Trafiktörvény cikkek


Az e-cigit is lestoppolják a trafikok

Az e-cigit is lestoppolják a trafikok 

Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonná a törvényhozó, így azokat csak dohányboltban lehet majd forgalmazni - derül ki abból a négy törvény módosítását tartalmazó javaslatból, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be kedden az Országgyűlésnek.
Szombaton fontos változás jön a trafikokban

Szombaton fontos változás jön a trafikokban 

Szombaton hatályba lép a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra, de a már piacon lévő márkák és típusok átmeneti mentességet kapnak – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.
Nagy baj lesz az új cigiszabályokból

Nagy baj lesz az új cigiszabályokból 

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, végső soron a feketepiacot növelné.
Több a csempész cigi, megéri a kockázat

Több a csempész cigi, megéri a kockázat 

Csaknem másfélszer annyi csempészcigarettát foglaltak le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, mint 2013-ban - írta a Magyar Nemzetre hivatkozva az MTI.
Itt a hatodik trafiktender

Itt a hatodik trafiktender 

Megjelent a hatodik, 490 település számára hirdetett dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló nyilvános koncessziós pályázati kiírás. A pályázatokat a társaság postafiók címére, 2015. május 2-a 23 óra 59 percig lehet küldeni - postai bélyegzővel ellátva.
Most szakad a kormány nyakába a trafiktörvény

Most szakad a kormány nyakába a trafiktörvény 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon.
Májusban dőlt el, mire lesz pénz

Májusban dőlt el, mire lesz pénz 

Döntés az operatív programokról, a dohányboltokról és a kötelező kamarai tagságról. EU-csatlakozás értékelése és egy kkv-kat támogató együttműködés – mi minden történt májusban?
Hiába tüntettek: meghozták a dohánytörvényt

Hiába tüntettek: meghozták a dohánytörvényt 

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől.
Már most beállt Budapest a demonstrálók miatt

Már most beállt Budapest a demonstrálók miatt 

A mai napon dőlhet el a dohányipari dolgozók sorsa, akik tüntetnek állásuk megmaradásáért Budapest útjain. A bevezető utakon már most óriási a torlódás és a mai napon megbénulhat a főváros közlekedése.
Több ezren aggódhatnak a megélhetésükért a kormány új ötlete miatt

Több ezren aggódhatnak a megélhetésükért a kormány új ötlete miatt 

Családok százainak megélhetése kerül veszélybe, munkavállalók ezreinek mondhatnak fel a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvénytervezet megszavazása esetén. Az állami trafikellátó felállításával tömeges elbocsátásokra kell számítani a szektorban.

Többet adóztunk, mint valaha 

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.

Egy éves a trafiktörvény: a vételről szoktunk le, nem a dohányzásról 

Az egy éve bevezetett trafiktörvény hatására csökkent a legálisan eladott cigaretták mennyisége Magyarországon. Ez a feketepiac erősödését jeleni – hacsak le nem szokott a cigiről a dohányosok ötöde.

Egyéves a nemzeti trafikrendszer 

Az egy év mérlege: kevesebb cigaretta fogy drágábban, és kevesebb adó folyt be a füstrudakból a költségvetésbe. A rendszer még alakul, egyelőre úgy tűnik, nem aranybánya trafikot nyitni.

Ma ötszáz trafik végleg lehúzza a rolót 

Szombaton már nem nyithatnak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiség működik egy tavaly novemberi kormányrendelet módosítása értelmében.

Bezáratják, ha túl jól megy a bolt 

Jogszabályváltozás miatt módosul a nemzeti dohányboltok létesítésének, illetve a jelenleg is üzemelő ilyen jellegű kiskereskedelmi egységek működtetési rendje. Ennek értelmében bezárnak 200 trafikot, mert túl jól mennek.

Trafikpályázat ötödszörre is 

Hamarosan kiírja az ötödik pályázatot újabb trafikok működtetésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Tegnap jelent meg a nyilvános felhívás, május 8-án kiírják a koncessziós pályázatokat.

Kitúrják a túl jól menő trafikokat 

Új helyet kell keresni azoknak a trafikoknak, amelyek plázákban vagy benzinkutaknál működnek. Nem lesz könnyű, mert az új szabályozás szerint május 30-tól nem lehet egymástól 200 méterre két dohánybolt, a forgalmasabb helyek pedig már jellemzően foglaltak.

Trafikot nyitna? Még van nyolcszáz hely! 

Újabb 127 üzlettel bővülhet a tarfikok száma, miután hétfőtől írhatják alá a koncessziós szerződést azok, akik a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. negyedik pályázatán nyertek. Még mindig van azonban 800 kiadó koncesszió.

Trafik nélkül maradnak a kistelepülések 

Meghosszabbították a koncessziós kiírást új trafikokra, az NDN Zrt. szerint azért, mert túl sok pályázat érkezett, a valóságban azonban még mindig nem tudnak kiadni több száz koncessziót, így továbbra is trafik nélkül maradhat sok kistelepülés.

Ragaszkodunk a kft.-hez 

Az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Részvénytársaságból és kft.-ből kevesebb alakult, betéti társaságból viszont sokkal több, ami részben a dohány-kiskereskedelmi rendszer átalakulásával lehet összefüggésben.

Maradnak a fóliák a trafikokon – bár ez nem kötelező 

Korábban felmerült a lehetőség, hogy a szaporodó trafikrablások miatt módosítani kellene a szabályozást, azonban a kormányzat szerint erre semmi szükség, hiszen a teljes lefóliázás nem kötelező. Közben – részben a szigorú szabályok, részben a feketepiac térnyerése miatt – nem sikerül értékesíteni csaknem ezer trafikkoncessziót.

Felforgatták a vásárlási szokásokat a trafikok 

A nemzeti dohányboltok alaposan felforgatták a dohányosok vásárlási szokásait: ritkábban, de többet vásárolnak a boltokban a vevők. A boltokban megjelentek a nem dohányipari termékeket vásárlók is.

Szép új világ köszöntött be szeptemberben  

Szeptemberben meglepően jól teljesített a magyar gazdaság, a rengeteg jogszabályi változás azonban minden bizonnyal jobban lekötötte a lakosság figyelmét, mint a száraz statisztikai adatok. Az élet szinte minden területén új szabályokat vezettek be.

A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban 

Két olyan intézkedés is hatályba lépett júliusban, amivel a kormány „kihúzta a gyufát" a lakosságnál és a vállalkozóknál: elindult az e-útdíjrendszer és a trafikrendszer. Ráadásul sem a fizetős úthasználat, sem a trafiknyitás nem ment zökkenőmentesen, ami így tovább borzolta a kedélyeket a júliusi uborkaszezon kellős közepén.

Megszorítást nem, útdíjat és kasszát ígértek 

Áprilisban bemutatkozott az első online kassza, eldőlt, hogyan is készül el az útdíjrendszer, és hogy kik és mekkorát nyernek vagy buknak a trafikokon.

Enyhülés és szigor februárban 

Kevesebb helyen, de több termékkel indulhatnak majd a trafikok a februári állapot szerint. Haladékot kaptak az online kasszák, útdíjügyben viszont marad a szigor és a lassú haladás. Az is kiderült, mennyit kapunk az EU-tól a következő ciklusban.

Eseménydús indulás januárban 

A 2013-as évet meghatározó összes nagyobb téma megjelent már rögtön az év elején. Zajlott a trafikügy, az államhoz került az e-útdíj tender, előre rettegett mindenki az online kasszáktól. És kiderült, hogy maradt néhány hiba az új munka törvénykönyvében.

Benzinkúton és plázában nem lesz cigi! 

A 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni - így módosította a kormány a dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló kormányrendeletet.

Leszokunk - a vásárlásról 

Egyre többen térnek át a cigaretta otthoni töltésére, mivel így lényegesen olcsóbban tudják „előállítani” a füstölnivalót, mint ha megvásárolnák a kész cigarettát, ráadásul azt kevesebb dohánnyal is töltik meg, mint a dohánygyárak.

Sokmilliárdos öngól lehet a trafikrendszer 

Még csak alig néhány hónapja működik a magyar trafikrendszer, az viszont már most is látszik, hogy sokba fog kerülni a költségvetésnek. Visszaestek az áfa- és a jövedéki adóbevételek, óriásit nőtt a feketepiac, kereskedők ezrei kerültek nehéz helyzetbe, nem is említve a dohányiparban dolgozó több tízezer embert.

Újabb koncessziós pályázat a hoppon maradt kistelepülésekre 

Részben eredménytelenül zárult a második trafiktender, az 1425 koncesszióból csak 549 talált gazdára, ezért 876 településen újabb tendert írnak majd ki a közeljövőben.

A kutyának sem kell több mint nyolcszáz dohánykoncesszió? 

Elképesztő számot tett közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely augusztus végén több mint nyolcszáz településen nyilvánította eredménytelennek a nemzeti trafik megnyitására kiírt pályázatot.

Fontos határidő közeleg a trafikosoknak! 

Megkezdte a trafikrendszerek minősítését a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vizsgálati központja abból a szempontból, hogy megfelelően vezetik-e és küldik-e be a dohánytermékek nyilvántartását. A dohányboltoknak ugyanis szeptember elsejétől kötelező az adatközlés.

Még mindig kiadó 180 trafik 

Megjelent a pályázati kiírás a nemzeti dohánybolt-üzemeltetési jogosultság elnyerésére a korábban eredménytelennek nyilvánított pályázatok helyeire. A pályázat benyújtási határideje 2013. szeptember 2.

Itt a lista! Ezeken a helyeken egyhamar nem lesz trafik 

Eredménytelennek kellett nyilvánítani több mint húsz körzetben a másodszorra kiírt pályázatot a trafikos koncessziók elnyerésére. Közben folyamatosan ellenőrzik a már megnyílt dohánykereskedelmi egységeket.

Szigorúan ellenőrzött trafikok 

Ellenőrzéssorozatba kezdett a Fogyasztóvédelmi Hatóság, miután napvilágot látott, hogy a trafikok jelentős részében kérdés nélkül szolgálnak ki fiatalkorúakat. Az ND Zrt. szerint a probléma fennáll, de javul a trafikosok fegyelme.

A kormány padlóra küldi a kiskereskedőket 

A trafiktörvény bevezetésével sok olyan cég kerülhet nehéz helyzetbe, ahol eddig az egyéb termékek mellett cigarettát is értékesíthettek, mivel számukra egy kismértékű forgalomkiesés is végzetes lehet.

Éjfélkor lekerül a polcokról a cigaretta 

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-ig - vagyis hétfő éjfélig - árusíthatnak cigarettát, azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.

Mától megváltozik az életünk 

Július 1-jétől elindult az e-útdíj rendszer, megnyíltak a Nemzeti Dohányboltok és változtak a SZÉP-kártya felhasználására vonatkozó szabályok is. A pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közötti online kapcsolat megteremtésére (s ezzel együtt az erre alkalmas gépek cseréjére) két hónap haladékot kaptak ugyanakkor a vállalkozók.

Államosítás másképpen? Így osztják újra a piacokat  

A kormány unortodox gazdaságpolitikájának szerves része az állami beavatkozás szélesítése, esetenként a tág értelemben vett államosítás. Első lépésként a jogi és gazdasági feltételek megváltoztatásával új feltételrendszert teremtenek, ezzel alapvetően megváltoztatják a meglévő tulajdonosi struktúrákat.

OKSZ: a fogyasztás elérheti idén a tavalyi szintet 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a fogyasztás a gyenge évkezdés ellenére elérheti, egyes területeken pedig meg is haladhatja az előző évi szintet. A szervezet ugyanakkor a trafikrendszer veszélyeire is felhívta a figyelmet.

Háromezer trafikos már biztosan nyithat 

Beerősítettek a trafikkoncesszió nyertesei. Alig két héttel a várható nyitás előtt már 4525 kérelmet adtak be a NAV-hoz boltnyitásra, és 3021-en meg is kapták az engedélyt.

Nem tolonganak a trafikosok az adóhivatalnál 

Már kiadta a NAV az első vámhatósági engedélyeket a trafiktörvény koncesszióit elnyerő pályázóknak, azonban még mindig viszonylag kevés kérelem érkezett be az adóhatósághoz, pedig az engedélyeket minél hamarabb ki kellene kérni, hogy a nemzeti dohányboltok elindulhassanak a nyár közepén.

A héten engedélyt kellene kérniük a trafikosoknak 

Azoknak a gazdálkodóknak, akik koncessziós szerződésükben vállalták, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet 2013. július 1-jétől megkezdik, ajánlott legkésőbb 2013. május 31-éig benyújtaniuk a vámhatósági engedély iránti kérelmet – figyelmeztet az adóhatóság.

Kárpótolnák a hoppon maradt trafikosokat 

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. várja a dohánytermékek kiskereskedelmének átengedésére vonatkozó nyilvános koncessziós eljáráson egyetlen jogosultságot sem nyert, dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkozó magánszemélyek jelentkezését.

Nem a dohányban van a nagy dohány 

A dohány-nagykereskedők árbevétele növekedett az elmúlt években, az ezzel főtevékenységként foglalkozó társaságok eredménye évek óta negatív tendenciát mutat, sőt az érintett cégeknél közel 20 százalékkal csökkent az átlagos létszám. A területi megoszlást nézve Budapestre, Pest megyére koncentrálódott a dohánykereskedelem.

Fagyi és jégkrém is lehet a trafikokban 

A parlament költségvetési bizottsága tovább bővítené a trafikokban kapható termékek körét, lehetővé téve, hogy fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak.

A trafikosok szívhatják a fogukat az onlinekassza miatt 

Várhatóan tovább csúszik az országban működő mintegy 300 ezer pénztárgép kötelező cseréje, mivel a már többször módosított határidő sem tűnik tarthatónak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összeköthető berendezések mintadarabjainak engedélyeztetése ugyanis még csak nemrég kezdődött el, így egyelőre nincs a piacon olyan engedélyezett pénztárgép, amely megfelel az új törvényi előírásoknak. A problémával leghamarabb a július elsejétől induló új nemzeti dohányboltok üzemeltetői szembesülnek, akiknek ráadásul nem csak az adóhatóság felé kell az online adatforgalmat biztosítaniuk, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. irányába is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Kamu volt a népkonyha, milliárdokat csalt el a bűnszervezet

Kamu volt a népkonyha, milliárdokat csalt el a bűnszervezet  

A bűnszervezet 16,5 milliárd forintot szerzett meg az állami költségvetésből, majd abból több mint 11 milliárd forintot mosott tisztára.

Cégblog

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Gazdaság

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo