Szűkített csomag a nejlonzacsikra

2013. június 1-i hatállyal módosult a Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény. A tervezettel ellentétben csak egy leszűkített csomagot kaptunk, mert a módosítás sajnos csak a legfontosabb dolgokra reagált.

Újraszabályozták a Környezetvédelmi termékdíjat - Kép: SXC

A kormányrendelet módosítására a korábbi Környezetvédelmi Termékdíj törvény módosítása miatt volt szükség, mivel az nem követte a korábbi törvényi szintű jogszabályi változtatásokat. A nyilvánvalóan szükséges módosítások mellett azonban sokan vártak olyan változtatásokat is, amelyek megkönnyíti a gazdálkodók mindennapi életét. Ezek közül sok szerepelt a tervezetben, azonban korántsem mindegyiket fogadták el végül! – írta Ágoston Péter, az RSM-DTM nemzetközi adóképviseleti vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Sokan várták, hogy a visszaigénylés kapcsán módosul a számlán való feltüntetési kötelezettség. Jelenleg üzleti érdekeket is sérthet, ha a visszaigénylés feltételeként előírt számlazáradékban az összes kormányrendeletben felsorolt adatot feltüntetik. Az elmúlt években így megnehezedett a környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése, és sokan remélték most, hogy a jogalkotó rendezi ezt a helyzetet. Sajnos ebben a témában nem történt változtatás.

Az újrahasználható csomagolószerek tekintetében sem úgy módosították a kormányrendeletet, ahogyan az a tervezetben szerepelt, azaz hogy 2012. január 1-ig lehessen visszamenőlegesen regisztrálni az újrahasználható csomagolószereket. Ezen változtatás elmaradása miatt sajnos így egy anyagot csak onnantól kezdve lehet figyelembe venni újrahasználható csomagolószerként, amikortól az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség nyilvántartásba vette. (Egyébként 2008-tól 2011. december 31-ig az akkor hatályos jogszabályok megengedték az újrahasznosítható csomagolások visszamenőleges bejelentését.)

Átalányban fizethetik a termékdíjat a kkv-k
Egyszerűsödnek a kisvállalkozók termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségei. Jelenleg összesen 14 ezer vállalkozásnak kell termékdíjat fizetnie, csaknem a felük élhet majd az átalányfizetés lehetőségével.
Módosult a számlán való feltüntetés szövege nyilatkozat adása és kiskereskedelmi értékesítés esetén. Emellett a termékdíj-átvállalások kapcsán korábban megjelent új átvállalási lehetőségek miatt (bizonyos átvállalási esetekben) precízebb nyilvántartási követelményeket fogalmaz meg az új kormányrendelet.

Fontos tudni, hogy a Csomagolószer Katalógusban egyes termékek vámtarifaszámai módosultak. Új termék nem került be, de precízebb kivételszabályok kerültek meghatározásra. A CsK kódokat is módosították a Környezetvédelmi Termékdíj törvényvonatkozó változásainak megfelelően.  A Kormányrendelet pontosította a tarifaállapotokat: eszerint a vámtarifaszámokat a 2010. január 1-én hatályos Kombinált Nómenklatúra alapján kell meghatározni. Fontos könnyítés, hogy míg az átvállalási szerződések esetében a CSK kódjait eddig teljes terjedelmükben fel kellett tüntetni, ezután elegendő lesz az első három számjegy. Ez az átmeneti időszakban volt probléma.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo