Idén a NAV látókörébe kerül a környezetvédelmi termékdíj

Február közepétől a vámhatóság helyett az állami adóhatósághoz kell benyújtani a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rengeteg változásra kell ügyelniük a cégeknek az adózás rendjében és a részletszabályokban. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény idei évi egyik fontos változása, hogy a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a továbbiakban ismét az állami adóhatóság látja el a vámhatóság helyett. 2013. február 14-ét követően a környezetvédelmi termékdíj bevallásait és önellenőrzéseit már az állami adóhatósághoz kell benyújtani, illetve az állami adóhatóságnak kell a termékdíjat befizetni - olvasható a UCMS Group Hungary aktuális blogbejegyzésében.

Fontos tudnivaló, hogy a fentiek következtében változtak a befizetéshez kapcsolódó számlaszámok is. A vámhatósághoz természetesen az eddigi számlaszámra kell utalnunk, abban nincs változás, sőt a NAV termékdíj adóbevételi számlaszáma sem módosult, csupán az adónem kódja. 2013. február 15-től teljesítendő befizetéseknél azonban figyelnünk kell arra, hogy a késedelmi pótlék, bírság, kamat és önellenőrzési pótlékot a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő késedelmi pótlék számlára 10032000-01076985-00000000, illetve a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő bírság, mulasztási bírság és önellenőrzéssel kapcsolatos befizetések bevételi számlára kell teljesítenünk, amely a következő: 10032000-01076301-00000000

Fontos új részletszabályok az adózásban
Emelkedtek az illetékek, szigorodott a készpénzfizetési korlátozás és az iratbevonás szabálya, bizonyos eljárások esetében pedig kötelező az adózó képviselete.
A képviseletre vonatkozó szabályozás szintén változott, ami azt jelenti, hogy az idén már az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az állami adóhatóság előtti képviselet ellátására adott állandó meghatalmazás bejelentése a 13VAMO nyomtatványon, illetve az elektronikus ügyintézésre vonatkozó képviselet bejelentése a 13T180 adatlapon történik. 2013-tól már termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személy is láthat el képviseleti jogosultságot. Természetesen kizárólag környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekben járhat el, többek között beküldheti a termékdíj bevallásokat, folyószámlát tölthet le, fizetési könnyítésre, mérséklésre irányuló kérelmet nyújthat be elektronikusan, illetve jogosult lehet egy esetleges végrehajtási eljárás során elektronikus kapcsolattartásra, amennyiben erre a képviselt adózó meghatalmazza.

Azok a képviselők, akiknek korábban bejelentett jogosultsága valamennyi adóügy intézésére kiterjedt, vagy teljes körű állandó meghatalmazással rendelkeztek, a termékdíj ügyeket 2013-tól is intézhetik külön adóhatósági bejelentés nélkül. A fenti módosítások egyértelmű célja, hogy az állami adóhatóság hatásköre és jogosultsága az egyes adókötelezettségek ellenőrzése, és az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés során bővüljenek. Nagyon fontos, hogy a jövőben is kellő körültekintéssel járjunk el a termékdíj adókötelezettségünk teljesítése kapcsán.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo