A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe

A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is, hiszen beépíthető termékekbe. A felhasználási módoknak csak egyike a szénsavas ásványvízbe juttatása. Dolgoznak már be CO2-t matracokba és téglákba is.

A körforgásos gazdaság lényege, hogy zárt anyagciklusokat teremt, s minden matériát újra és újra felhasznál, lehetőleg a legnagyobb értéken és hasznossági szinten. Lehetőleg semmilyen erőforrás nem megy veszendőbe, hanem új, megváltozott, átalakított formában újra a gazdaság vérkeringésében hasznosul. Nemcsak a műanyag-csomagolást vagy a ruhákat lehet újrahasznosítani, hanem a légkörbe eregetett szén-dioxidot is.

Bubis biznisz

A svájci Valserto ásványvíz márka az ugyancsak svájci Climeworks AG-val szerződött, mely olyan berendezéseket üzemeltet, amik szűrőkkel kiszívják a levegőből a szén-dioxidot. A Coca Cola tulajdonába tartozó Valserto ezzel a befogott CO2-val dúsítja palackozott vizeit. Az új italokat 2019 első három hónapjában dobja piacra.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Climeworks jelenleg nagyjából 600 dolláros költségen tud kivonni a levegőből egy tonnányi szén-dioxidot, de a cég vezetése optimista, hogy 3-4 éven belül ezt 200 dollárral tudja letornászni, a 2020-as évek végén pedig 100 dolláros költségszinten kivitelezné az eljárást.

Tervbe van véve, hogy magánszemélyek számára is hozzáférhetővé tennék a szolgáltatást, nemcsak cégek rendelhetnék meg a karbonkivonást. A cég kliensei jelenleg élelmiszeripari, italgyártó, mezőgazdasági és megújuló energiás cégek.

A Climeworks már Európa 14 pontján működtet légtisztító létesítményeket, a legújabbat Izlandon (2017) és Olaszországban (2018) adta át. A vállalkozás svájci üzeme 2017 májusa óta üzemel, és a levegőből kivont szén-dioxidot olyan cégnek adja el, mely műtrágyába építi azt be.

Kibocsátás a jövőben
2017 37,1 mrd. tonna
2030 52-58 mrd. tonna
2030 25-30 mrd. tonna (ha 1,5 Celsius-foknál meg akarjuk fékezni a globális felmelegedést)
2050 Karbomsemlegesség?
Forrás: World Resources Institute
A Climeworks évente 2000 tonna CO2-t vesz ki a levegőből, de a vállalkozás célja, hogy 2025-re képes legyen gépeivel az éves globális üvegházgáz-kibocsátás 1 százalékát befogni és üzleti partnereivel termékekben újrahasznosítani.

A vegyipar egyébként már most is nagy mennyiségben használ CO2-t, beépítve azt adalékanyagokba, tisztítószerekbe és gépekhez használatos, minőségi műanyagokba.

A szén-dioxid beépítése azonban rengeteg energiát és erőforrást igényel, vagyis ha a levegőből is vonjuk ki, az energiatermeléssel és az alapanyagok szállításával, megdolgozásával éppannyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyi CO2-t beleépítünk – sőt akár még többet is, a karbonmérleg tehát nem éppen kedvező, nem feltétlenül áll fenn a levegőtisztítás esete.

Egy páneurópai konzorcium, a Carbon4PUR hét országból 14 partnert fogott össze, hogy a szén-dioxid új fel- és bedolgozási módjait találja meg. A kezdeményezésben résztvevő felek az egész ellátási láncot lefedik.

(WEF, Business Insider)

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo