Idén a NAV látókörébe kerül a környezetvédelmi termékdíj

Február közepétől a vámhatóság helyett az állami adóhatósághoz kell benyújtani a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit.

Rengeteg változásra kell ügyelniük a cégeknek az adózás rendjében és a részletszabályokban. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény idei évi egyik fontos változása, hogy a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a továbbiakban ismét az állami adóhatóság látja el a vámhatóság helyett. 2013. február 14-ét követően a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit már az állami adóhatósághoz kell benyújtani, illetve az állami adóhatóságnak kell a termékdíjat befizetni - olvasható a UCMS Group Hungary aktuális blogbejegyzésében.

Fontos tudnivaló, hogy a fentiek következtében változtak a befizetéshez kapcsolódó számlaszámok is. A vámhatósághoz természetesen az eddigi számlaszámra kell utalnunk, abban nincs változás, sőt a NAV termékdíj adóbevételi számlaszáma sem módosult, csupán az adónem kódja. 2013. február 15-től teljesítendő befizetéseknél azonban figyelnünk kell arra, hogy a késedelmi pótlék, bírság, kamat és önellenőrzési pótlékot a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő késedelmi pótlék számlára 10032000-01076985-00000000, illetve a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő bírság, mulasztási bírság és önellenőrzéssel kapcsolatos befizetések bevételi számlára kell teljesítenünk, amely a következő: 10032000-01076301-00000000

Fontos új részletszabályok az adózásban
Emelkedtek az illetékek, szigorodott a készpénzfizetési korlátozás és az iratbevonás szabálya, bizonyos eljárások esetében pedig kötelező az adózó képviselete.
A képviseletre vonatkozó szabályozás szintén változott, ami azt jelenti, hogy az idén már az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentése a 13VAMO nyomtatványon, illetve az elektronikus ügyintézésre vonatkozó képviselet bejelentése a 13T180 adatlapon történik. 2013-tól már termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személy is láthat el képviseleti jogosultságot. Természetesen kizárólag környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekben járhat el, többek között beküldheti a termékdíj bevallásokat, folyószámlát tölthet le, fizetési könnyítésre, mérséklésre irányuló kérelmet nyújthat be elektronikusan, illetve jogosult lehet egy esetleges végrehajtási eljárás során elektronikus kapcsolattartásra, amennyiben erre a képviselt adózó meghatalmazza.

Azok a képviselők, akiknek korábban bejelentett jogosultsága valamennyi adóügy intézésére kiterjedt, vagy teljes körű állandó meghatalmazással rendelkeztek, a termékdíj ügyeket 2013-tól is intézhetik külön adóhatósági bejelentés nélkül. A fenti módosítások egyértelmű célja, hogy az állami adóhatóság hatásköre és jogosultsága az egyes adókötelezettségek ellenőrzése, és az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés során bővüljenek. Nagyon fontos, hogy a jövőben is kellő körültekintéssel járjunk el a termékdíj adókötelezettségünk teljesítése kapcsán.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo