásos szezonális ingadozást mutatta, de Ausztria és Svájc idegenforgalmát még megviselheti a koronavírus ezekben a hónapokban.

Svájcban a munkavállalók harmada külföldi 

Svájc lakosságának negyede, kétmillió ember, munkavállalóinak harmada külföldi – ez Európában Luxemburg után a legmagasabb arány. Túlnyomó többségük elégedett mind munkalehetőségeivel, mind a társadalomba való beilleszkedésével.

Bizottság vizsgálja, miért késett 3 percet a vonat 

A svájciak átlag 72 alkalommal utaznak vonaton egy évben és összesen csaknem 2.500 kilométert tesznek meg. Most azonban elégedetlenkednek kiváló vasúti hálózatukkal, mert előfordul, hogy 3 percet is késnek a járatok...

A márkás antikra Kínában nem buknak 

A legtöbb drága svájci órát a kínaiak vásárolják – míg Európában és Észak-Amerikában a használt, régi márkás időmérőknek van növekvő piaca.

A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe 

A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is, hiszen beépíthető termékekbe. A felhasználási módoknak csak egyike a szénsavas ásványvízbe juttatása. Dolgoznak már be CO2-t matracokba és téglákba is.

Így lett Pintér Sándor az üzleti szféra és az IT-szektor fontos döntéshozója 

Sok változás lépett életbe az adótörvényben és a béren kívüli juttatások szabályaiban 2019 elején. Pintér Sándor jogosultságai és kompetenciái pedig jóváhagyási és vétójoggal gyarapodtak az EU-n kívüli cégek és magánszemélyek cégvásárlásainak ügyeiben, ha a vállalkozás nemzetbiztonságilag kiemelt fontosságú ágazatban működik, s termékei hadászati célra is használhatók. Ezzel a média- és szoftveripar akvizíciós mozgásainak is egyik felügyelőjévé válik tehát a belügyminiszter. A Piac & Profit Adó, cafeteria, munkajog konferenciáján szakértők ismertették a változtatásokat.

Gigadugóktól tartanak a svájciak 

A svájci kormány 16 milliárd frankot fordít a következő 10 évben útépítésre – ennek keretében mindenhol háromsávosra bővítik a nagyvárosokat összekötő autópályákat.

Svájc lehetne a példa a Brexit-megállapodáshoz 

A döntéshozók leginkább egy már ismert szabályrendszeren alapuló megállapodást támogatnának, amelyek közül a legtöbben a Svájc-EU szabadkereskedelmi egyezményt tartják követendő példának a Brexit-tárgyalásoknál.

Egyre többen egyre gazdagabbak 

Németországban 2,1 millió embernek van (dollárban számolva) legalább egymilliós vagyona. A milliomosok tábora gyorsan nő, és még tovább gyarapodik.

Svájcban alkotmányos alapjog a kerékpározás 

A svájciak háromnegyede népszavazáson úgy döntött, hogy vegyék fel a kerékpározást és annak infrastruktúráját az ország alkotmányába.

Újabb távolsági fapados próbálkozik 

A jövő év derekán szállhatnak fel a Swiss Skies gépei, hogy fapados áron szállítsák utasaikat Baselből a tengerentúlra. Az induláshoz mindenesetre legalább 100 millió dollárnak kell összegyűlnie.

Elbukott a svájci bankreform 

A vasárnap tartott svájci népszavazás hivatalos eredményei szerint a voksolók 75,7 százaléka utasította el a monetáris rendszer reformját, míg az online szerencsejátékról szóló javaslatot 72,9 százalék támogatta.

Itthon mennyit kell dolgozni egy BicMacért? 

Zürich a világ legdrágább városa, utána Genf következik. Hongkongban 12 percet kell dolgozni egy BigMac áráért, Nairobiban viszont tízszer annyit, míg egy iPhone X-ért a zürichi 38 órát dolgozik, a kairói ezret… Meglepő adatok az UBS-nek a világ 77 városára kiterjedő felméréséből.

Már csak egy évig kell szenvedni a migréntől 

A svájci Novartis és amerikai partnere forgalomba hozhatja új gyógyszerét amely sikeresnek bizonyult a migrénes rohamok ellen.

Szeretnénk a gondjaikat... 

Havi 5600 frank a svájci átlagkereset. Ez szinte ugyanennyi dollárnak, forintban kereken 1,7 milliónak felel meg. Jóllehet az összeg óriási, az árszínvonalat tekintve már nem annyira magas – de azért így is irigyelhetjük...

Futurisztikus vízi taxit mutattak be 

Futurisztikus, nulla kibocsátású, új kialakítású vízi taxit mutattak be a svájci Genfi-tavon, a hajót távoli irányító rendszerrel is felszerelik.

A nagyobb címleteket szeretik a bűnözők 

Harmincöt milliárd ezer svájci frankos (272.000 forintot érő) bankjegy van forgalomban a világon. Több országban nem szívesen látják, mert segíti a bűnözést. Bár a legtöbb svájci még nem is látott ilyen bankjegyet, őket eddig nem zavarja.

És akkor a sas lecsap 

A genfi rendőrség két sast szerzett be, amelyeket kiképeznek drónok elfogására. Svájcban már több, mint százezer drónt használnak, azok veszélyeztetik a légiforgalmat és segítségükkel a személyiségi jogokat sértő fotók készíthetők.

Nem csak a svájci bicska áll védelem alatt 

2017 elején új Swissness-törvény lépett életbe, amely védi „Svájc” megjelölését és a svájci keresztet. A svájci Szellemi tulajdon-védelmi Szövetségi Intézet – amely jelentősen hozzájárult az új törvényhozás kidolgozásához – nemrégiben Bernben workshopot rendezett a svájci nagykövetségek munkatársai számára. Sajnos Magyarországon is újból és újból előfordul, hogy reklám céljából visszaélnek svájci származásra vonatkozó jelzéssel.

Megszívatják a külföldi vállalkozót Svájcban 

Svájc tudatosan nehezíti EU-országok vállalatainak dolgát, amelyek szolgáltatások elvégzésére küldenek oda munkaerőt, panaszolta a német sajtó. A svájci hatóságok szerint nem kisebb a bürokrácia más országokban sem – de a jövendő új uniós szabályozás tovább csökkenti majd a versenyt ezen a területen.

Karriert akar? Tanuljon németül (is)! 

Személyes sikerre, jó karrier-lehetőségekre törekszik? Tanuljon meg németül... Egész éves kampányt indítanak erről a németajkú országok nagykövetségei, az érdekelt oktatási, gazdasági vállalkozások. Mindezt a magyar kormány áldásával, amelynek képviselője hangoztatta: az angolt így soha nem támogatták, de a németet most igen! - olvasható a 168ora.hu portálon.

Ezt is az Uber találta ki 

Amerika után Európában is terjednek az internetes portálok, amelyek a legkülönbözőbb képzettségű emberek számára közvetítenek alkalmi munkalehetőségeket. A keresett szakértők számára a módszer lehetővé teszi a függetlenedést, a munka és a családi élet összehangolását.

Sokat fizethet, ha engedély nélkül tüntet 

Trump amerikai elnök davosi látogatásának hírére a globalizáció ellenfelei Svájc-szerte megkezdték tüntetések szervezését. Ez most sokba kerülhet nekik: új rendelkezések szerint nem engedélyezett demonstrációk szervezőinek, részvevőinek jelentős összeget kell majd fizetnie a rendőrség munkájáért.

Nőtt a vásárlóerő, de még messze a nyugati jólét 

Idén 1,9 százalékkal nőtt Európában az egy főre jutó vásárlóerő értéke a 2016-ban mérthez képest. A vizsgált 42 országban változatlanul jelentős különbségek láthatók az elméletileg elkölthető jövedelem mértékét illetően: a legmagasabb az átlagos vásárlóerő Liechtensteinben, Svájcban és Izlandon, míg Európa legkevésbé tehetős lakosai Fehéroroszországban, Moldovában és Ukrajnában élnek. Az európai rangsorban Magyarország Lengyelország mögött eggyel a 30. helyen áll úgy, hogy az egy főre jutó vásárlóerő 10 százalék fölötti arányban nőtt.

Dollármilliomosok tízmilliói 

2016-ban 16,5 millióra emelkedett a (dollár) milliomosok száma a világban, míg teljes vagyonuk 8,2 százalékkal, 63 500 milliárd dollárra nőtt. Napjaink legtöbb milliomosa az Egyesült Államokban él (4,8 millió), utánuk Japán gazdagjai következnek (2,89 millió). Németországnak 1,28 millió, Kínának 1,13 millió milliomosa van.

Rejtélyes eurótól dugulnak a lefolyók 

Egy genfi bankfiók és a környékén lévő éttermek mosdóiban keményen dolgoztak a vízvezetékszerelők. Feladatuk rendkívüli volt: mocskos, szétvágott ötszáz eurós bankjegyektől kellett megtisztítaniuk az eldugult lefolyókat...

Hát mégis lesz karbonadó? 

Trump kampányígérete volt a cégeket sújtó adók csökkentése. De valamivel pótolni kell azt a bevételt, amitől az államkassza elesik. Az egyik lehetséges mód az üvegházgáz-emisszió megadóztatása. Utánanéztünk, mely országokban vezettek már be ilyen adónemet.

A svájciak fekete pénzei – külföldön 

Hogy sok ezer, akár sok tízezer külföldi, a világ minden tájáról, svájci bankszámlákon tartja sok esetben bűnös úton szerzett pénzét, közismert. Az már kevésbé, hogy a rendszeretetükről és állampolgári fegyelmezettségükről ismert svájciak közül sokan hasonlóan cselekednek. Az állam, a kantonok és a települések költségvetése évente 20 és 30 milliárd frank közötti összeget veszít a be nem fizetett adókkal.

Az arany ára: emberéletek és környezetszennyezés 

A luxuscikkek iparának nagy vétke, hogy a beszállítói lánc végén álló aranykitermelők gyakran jogsértő milíciák Afrikában. Az arany ezért számos esetben „konfliktusásványnak” minősül. A problémáról a Dirty Gold War című film ad képet, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Így férhetünk hozzá a svájci pénztárcákhoz 

A híresen gazdag Svájc álom lehetőségként szerepelhet számos kereskedő célpiacai között, de tény, hogy nem könnyű egy kisvállalkozásnak megjelenni a szigorú és drága piacon. Van azonban lehetőség, hogy kisebb ugrással is megmutathassuk magunkat.

Így alapíthat céget Svájcban 

Céget alapítani Svájcban elsősorban adózási okból érdemes, de célszerű felkészülni arra, hogy a folyamat drága mulatság. Mennyibe is kerül a svájci cégalapítás és az ezzel járó feladatok, kinek, milyen vállalkozást célszerű alapítania? Egyebek között erről beszélt Georg J. Wohl magyar származású svájci ügyvéd a Piac és Profit Piacbővítés Svájcban konferenciáján.

Üzleti siker a közelben? Segítünk!  

A tartós növekedéshez a külpiaci terjeszkedés a legbiztosabb út, mégis csak kevés hazai kkv próbálja ki magát külföldön. Közeli, de biztos célpontot keres? A Piac & Profit ezúttal az osztrák, svájci és horvátországi lehetőségeket mutatja be szakértői segítséggel!

Mi lesz a svájci banktitokkal? – hatályban az új egyezmény 

2014. november 7-én hatályba lépett a 2013-ban aláírt új svájci–magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény. Az új egyezmény rendelkezéseinek döntő része 2015. január 1-jétől alkalmazandó. Ide tartoznak a két ország közötti adóügyi információcsere szabályait tartalmazó rendelkezések. Eszerint Svájc 2015-től már nem tagadhatja meg adóügyi információk kiadását a banktitokra vagy a svájci érdek hiányára hivatkozva. Azonban az információcsere csak 2015 első napjától alkalmazható, és így csak olyan információk kérhetők, amelyek az ezt követő adóévekre vonatkoznak.

Januártól Svájcig ér a NAV keze! 

A parlament honlapján közzétett, új magyar–svájci adóegyezmény ratifikálásával lehetővé válik, hogy a hazai adóvizsgálatok során a magyar hatóságok hozzájussanak az adóalany svájci jövedelmeivel kapcsolatos információkhoz.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo