A transzferár-elszámolásból még gond is lehet

A vállalatok jól teszik, ha ügyelnek a transzferár-kiigazításra, mert a számviteli törvény évközi változása nyomán még nem alakult ki egyértelmű számviteli gyakorlat – figyelmeztet a Deloitte.

Érdemes figyelni a számviteli változásokra – Kép: SXC

A számviteli törvény évközi változása alapján a kapcsolt vállalkozásoknak 2013. június 30-tól lehetőségük nyílik arra, hogy az egymás közötti szerződéseikben lehetővé tett, egy meghatározott időszak alatt, a normál üzleti tevékenység keretében értékesített, beszerzett eszközökre, szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korrekciót könyvviteli elszámolásaikban az eredeti ügyleti ellenérték módosításaként szerepeltessék. Ezzel a lépéssel elkerülhetik a társasági adóalap-módosítást.

„Az ellenérték-korrekciókat eszközbeszerzés esetében az eszköz bekerülési értékének részeként, szolgáltatás-igénybevétel esetében az elszámolt költség, ráfordítás módosításaként, értékesítés esetén az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni az utólagos módosításról kiállított számviteli bizonylat alapján” – mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A hatálybalépés óta eltelt 3 hónap alatt nem alakult ki egyértelmű gyakorlat az új szabálynak a transzferár-kiigazítás komplex (számvitelt és valamennyi adónemet lefedő) kezelésébe illeszkedéséről. A gyakorlat néhány esetben már a korábbi időszakra is azt mutatta, hogy a cégek  a fenti rendelkezéseknek megfelelően könyvelték a pénzügyileg rendezett, de szabályos számlával nem módosított  transzferár-különbözetet, ez kockázatot jelenthet, hiszen a törvény korábbi szövegéből ez a rendezés nem volt egyértelműen kiolvasható. (A kérdés azért is fontos, mert a hatóságok egyre szigorúbban ellenőrzik a transzferár-számításokat.)

A képet színesíti, hogy ezen elszámolásokat a könyvvizsgálók több esetben elfogadták  –az ügylet tartalmi megítélését előtérbe helyezve – a formailag esetlegesen nem teljesen megfelelő számlákkal szemben. Az előzőek következtében a cégeknek érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a törvény hatálybalépését megelőző időszakra elszámolt transzferár-kiigazításra csakúgy, mint a szerződéses feltételek megfelelő meglétére és az egyes adózási kérdések (társasági adó, áfa, iparűzési adó, vám) megnyugtató megválaszolására.

Transzferár: nem excelben kellene kattintgatni!
Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo