hirdetés

Kitúrják a túl jól menő trafikokat

Új helyet kell keresni azoknak a trafikoknak, amelyek plázákban vagy benzinkutaknál működnek. Nem lesz könnyű, mert az új szabályozás szerint május 30-tól nem lehet egymástól 200 méterre két dohánybolt, a forgalmasabb helyek pedig már jellemzően foglaltak.
hirdetés

Túl jól ment? – kép: MTI, Fotó: Mészáros János

Már javában keresik a lehetséges új bolthelyiséget azok a trafikosok, akiket egy tavalyi kormányrendelet-módosítással május 30-tól kitiltanak a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekből és a benzinkutakról – írja a Világgazdaság. A lap szerint nehéz lesz forgalmas helyszínt találni, ugyanis új dohánybolt nem nyílhat másik dohánybolt bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Ez a már működő trafikokra nem vonatkozik, vagyis akik az első koncessziós körökben nyertek üzemeltetési jogot, és egymás mellett nyitottak üzletet, azoknak nem kell távolabb költözniük – írta az onlinekassza.hu.

A rendelet szerint május 30-tól úgy kell számolni a távolságot, hogy a dohányboltok egymáshoz legközelebb eső bejáratainak középvonalától számított legrövidebb, szabályos gyalogos közlekedési útvonal hossza elérje vagy meghaladja a 200 métert – fogalmaz tájékoztatójában a NAV. Az adóhatóság szerint a dohányboltok távolságát célszerű előzetesen egy gyalogos útvonaltervező program segítségével ellenőrizni. A legrövidebb útvonal ezenkívül saját méréssel is meghatározható. Vitás esetben a hiteles mérést szakértő felkérésével lehet teljes biztonsággal elvégezni, az adóhatóság vitás helyzetben ezt fogja alkalmazni.

Az indoklás szerint az aránytalan forgalomkülönbségek miatt kellett változtatni a szabályokon. A 6300 dohányboltból, a hipermarketekben, plázákban, benzinkutakon működő 200 dohánybolt a piaci forgalom 17 százalékát lefölözte. Ezzel szemben 2500 trafik a megélhetés határán van.

Trafikot nyitni van kedv, máshoz nincs
Több az önálló vállalkozó, kevesebb a társas vállalkozás a friss statisztikai adatok szerint egy év alatt. Összességében nőtt a bejegyzett vállalkozások száma, ez leginkább a trafikoknak köszönhető a KSH szerint.
A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) 2012. szeptemberben fogadták el, majd az eredeti törvényt  decemberben már módosították, e szerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak a dohányboltok. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tavaly január 16-án javasolta, hogy a trafikokban a dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték-termékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra.

Tavaly július 1-jén hatályba lépett az új kiskereskedelmi struktúrát, azaz az árusítható helyek számát és helyét is rögzítő dohánytörvény. A szabályozásból kifolyólag a korábban megszokott elárusítóhelyeket felváltották a nemzeti dohányboltok. Ez érdemben átalakította a fogyasztói szokásokat is – egy felmérés szerint. A vásárlások gyakorisága szerint a tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy ritkábban, de alkalmanként nagyobb mennyiséget vásárolnak a dohányosok. Az új hálózat kialakításával a törvény egyik legfőbb célja a dohányzás visszaszorítása. A válaszadók 69%-a gondolja úgy, hogy ezzel a szigorú tiltással nem lehet huzamosabb ideig a fiatalkorúak dohányzását visszaszorítani.

Régiós összevetésben is a legszigorúbb és a legkevésbé rugalmas a magyar trafiktörvény, azaz a dohányáruk forgalmának kiskereskedelmi szabályozása. A magyar jogszabály sokban hasonlít az osztrák példára, de jóval kevésbé rugalmasabb annál, például a dohányforgalmazó automaták engedélyezésében. A forgalmazás állami monopóliummá válásával azonban várhatóan a feketepiac részesedése tovább növekszik majd, pedig a legális dohánypiac negyede már így is eltűnt.

Trafikot nyitna? Még van nyolcszáz hely!
Újabb 127 üzlettel bővülhet a tarfikok száma, miután márciusban írhatták alá a koncessziós szerződést azok, akik a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. negyedik pályázatán nyertek. Még mindig van azonban 800 kiadó koncesszió.
hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo