Az utóbbi hetek aszályos időjárása növelheti egyes takarmányok árát. Emiatt pedig egyes becslések alapján 4-5 százalékkal nőhetnek az előállítási költségek a tejtermelőknél. „Mindez újólag felveti az alapvevő élelmiszereket, köztük a tejet terhelő áfa csökkentésének szükségességét. A költségek növekedése alapvetően áfa-mérsékléssel volna korrigálható, aminek árcsökkentő hatása lenne nemcsak az előállítási költségekre, hanem a fogyasztói árakra is - mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.
A 27 százalékos áfát, illetve a tej 18 százalékos áfáját más terméktanácsokkal együtt - a vágóállat és hús terméktanáccsal (VHT), valamint a baromfival (BTT) - közösen tett javaslat szerint 5 százalékra kellene csökkenteni. (Az élelmiszerek magas áfatartama egyébként rontja a mezőgazdasági termelők versenyképességét is.)
Lukács László szerint ugyanakkor, hogy a piaci árakat nem a magyarországi gazdasági viszonyok szabják meg, hanem az európai trend. Vagyis: az egy év óta tartó áremelkedés. Ezt az árnövekedést a szakmaközi szervezet előre jelezte. Azaz a felvásárlási árak egy év alatt minimálisan 20 százalékkal emelkedtek, ahogyan azt a terméktanács korábban becsülte. (A kormányzati kommunikációból viszont egyelőre nem látszik, hogy az Orbán-kormány hajlana az áfacsökkentésre.)
A keresleti piac a termelés, a kínálat szűkülésének, valamint a kereslet ezzel egyidejű bővülésének köszönhető. Hozzátette: tavaly augusztusban Magyarországon az alapár 79 forint volt - az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján -, míg idén augusztusban ez 94-95 forint körül van. A termelők önköltsége üzemenként - technológiai színvonaltól függően - változik, de most átlagosan 85-90 forint körül mozog literenként - közölte az ügyvezető igazgató.