Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere

Bár a Népszabadság hétfőn megszellőztette, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Cserébe igyekeznek felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát.

Kép:Pixabay

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31 - közölte a minisztérium kedden, miután több sajtóorgánumban is megjelent, hogy egy, a halasztásról szóló rendelet készül.

A Népszabadság hétfőn piaci forrásokra hivatkozva írta, hogy jövő májusra módosulna az online pénztárgépekre való átállás határideje. A lap úgy értesült, hogy az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. A csúszás akár tízmilliárd forintos lyukat is üthet a költségvetésben - miközben a kormány már idén 96 milliárdnyi bevételt jövendölt ebből a forrásból.

A határidő marad, a büntetés szigorú

A minisztérium kedden azt is közölte: tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik nem hajlandók az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére. A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják a megrendelt új gépet - hívja fel a figyelmet a tárca.

"A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek - erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg" - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)

Az adótörvény értelmében az adóalany nem szankcionálható, ha mindent megtett azért, hogy a szabályoknak alávesse magát, de nem sikerült - márpedig ha a piacon nem kapható elég pénztárgép, arról nem a kereskedők tehetnek. Végső soron tehát a bíróság mondhatja ki a végső szót a késlekedők esetében. Természetesen azzal egyetértett Vámos is, hogy a kibúvókat kereső cégeket szankcionálni kell. "Egyetértünk az ellenőrzéssel, egyetértünk a szankcionálással, ha szükséges, de nem értünk egyet a boltbezárással, mivel nincs arányban az elkövetett kihágással" - fogalmazott a főtitkár.

Csúszunk, de meddig?

Gondok pénztárgépfronton
Komoly felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között. A NAV azonban a jóhiszemű kereskedőket nem bünteti.
A Népszabadság szerint az is komoly csúszást okoz, hogy az MKEH visszavonta egy gép forgalmazási engedélyét, azét, amelyik a legtöbb megrendelést söpörte be. Az átállás kereskedőkre rótt terheit pedig tovább növeli, hogy a NAV minden hatodik kiskereskedő esetében elutasította az ötvenezer forintos támogatási kérelmet, amit a jogszabály biztosít.

Az NGM kiemeli: mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését, ugyanakkor a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól.

A NAV is tévedhet!
A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első- vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, illetve a kiszabott adóbírság.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo