Tranzakciós illeték cikkek


A bankok körmére néz az MNB

A bankok körmére néz az MNB 

Kiemelten vizsgálják a pénzintézetek díjváltoztatásait.
Olcsóbb pénzügyek: vajon mire készül a kormány?

Olcsóbb pénzügyek: vajon mire készül a kormány? 

Akár ez is kiolvasható Varga Mihály hétfő reggeli facebookos videójából, miszerint a kedden ülésező gazdasági operatív törzs a rekordokat döntögető készpénzhasználat visszaszorítását és a pénzügyek olcsóbbá tételét eredményező intézkedéseket hozhat. Kétséges azonban, vajon pont most, amikor a gazdaság visszaesése miatt az államháztartás hiánya rég nem látott méreteket ölt, mondana le a kormány egy legalább több tízmilliárdos bevételi forrásról.
Végre tényleg olcsóbb lehet a bankolás

Végre tényleg olcsóbb lehet a bankolás 

2019-ben júliusában indulhat el az azonnali átutalások rendszere, amely teljesen új időszámítást hoz, és megjelenhetnek a csomagalapú díjak, ezek pedig alacsonyabb díjakat hozhatnak összességében. Ráadásul a tranzakciós illeték esetleges búcsúját is belengették, ami szintén az olcsóbb bankolás irányába mutat, ha a bankok is követik a lépést.  
Unokázás, afrikai herceg: ezek a leggyakoribb pénzküldős csalások

Unokázás, afrikai herceg: ezek a leggyakoribb pénzküldős csalások 

Minden negyvenedik magyar pénzküldőt csalók próbálnak meg átverni, ezért a pénzküldőket fenyegető legjellemzőbb csalási formák ellen dolgozott ki tanácsokat a Corner Group, a MoneyGram nemzetközi személyközi pénzküldő szolgáltató partnere.
Százezret is spórolhatunk lakásvásárlásnál

Százezret is spórolhatunk lakásvásárlásnál 

A bankszámlák költségei között jelentősek a különbségek, egy-egy 15-25 millió forintos összegnél - például lakásvásárlásnál - 10-100 ezer forintot is meg lehet spórolni - közölte a BankRáció.hu. A  készpénzes fizetés pedig végképp nagyon drága műfaj milliós tételeknél.
Olcsóbb lehet a bankolás

Olcsóbb lehet a bankolás 

A kormány kész arra, hogy a vállalati hitelállomány komolyabb, legalább 20 százalékos növekedése esetén lemondjon a tranzakciós illeték egy részéről - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Deloitte Magyarország Gazdasági növekedés és versenyképesség című konferenciáján újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.
Többet adóztunk, mint valaha

Többet adóztunk, mint valaha 

Minden eddiginél több adót szedett be az állam a vállalkozásoktól. Mind az áfa, mind a társasági adó, mind a kata-kiva bevételek nőttek, kevesebb jött viszont be az evából és a trafiktörvénynek köszönhetően a jövedéki bevételek is csökkentek.
Vállalati számlacsomagok: melyik, kinek éri meg?

Vállalati számlacsomagok: melyik, kinek éri meg? 

A friss cégeknek nem könnyű. Ugyan több akcióval próbálják a bankok magukhoz kötni már alakulásuk után a vállalkozásokat, de a díjakat jobban ismerve rögtön kitűnhet, hogy csak szélsőséges esetekben számít olcsónak az adott csomag.
Nálunk nem igaz, hogy a szomszéd bankja zöldebb

Nálunk nem igaz, hogy a szomszéd bankja zöldebb 

Bíznak a magyar ügyfelek saját bankjaikban, kétharmaduk ajánlaná is pénzintézetét másoknak. A teljes bankszektor megítélése is stabilizálódott az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az EY legfrissebb nemzetközi iparági felmeréséből.
Brutális csomagot kaptunk augusztusban

Brutális csomagot kaptunk augusztusban 

Többet kellett fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél az emelkedő tranzakciós illeték miatt, és komolyan emelkedett a telefonadó is. Folytatódott az online kassza saga, változott a munka törvénykönyve és a szabiszabályok. Nem unatkoztunk augusztusban.

Így büntetnek minket a bankok az ingyenes készpénzfelvétel miatt 

Az első banki reakció az ingyenes készpénzfelvételre a várakozások szerint alakult: az ominózus bank az egyéb költségtételeken annyit emelt, amivel kompenzálta a készpénzfelvétel(ek)ből származó kieső bevételt.

Tippek és trükkök a tranzakciós adó mérséklésére 

A vállalkozások jelentős része számára érezhető teher a tranzakciós adó, egyesek számára akár évi félmilliós kiadást is jelenthet. A terhek csökkenthetők némi odafigyeléssel. A Piac&Profit szakértője segít!

Hiába sok a tranzakciós illeték, a többség egyelőre semmit nem tett ellene 

A vállalkozások többsége számára a tranzakciós illeték nagy érvágást, havi 40 ezer forint feletti pluszkiadást jelent. A pluszteherre a kkv-k többnyire az utalások átstrukturálásával reagálnak, egyötödük pedig inkább a készpénzes megoldásokat választja.

Újra divatba jön a készpénzfizetés 

A magyar fogyasztó árérzékeny, ha a bankok díjat számolnak fel a kártyás fizetés után, újra megnő a készpénzes vásárlás aránya. A kereskedők ennek hatására valószínűleg visszaadják POS-termináljaikat, hogy ne kelljen kifizetni a fenntartási költséget.

A válságadók drasztikusan csökkentik a cégértéket 

A szektorális különadók számos cég értékét csökkenthették, egyes piacszabályzó rendelkezések pedig – szélsőséges esetekben – teljesen el is tüntették a vállalkozások értékét az elmúlt években. Egyes szektorokban a növekvő adóterhek a cégeknek nem csak egyszeri, hanem hosszú távú pénzkiadást jelentenek, ezért a tulajdonosok és a potenciális befektetők szemszögéből jelentősen csökkentik a vállalkozás értékét.

Ennyibe kerül egy kkv-nak a számlahasználat 

Drámai hatása is lehet annak, ha egy vállalkozást nagymértékben sújt a bankok által átutalási költségként továbbterhelt tranzakciós illeték. Éves szinten ez akár több százezres kiadást is jelenthet egy kisvállalkozásnál és ez bizony jelentősen gyengítheti őt külföldi versenytársaival szemben.

Négy indok a kártyás fizetés mellett 

A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.

Így változik az adórendszer! 

Sok apró változás van a Parlamentnek benyújtott adótörvényekben, amelyekre érdemes ügyelnie a cégeknek. Például a szörpökre is kiterjesztik a népegészségügyi termékadót, egyes mezőgazdasági termékek esetén beléphet a fordított adózás, de jövőre már dollárban is lehet végezni a könyvvitelt. A Deloitte segítségével összegyűjtöttük a változásokat.

Drágán jutunk a pénzünkhöz? Akkor kevesebbet bankolunk! 

Bár az ügyfelek többsége tisztában van a tranzakciók után felszámolt illeték bevezetésének tényével, az illeték konkrét mértékét kevesen ismerik. A lakosság elsősorban a kártyás tranzakciók számának, arányának csökkentésével reagált a díjak emelkedésére.

Drágább lett az életünk 

Szeptemberben a vártnál magasabb, 1,4 százalékos volt az éves infláció. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal növekedtek. Az árakat a dohánytermékek drágulása és a tranzakciós illeték emelése húzta.

Készpénzben is ki kell fizetni a munkabért! 

A hatályos Munka törvénykönyve két módon teszi lehetővé a munkabér megfizetését, egyrészről készpénzben, másrészről bankszámlára történő átutalással. Bár a munkaszerződések, kollektív szerződések jellemzően rögzítik, hogy a munkáltató a munkabért átutalással fizeti meg, ezzel a munkáltató lényegében arra kötelezi a munkavállalóját, hogy saját költségére tartson fel bankszámlát.

Fogyasztóvédők: készpénzben is lehessen fizetést adni 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint lehetővé kell tenni, hogy választani lehessen a munkabér készpénzben történő kifizetése vagy bankszámlára utalása között. Ezt törvényben kellene garantálni, a tranzakciós adó miatt ugyanis sokat veszítenek a járandóságukból - írja a szervezet közleménye.

Benyeli a pótadót az UniCredit 

Az államháztartás által tervezett tranzakciós illetékekből származó bevétel elmaradását pótló, törvényben előírt egyszeri befizetési kötelezettséggel, a köznyelven 208 százalékosnak nevezett illetékkel újabb súlyos terhet kapott a hazai bankrendszer, ennek ellenére az UniCredit Bank nem hárítja át a terheket a vállalati ügyfeleire - írja a bank közleménye.

VDSZ: adómentesen legyen kompenzálható a bérek felvételének költsége 

Járulékmentesen fizethessenek a cégek dolgozóiknak olyan kompenzációt, amellyel átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét - javasolja a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Brutálisan drágán jutunk a pénzünkhöz 

Az augusztus elsejétől megemelt tranzakciós illeték miatt jelentősen megnövekedtek a banki költségeink. A legdrágább a készpénzfelvétel, de sokat kell fizetni az utalásért is.

Így adózunk mától az állampapírok hozama után 

Tájékoztatást adott ki ma a Magyar Államkincstár arról, hogy az augusztus 1-jén hatályba lépett az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXIII. törvénnyel miként érinti a hazai állampapírok befektetőit.

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba 

Komoly adóváltozásokat kaptunk a nyakunkba augusztus 1-től. Emelkedik a tranzakciós illeték, így többet kell fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél, illetve komolyan emelkedik a telefonadó is.

Egyre drágábban bankolunk 

Minden korosztály és jövedelmi szint esetében forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amely a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze és rangsorolta összes költségük szerint. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása. A díjak átterhelése már elkezdődött.

Államosítás másképpen? Így osztják újra a piacokat  

A kormány unortodox gazdaságpolitikájának szerves része az állami beavatkozás szélesítése, esetenként a tág értelemben vett államosítás. Első lépésként a jogi és gazdasági feltételek megváltoztatásával új feltételrendszert teremtenek, ezzel alapvetően megváltoztatják a meglévő tulajdonosi struktúrákat.

Újabb adóemelések jönnek augusztustól 

Emelik a tranzakciós illetéket, a telefonadót, a bányajáradékot, s a kamatjövedelmet is egészségügyi hozzájárulás terheli majd augusztustól. Az állami beruházásokat azonban nem állítják le – jelentette be Varga Mihály váratlanul, a hétfő délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Ki védi meg a kicsiket? 

Vajon alaptalan félelem, hogy a pénzügyi szektor a kkv-kra terheli majd azt, amit máshol nincs módja érvényesíteni? A bankrendszer három éve veszteséges, s pénzügyi szakemberek számításai szerint az idén is az lesz. Nem képes lenyelni új terheket, így azokat részben vagy egészben áthárítják a fogyasztókra. Kérdés, hogy kikre, és milyen arányban. A lakosságot kemény fogyasztóvédelmi szabályok védik, a nagyvállalatoknak az érdekérvényesítő képessége erős, a mikro- és kisvállalatokra azonban egyik sem igaz.

Fellendülhet a magyar faktoringpiac 

A magyar faktorpiac fellendülését eredményezheti, hogy e finanszírozási tevékenység után nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni, így a GF Faktor Zrt. várakozásai szerint folytatódhat az a tendencia, hogy a kis- és középvállalatok a faktoringot részesítik előnyben, és ezzel finanszíroztatják magukat.

Májusi adó eső  

A tavasz utolsó hónapjában új köztársasági elnököt és néhány új adónemet kapott Magyarország, a világ azonban leginkább a görögökre figyelt.

Sárga után fehér csekk: kinek éri meg? 

A tranzakciós adó bevezetése miatt nemcsak megemeli a sárga csekkek díját a Magyar Posta jövőre, hanem új terméket is bevezet a megszokott terméknek a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénz-átutalási megbízások terén a Népszabadság információi szerint.

Itt nem számolják fel a tranzakciós illetéket 

Nem hárítja át az illetéket a hitelkártyás vásárlásoknál az MKB Bank, ezzel is támogatva az idén nyáron meghirdetett új lakossági stratégiáját, amelynek egyik fókuszában a folyamatosan megújuló hitelkártya termékek felfuttatása áll.

Drága lesz a bankok megadóztatása 

Az Országgyűlés hétfőn emelte be a jövő évi adómódosítások közé a tranzakciós illeték felemelését, a bankok azonban - az érvényben lévő szabályok szerint - már korábban meghirdették a januártól érvényes díjakat, amelyeket vizsgálva egyértelműen látszik, hogy az új elvonást döntően az ügyfelek fizetik. Jóval drágábban fogunk tehát bankolni a következő évtől.

Így valósulnak meg Matolcsy tervei 

A kormány döntése alapján a Számvevőszéki és költségvetési bizottság benyújtotta az egyes adótörvények és azzal összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz kapcsolódó indítványokat. Az Országgyűlés hétfőn szavaz az előterjesztésekről.

Veszélyben a forgóeszköz-hitelezés 

A kormány által tervezett intézkedések - a bankadó mértékének fenntartása, a tranzakciós illeték felemelése - tervszinten képesek lehetnek hozni a várt bevételt, a Magyar Bankszövetség szerint azonban ellentétes gazdasági hatásuk sokkal komolyabb lehet a várt eredménynél. A szakmai szövetség álláspontja alapján a vállalatok működéséhez szükséges forgóeszköz-hitelezés is veszélybe kerülhet, ha a Parlament elfogadja az intézkedéseket.

Fehérebb a gazdaság, de hol lesz itt növekedés? 

A kormány legújabb „hetes” csomagjából a számlaellenőrzés kiterjesztése előremutató, gazdaságfehérítő hatású lépés, a bankadó fenntartása és a tranzakciós illeték duplájára emelése azonban éppen a remélt gazdasági növekedés elől szívja el a levegőt az RSM DTM értékelése szerint.

Magasabb infláció, kevesebb beruházás, több fehérítés 

A vállalatok jövedelmezősége, a beruházások és a fogyasztás továbbra is csökken, az infláció viszont magasabb lesz a korábban tervezettnél, a bérek nem nőnek, a munkanélküliség pedig marad, ahol van. Körülbelül így foglalhatók össze a szerdán bejelentett intézkedéscsomag hatásai, amelyek következtében a növekedése üteme is elmarad a kormány korábbi előrejelzésétől. A lépéseket tartalmazó dokumentumot csütörtökön tették közzé.

Tranzakciós adó: csak a név azonos 

Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek, nyilatkozta az EBRD vezető közgazdásza, pedig akkor még nem is tudta, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel két kereskedelmi televízióban is arra hivatkozik: Európában már több követője is van a magyar nem hagyományos gazdaságpolitikának. Példaként Franciaországot említette, ahol ráadásul kétszeres a tegnap bevezetett tranzakciós adó mértéke. Csakhogy a gallok a részvénykereskedelmet adóztatják, azt is korlátozott mértékben.

Orbán pontos kívánságlistát akar 

Orbán Viktor azt várja az IMF/EU-delegációtól, hogy az egy „helyzetösszesítésben" jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben változtatást vár el a gazdaságpolitikában, nevezze meg a hitelhez szükséges előfeltételeket, és mondja el a véleményét a jövő évi költségvetés szerinte módosítandó pontjairól. A magyar kormány ezeket a felvetéseket szeptemberben fogja megválaszolni. A delegáció ugyanis ekkor tér majd vissza Magyarországra.

Így lehetne százmilliárdot spórolni 

A készpénznek még mindig jelentős szerepe van a hazai fizetési forgalomban, pedig, ha az észak-európai országokhoz hasonlóan az elektronikus tranzakciók váltanák fel a készpénzes és papír alapú fizetéseket évente 106 milliárd forintot lehetne megtakarítani - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most először publikált „Jelentés a fizetési rendszerről" című tanulmányában.

Megszavazták: fizethetünk azért, hogy fizetünk 

A parlament - a kormánypártok egyhangú támogatása és az ellenzék egységes elutasítása mellett - elfogadta a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló jogszabályt. A kötelezettség 2013 januárjától minden pénzügyi műveletre kiterjed, beleértve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az államkincstár ügyleteit is. Az elvonás mértéke egy ezrelék, a felső korlát hatezer forint, amely azonban az utóbbi két kötelezettre nem vonatkozik.

Megmenekülhetnek a hitelesek 

A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről is szavaz az Országgyűlés ma. Matolcsy György egy szerdán benyújtott módosító indítványa alapján a hitelek és kölcsönök folyósítására és törlesztésére nem vonatkozna majd a tranzakciós illeték, a postai sárga csekkes készpénzbefizetésekre ugyanakkor marad a tervezet szerint a fizetési kötelezettség.

Kinek éri meg Orbán tíz pontja? – Marad az eva és az ekho 

Az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot, amelynek részeként a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése. A jelenlegi egyszerűsített adózási formák, így az ekho és az eva is megmarad.

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását 

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket - erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Fizessen a jegybank és az államkincstár is 

A parlament hétfőn támogatta azt a bizottsági módosító javaslatot, amely a pénzügyi tranzakciós illeték fizetésére kötelezettek körébe bevonná a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és kiterjesztené annak hatályát a Magyar Államkincstár körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásokra is - közölte az MTI. Az illeték fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint lehet.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Adózás

Üzemanyagkártyát használ? Akkor ez önt is érinti!

Üzemanyagkártyát használ? Akkor ez önt is érinti! 

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo