hirdetés

Cégeladás tartozással: ez az 5 leggyakoribb tévhit

Nagyon sok elkeseredett cégtulajdonos próbálja eladni cégét, hogy szabaduljon a tartozásától és az azzal járó felelősségtől. A neten elég csak beütni a keresőbe, és számtalan ajánlattal találkozhatunk. Ám a szépen hangzó ígéretek mögött nagyon ritkán van tisztességes üzleti szándék. Az ilyen ügyletek kockázata igen magas, célszerű körültekintően eljárni minden esetben.
hirdetés

Kép: PP archív

1. Eladni olcsóbb, mint kifizetni

Jellemző, hogy az a vállalkozó, akinek a cége jelentős adóssággal – különösen, ha NAV-tartozással – terhelt, hinni akar abban, hogy létezik olyan megoldás, amely kevesebbe kerül, mint ha kifizetné azt. Ráadásul ez „fájdalommentes”, gyors és viszonylag egyszerű megoldás. Csakhogy az ezzel kecsegtető ajánlatok általában sokkal „drágábbak” a végén, még ha formálisan nem is kerülnek többe. Hiába válik meg valaki a cégétől, a felelősségtől, így az adósságtól nem szabadul meg, sőt azt még továbbtetézheti a bírság összegével. Persze csak akkor, ha ellenőrzést kap az új tulajdonos, de ez a veszély akár évekig fennállhat.

Ellenőrzésre pedig korábban sor kerülhet, mint bárki hinné azt: a tag részesedésének átruházása esetén a cégbíróság ugyanis a változásbejegyzési kérelem benyújtásáról elektronikus úton értesíti az állami adóhatóságot – figyelmeztet dr. Hajdú-Dudás Mária ügyvéd. Az állami adóhatóság 3 munkanapon belül elektronikus úton jelzi, ha a cég az állami adó- és vámhatóság által nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett, 3 millió forintot meghaladó köztartozással rendelkezik. Ebben az esetben a cégbíróság hiánypótlási eljárás keretében felhívja a céget a részesedésátruházás napjával mint fordulónappal elkészített, könyvvizsgáló által hitelesített, számviteli törvény szerinti közbenső mérleg benyújtására.

2. Nem kerül süllyesztőbe

Hiába ringatja magát abban a hitben a cégét eladni akaró cégtulajdonos, hogy az új tulajdonos továbbműködteti a cégét, az esetek kilencven százalékában erről szó sincs. A leggyakoribb eset, hogy aki átveszi, az nem csinál vele semmit. A gyakorlatban egyszerű cégbírósági változásbejegyzés történik, sokszor székhelyszolgáltatóhoz viszik át a céget, ahol rendszerint még számos másik alvó cég található.  Ezeket az adóhivatal előszeretettel ellenőrzi, tudván tipikus lelőhelye az ilyen színlelt ügyleteknek. A másik lehetőség, hogy az új tulajdonos számos gazdasági bűncselekményt követ el a céggel. Jellemzően áfacsalásra, számlázgatásra, hamis munkáltatói igazolások kiadására használják a frissen átvett, általában „büntetlen előéletű” céget. A lebukás esélye elég nagy, mivel jellemzően se bevallásokat nem teljesítenek az adóhatósághoz, se beszámolót nem adnak le.

3. Nincs többé felelősség

Hiú ábránd, hogy amennyiben a betéti társaság beltagja kilép a cégből, szabadul a beltagsággal járó korlátlan felelősségtől. Ez csak végelszámolás esetén van így, miután ehhez nullás igazolások szükségesek.

Mennyit ér a cégem? És mennyit fizetnek érte?
Persze a cégeladás a normál működés, a cég életciklusának természetes eleme is lehet. Hogy mennyit ér a cég, az sok mindenen múlik. A tulajdonosnak folyamatosan tisztában kéne lennie a cég értékével és azzal, hogy ezt mi befolyásolja, hisz így tud olyan döntéseket hozni, amelyek növelik a cég értékét. De tranzakció esetén mindkét fél számára fontos. A cégérték és a tranzakciós ár egyáltalán nem feltétlenül ugyanaz.
A cégérték számolható, döntésekkel befolyásolható, külső tényezők függvényében is változhat. A tranzakciós ár alapvetően elvileg korrelál a cégértékkel , de nem feltétlenül, hisz befolyásolja a tárgyalási pozíció, de a cégről alkotott kép és a vele szembeni bizalom is.
4. Megtámadhatatlan

Óriási tévhit az is, hogy amennyiben a vevő, azaz az új tulajdonos aláírja az üzletrész-átruházási szerződést, esetlegesen ahhoz tartozó jegyzőkönyvet, akkor az megtámadhatatlan, letagadhatatlan. A cégátvételt követően nem kérhet tőle senki könyvelést, se iratokat, az ezekhez kapcsolódó felelősség ezek után a cégátvételben szereplő vevőé. Ezzel szemben az igazság az, hogy igenis bármikor számon kérhető rajta valamennyi dokumentum, ha a revizor arra gyanakszik, fiktív vagy nem valós gazdasági szándék volt az adásvétel mögött. Ha ez be is bizonyosodik, akkor teljes felelősséggel tartozik az elkövetett esetleges bűncselekményekért is mint bűnrészes.

5. A korlátolt felelősség mindentől megvéd

Hibás az az elképzelés is, ha felelősségre is vonják a régi kft.-tulajdonost, akkor annak csak korlátolt felelőssége van az adótartozás be nem fizetéséért, vagyis az államnak okozott kárért. Ezt általában arra alapozzák, hogy a kft. – nevéből adódóan – korlátolt felelősségű társaság, ahol a vezető tisztségviselők csak a bevitt vagyonukkal felelnek. Csakhogy amennyiben  kiderül a cég korábbi tulajdonosáról, hogy rosszhiszeműen járt el, az adóhivatal az eljárása során él az úgynevezett felelősségáttörés eszközével, és ez esetben  – függetlenül attól, hogy az illető kft.-tulajdonos vagy sem – magánvagyonával korlátlanul felel.

Az eljárás következménye, hogy az átruházó nem alapíthat céget, akár öt évig, azaz nem lehet új cégben ügyvezető, többségi tulajdonos. Ezt a Gt. 5. §-a és 23. §-a szabályozza, emellett az adóregisztráció is szűri az ilyen cégvezetőket. A cégátvétel révén átruházott cégek sorsa legtöbb esetben hivatalbóli törlés, kényszer-végelszámolás lesz, ami eltiltási indok. Ha egy céget törölnek a cégjegyzékből hivatalból, akkor a regnáló, de az előző évben ügyvezetői tisztséget betöltő személy is eltiltás alá kerül, mégpedig 5 évre. Általában ezekre egy új cég alapítása esetén vagy cégvásárlás esetén derül fény.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo