Így lett Pintér Sándor az üzleti szféra és az IT-szektor fontos döntéshozója

Sok változás lépett életbe az adótörvényben és a béren kívüli juttatások szabályaiban 2019 elején. Pintér Sándor jogosultságai és kompetenciái pedig jóváhagyási és vétójoggal gyarapodtak az EU-n kívüli cégek és magánszemélyek cégvásárlásainak ügyeiben, ha a vállalkozás nemzetbiztonságilag kiemelt fontosságú ágazatban működik, s termékei hadászati célra is használhatók. Ezzel a média- és szoftveripar akvizíciós mozgásainak is egyik felügyelőjévé válik tehát a belügyminiszter. A Piac & Profit Adó, cafeteria, munkajog konferenciáján szakértők ismertették a változtatásokat.

„Megesik, hogy átveszünk egy gazdasági társaságot, és megállapítjuk, hogy lehetett volna adókedvezménnyel élni. 2019-től utólag is lehet társaságiadó-önellenőrzéssel utólagosan is adókedvezményt érvényesíteni”– magyarázta Papp Tibor, az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Papp kiemelte, hogy a startupoknál is növekszik a befektetés adóalap-kedvezménye. Eddig 20 millió forint volt az éves korlát, ezentúl 20 millió forint/befektetés lesz.

Viszlát EHO, helló SZOCHO!

Jelentős változtatások történtek az adózás más területein is. „A legjelentősebb változás az EHO teljes kivezetése, aminek szerepét a SZOCHO veszi át. Így a továbbiakban SZOCHO-kötelesek a korábbi EHO-val terhelt jövedelmek, mint például a béren kívüli juttatások, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások, a kamatkedvezményből származó jövedelem, az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, az osztalék, az árfolyamnyereségből származó jövedelem, az Szja tv. 1/B § hatálya alá tartozó természetes személy e tevékenységből származó jövedelme, az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett jövedelmének 75 százaléka, a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő bevételének 4 százaléka” – mondta Gyursó Kitti, az Írisz Office tb- és munkaügyi előadója.

Kép: Freedigitaladmin

Számítógéphasználat, óvoda

Ugyan a Cafeteria kategóriáinak nagy részét eltörölte a kormány, megmaradt a számítógép-használatra vonatkozó kedvezmény, amit furcsának érez Király Ágnes cafeteriaszakértő, a béren kívüli juttatások szakértője, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője, mert „ez eddig is visszaélésekre adott lehetőséget. Szinte mindent kihúztak, valamiért ez benne maradt. Ez arra vonatkozik, amikor a munkáltató odaadja a munkavállalónak a számítógépet, hogy vigye haza. Magáncélra".

Az idei cafeteriáról szóló összefoglalónkat elolvashatja itt!

„Az óvodai költségek támogatása nemrég került be a törvénybe. Láttam ilyen számlát, sokszor több tízezres költségtételről van szó, állami óvodáknál is, ami megterheli a szülőket. A munkáltató adómentesen kifizetheti az ellátás térítését. Azonban számlát kell erről kérni a cég nevére, címére” – mondta Király Ágnes.

Vannak lehetőségek az adózásban, ha valaki gondolkozik
A gazdálkodók törvényes lehetősége és alapvető érdeke, hogy legális, a jogszabályoknak megfelelő keretek között a lehető legalacsonyabb mértékű adót fizessék. A cél azonban nem lehet az adóelkerülés, minden lépésnek valós gazdasági tartalommal kell rendelkeznie.
Visszajött az önkéntes pénztári hozzájárulás, mint a bérnél olcsóbb juttatási mód. „A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, azaz a munkáltató 21 százalék, a munkavállaló 33,5 százalék adót fizet utána. A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül” – mondta dr. Horváth Zsófia, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége főtitkára.

Pintér Sándor vétójoga

Mint azt korábban megírtuk, 2018 őszére tervezte, de végül csak 2019 január 1-étől léptette hatályba a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényt a kormány, mely teljesen új szabályozás, külföldön van rá példa, itthon még nem volt. A lényege, hogy az EU, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájcon kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett jogi személy vagy egyéb szervezet ne szerezhessen 25 százaléknál (nyrt.-nél 10 százaléknál) nagyobb részesedést kormányzati felülvizsgálat és jóváhagyás nélkül. A fegyver- és lőszergyártás, a pénzügyi szolgáltatók és a „kettős felhasználású” – azaz polgári és hadi felhasználású – termékeket előállító cégekre vonatkozik ez a szigorítás. Utóbbi azonban nemcsak a hadiipari és közművállalatokat érinti, hanem a média- és szoftvercégeket is.

Ha megkötötték az üzletrész eladásáról szóló szerződést, a külföldi befektető köteles a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert nyolc napon belül értesíteni az ügyletről, aki s ha e „kötelezettségének nem tett eleget, vagy a miniszter a bejelentés tudomásulvételét nem igazolta vissza (amire 60 napja van, illetve további 60 napos hosszabbítással élhet), vagy tiltó döntést hoz, a szerző fél részvénykönyvbe nem jegyezhető be, illetve a tagjegyzékben nem tüntethető fel, a részesedései tekintetében a gazdasági társasággal szemben jogot nem gyakorolhat. A bejelentés elmulasztása 1–10 millió forint összegű bírsággal járhat” – mondta dr. Weidinger Péter LL.M., act legal a Bán és Karika Ügyvédi Társulástól.

Hogy ne lehessen kijátszani a szabály, azt is belevették a törvénybe, hogy svájci, uniós vagy EGT-s államban bejegyzett jogi személyre is vonatkozik, ha abban többségi befolyással bír ezeken kívüli állam állampolgára vagy cége. Vagyis például egy osztrák cég sem mentesül Pintér – és vélhetően az állambiztonsági szolgálatok – mérlegelésétől, ha többségi tulajdonosai amerikaiak, oroszok, brazilok, vagy éppen ausztrálok.

Ha Pintér megvétózta az ügyletet, Weidinger szerint nem egyértelmű, hogy az üzletrészt vevő fél vissza tudja-e perelni a vételárat. Az érvelés ehhez elvileg a „jogalap nélküli gazdagodás” lehet. Ezért célszerű olyan kitételeket belefoglalni a szerződésbe, ami a belügyminiszter esetleges tiltó döntésének esetében szabályozzák a vételár visszafizetését.

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo