Szűkített csomag a nejlonzacsikra

2013. június 1-i hatállyal módosult a Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény. A tervezettel ellentétben csak egy leszűkített csomagot kaptunk, mert a módosítás sajnos csak a legfontosabb dolgokra reagált.

Újraszabályozták a Környezetvédelmi termékdíjat - Kép: SXC

A kormányrendelet módosítására a korábbi Környezetvédelmi Termékdíj törvény módosítása miatt volt szükség, mivel az nem követte a korábbi törvényi szintű jogszabályi változtatásokat. A nyilvánvalóan szükséges módosítások mellett azonban sokan vártak olyan változtatásokat is, amelyek megkönnyíti a gazdálkodók mindennapi életét. Ezek közül sok szerepelt a tervezetben, azonban korántsem mindegyiket fogadták el végül! – írta Ágoston Péter, az RSM-DTM nemzetközi adóképviseleti vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Sokan várták, hogy a visszaigénylés kapcsán módosul a számlán való feltüntetési kötelezettség. Jelenleg üzleti érdekeket is sérthet, ha a visszaigénylés feltételeként előírt számlazáradékban az összes kormányrendeletben felsorolt adatot feltüntetik. Az elmúlt években így megnehezedett a környezetvédelmi termékdíj visszaigénylése, és sokan remélték most, hogy a jogalkotó rendezi ezt a helyzetet. Sajnos ebben a témában nem történt változtatás.

Az újrahasználható csomagolószerek tekintetében sem úgy módosították a kormányrendeletet, ahogyan az a tervezetben szerepelt, azaz hogy 2012. január 1-ig lehessen visszamenőlegesen regisztrálni az újrahasználható csomagolószereket. Ezen változtatás elmaradása miatt sajnos így egy anyagot csak onnantól kezdve lehet figyelembe venni újrahasználható csomagolószerként, amikortól az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség nyilvántartásba vette. (Egyébként 2008-tól 2011. december 31-ig az akkor hatályos jogszabályok megengedték az újrahasznosítható csomagolások visszamenőleges bejelentését.)

Átalányban fizethetik a termékdíjat a kkv-k
Egyszerűsödnek a kisvállalkozók termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségei. Jelenleg összesen 14 ezer vállalkozásnak kell termékdíjat fizetnie, csaknem a felük élhet majd az átalányfizetés lehetőségével.
Módosult a számlán való feltüntetés szövege nyilatkozat adása és kiskereskedelmi értékesítés esetén. Emellett a termékdíj-átvállalások kapcsán korábban megjelent új átvállalási lehetőségek miatt (bizonyos átvállalási esetekben) precízebb nyilvántartási követelményeket fogalmaz meg az új kormányrendelet.

Fontos tudni, hogy a Csomagolószer Katalógusban egyes termékek vámtarifaszámai módosultak. Új termék nem került be, de precízebb kivételszabályok kerültek meghatározásra. A CsK kódokat is módosították a Környezetvédelmi Termékdíj törvényvonatkozó változásainak megfelelően.  A Kormányrendelet pontosította a tarifaállapotokat: eszerint a vámtarifaszámokat a 2010. január 1-én hatályos Kombinált Nómenklatúra alapján kell meghatározni. Fontos könnyítés, hogy míg az átvállalási szerződések esetében a CSK kódjait eddig teljes terjedelmükben fel kellett tüntetni, ezután elegendő lesz az első három számjegy. Ez az átmeneti időszakban volt probléma.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo