A teljes megújulóipart sújtja a termékdíj

Sajtóértesülések szerint a szélerőművek és a hőszivattyúk alkatrészeire is kiterjeszti a kormány a környezetvédselmi termékdíjat, amely nagy felzúdulást váltott ki a napelemek kapcsán. A kormányzat szerint a zöld gondolkodáshoz a hulladékkezelés is hozzátartozik.

Kép: Pixabay

„A környezetvédelemért is felelős államtitkárságtól jött az a megmagyarázhatatlan előterjesztés, hogy a napelemekre, sőt a szélerőművek és a hőszivattyúk fő alkatrészeire is termékdíjat kell kivetni” – mondta Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetügyekért felelős államtitkára a Népszabadságnak.  Egyetért a „salátatörvény” kapcsán Illéssel Szél Bernadett, az LMP társelnöke. „Nem csupán a napelemekre vetett ki büntetőadót az Orbán-kabinet, hanem a szélerőművekre és a hőszivattyúkra is, vagyis már az összes korszerű zöldenergia-alkalmazás termékdíjköteles. A versenysemlegesség jegyében az atomerőmű-alkatrészekre is vessenek ki zöldadót” – írta.

Mint azt korábban megírtuk, minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január elsejétől, ami mintegy 2000-2500 forintos áremelést jelent modulonként. A kormányzat ugyanis a III., a „Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta be a napelemeket, míg pl. az akkumulátorokat csak a II. kategóriába, a „Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták, így csak 57 Ft/kg a termékdíj utánuk. Magyarországon évente 80–120 ezer napelempanel kerül forgalomba: ha mindegyik után megfizetik a termékdíjat, az állami adóbevétel akkor is alig éri el a százmilliós nagyságrendet – írta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) adatai alapján a Népszabadság.

Kormány: a szennyező fizet

Csak egy újabb értelmetlen sarc
A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.
A kormány elkötelezett a környezet megóvása mellett, a környezettudatos gondolkodáshoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy-egy termékről azután is gondoskodjunk, hogy hulladékká válik. A kormány a "szennyező fizet" elvet tartja szem előtt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Mivel a napelemek veszélyes hulladéknak is minősülhetnek működésük befejeztével. Annak érdekében, hogy ne jelentsenek kockázatot vagy bármilyen terhelést a környezetre, meg kell oldani a begyűjtésüket és a hasznosításukat, ami pénzbe kerül. A termékdíj-rendszer feladata, hogy erre megtalálja a szükséges forrást.

"Aki azt mondja, hogy a begyűjtés és a hasznosítás költségeit ne a gyártóra hárítsa át az állam, az azt támogatja, hogy minden magyar adófizető állampolgár fizesse meg ezt a terhet". Azok is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy napelemet vagy hőszivattyút használjanak a saját háztartásukban. A kormány ezzel szemben a "szennyező fizet" elvet tartja szem előtt, és a gyártóval fizetteti meg a költségeket.

Egy-egy terméknél nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy működése során milyen szerepet tölt be. Az is fontos, hogy mi történik a termékkel a működést követően. Az elektromos autó is környezetbarát, de a benne lévő akkumulátorra ugyanúgy van termékdíj, hiszen veszélyes hulladék lesz belőle, amikor befejezi a működését  - írja közleményében az FM.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo