hirdetés

Súlyos gondok a nagykereskedőknél

Rohamosan romlik a helyzet a nagykereskedelem területén: a bedőlési arány 5,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 4,5 százalékról, s az érték durván az országos átlag, 4,21 százalék fölé került a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató adatai szerint.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A nagykereskedelem iparágban mind a csőd-, mind a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is nagymértékben emelkedett. A legjobban a végelszámolásoké, amely több mint 60 százalékkal lett magasabb  2011-hez képest. Naponta átlag 7 nagykereskedő cég ellen indul felszámolási, és 8 nagykereskedő esetében végelszámolási eljárás. Ráadásul az eljárások száma az elmúlt 12 hónapban jelentősen megemelkedett. A  növekedés a felszámolásoknál 18 százalék, a végelszámolásoknál 54 százalék.

Tizedel a válság Nógrádban

Hosszú távon azok a nagykereskedő cégek tudnak talpon maradni, amelyek rendszeresen kézben tartják vevőik nemfizetési kockázatát. Azon vállalkozások, amelyek erről megfeledkeznek, és úgy szállítanak utólagos fizetéssel árut partnereiknek, hogy nem mérlegelik a kockázatokat, és nem építenek kockázatos partner esetén megfelelő biztosítékokat a szerződésbe, könnyen likviditási problémákba ütközhetnek - hívta fel a figyelmet Keleti József a magyarországi Bisnode csoport ország igazgatója.

Nógrád megyében dől be a legtöbb (több mint 10%) kereskedelmi cég, ami nem meglepő, hiszen  az országos átlag alapján is Nógrád megye áll a bedőlési lista élén. S, elég magas értéket tapasztaltak Békés megyében is. A nagykereskedelemi cégek 5,30 százalékos bedőlési arányának átlagértékéhez képest Csongrád, Komárom-Esztergom és Pest megye jobb helyzetben van, hiszen itt kevesebb cég dől be.

Ötven napig kell várni a számlák kifizetésére

A Bisnode fizetési tapasztalat programból kiderül, hogy a tavaly a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számláknál az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest. Jól látszik tehát, hogy azok a cégek, amelyek késnek számláik kiegyenlítésével, jelenleg néhány nappal később fizetnek mint korábban, a fizetési határidő azonban jelentősen nem változott.

Kettészakad a gazdaság
Már 4,21 százalékon áll a cégek bedőlési aránya, míg egy évvel korábban ez a szám „csak” 3,44 százalék volt. Ha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, jövő júliusra valószínűleg az 5 százalékot is túllépi a mutató. A rossz eredményeket tetézi, hogy az elmúlt három hónapban a cégek átlagos számlafizetési késedelme is jelentően meghaladta a 2011-es év azonos időszakának értékét, azaz még mindig nem lehet a gazdasági válságból kivezető útról beszélni – derül ki a PartnerControl elemzéséből.
Az elhúzódó válság okozta egyre csökkenő vásárlóerő fokozottan sújtja a kereskedelem minden ágát, így a nagykereskedelmet is. A nagykereskedelemmel foglalkozó cégek száma a tavalyi évhez képest alig emelkedett, a piac növekedési üteme lelassult. 2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában. Ez az idei évben alig 1 százalékos piaci növekedést jelent.

Sokszor hallani a híradásokban, hogy az ország kilábalásához mennyire fontos lenne a vállalkozások támogatása, a kereskedelmi aktivitás növelése. Az egyre növekedő - mind a magánszemélyeket, mind pedig a cégeket sújtó adóterhek -  emelkedő árak miatt azonban az elkölthető pénz reálértéke csökken, mely nem vetít előre pozitív jövőképet, és a számok azt mutatják, hogy a nagykereskedelem fellendülése továbbra is késik.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo