Brutális csomagot kaptunk augusztusban

Többet kellett fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a fizetési, átutalási műveleteknél az emelkedő tranzakciós illeték miatt, és komolyan emelkedett a telefonadó is. Folytatódott az online kassza saga, változott a munka törvénykönyve és a szabiszabályok. Nem unatkoztunk augusztusban.

A hó eleje folytatódó kánikulát és egy komoly hidegzuhanyt hozott: egy masszív Varga-csomagot. (Bár pár hónappal korábban Varga még arról beszélt, nem lesz megszorítás...) Augusztus elsejétől megszűnt az addigi 6000 forintos felső korlát, és 6 ezrelékre nőtt a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedett az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával. A lakosság is brutálisan drágán jutott a pénzéhez, de a vállalatok voltak a csomag igazi vesztesei: egy-egy céges számlán százezreket is bukhattak.

Ezzel párhuzamosan döntött a parlament a pénzforgalmi szolgáltatók idei pótlólagos befizetéséről, miután az első félévben a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a várttól. Az egyszeri fizetési kötelezettség a január–áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint volt a szektor egészére.

A tranzakciós adót és a telefonadót még Matolcsy György jelentette be gazdasági miniszterként.

A távközlési adóról 2012 májusában határozott az országgyűlés, és először tavaly augusztusban kellett megfizetniük a távközlési cégeknek. A szolgáltatóknak két forintot kell fizetniük vezetékes és mobil telefonhívásonként és megkezdett percenként, továbbá minden elküldött üzenet – SMS és MMS – után is.

Az augusztus elejei adóváltozásokról részletesebben itt olvashat!

Augusztus elsejétől a nem magánszemélyek – tehát a cégek – esetében az eddigi 2 forintról 3 forintra nőtt a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke. Az ilyen előfizetők esetében az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedett.

Mivel az adó csak a beszédalapú percdíjakat sújtja, van lehetőség „adóelkerülésre”. Erről itt olvashat.

A váratlan adóemelések indoklásaként Varga Mihály korábban elmondta, hogy a tervezettnél alacsonyabb infláció miatt a forgalmi típusú adóbevételek elmaradtak a tervezettől. A tranzakciós illetékből például 2013-ra 301 milliárd forintot irányoztak elő. Ebből május végéig 52 milliárd folyt be: az időarányos 42 százalék helyett tehát csak 17 százalék.

Változott a munka törvénykönyve és a szabiszabályok

Augusztusban nemcsak az adókat emelte a kormány, hanem finomhangolta a munkavégzésre érvényes szabályozást is: a változások végre rendezték a távolléti díj számításának anomáliáit. Ezután emiatt már nem fordulhatott elő, hogy egyes hónapokban jobban megéri szabadságra menni, miközben más hónapokban a szabadság idejére kifizetett alacsonyabb távolléti díj miatt a havi bér esetleg még a szerződés szerinti havi alapbér összegét sem éri el. A minimálbéreseknél az is bizonytalan helyzetet okozott, ha emiatt a számítási mód miatt még a törvényi minimumot sem érte el a járandóság.

Az új munka törvénykönyvéről részletesebben itt olvashat!

A legfőbb módosítás
A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbér egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával. A törvény szerint a bérpótlék számítási alapja ezentúl nem a munkavállaló alapbére, hanem az egy órára járó alapbére lesz. A számítási alap meghatározásakor a havi alapbér összegét vagy 174 órával (teljes napi munkaidő esetén) vagy a 174 óra időarányos részével kell elosztani (rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén).
Csaknem 600 milliárdot vesztettünk
Majdnem sokba került nekünk az augusztus: az Európai Bizottság ugyanis három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését. Hetekig nem lehetett pontosan tudni, pontosan mennyi pénzért is kellett aggódnunk, ám végül az uniós pénzekkel kapcsolatos ügyeket augusztus elsejétől átvevő Lázár János közölte: 600 milliárd forintnak megfelelő összeg volt veszélyben.
Zavar az erőben
2013-ban is „Superbrand” a Piac & Profit!
Idén harmadik alkalommal ítélte oda a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága a Superbrands díjat a Piac & Profitnak. Az erős és sikeres márkákat elismerő díj elnyerése bizonyítja, hogy a Piac & Profit stabil vezető szereppel bír a gazdasági, üzleti kommunikációs piacon.
Augusztusban a kormányzati kommunikáció nem hozta a csúcsformáját. Az első zavar az online kasszák körül támadt: a hónap közepén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy közleményében kijelentette, hogy a két hónapos türelmi időszak helyett december 31-éig használhatók a régi kasszák. Aki 2013. augusztus 31-éig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztrál, azaz a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kér, megtette, amit kell. Csakhogy alig néhány nappal később módosították a közleményt, eszerint csak harminc nap türelmi időt kaptak az augusztus 31-éig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrizte, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

A startup pályázatoknál is volt egy kis zavar: a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a Kutatási és Technológiai Alap finanszírozásával megvalósuló „Technológiai start-up ökoszisztéma építés” című pályázat átírását javasolta a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. Az ügynökség szerint nem kell átírni a pályázatot, de a biztonság kedvéért még egy kis pénzt toltak bele, majd ezután mégis közölték, hogy módosítják a kiírást.
Augusztustól a jövőnket fogyasztjuk
Idén augusztus 20-ára esett a Globális Túlfogyasztás Napja, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét. Ettől a naptól kezdve év végéig, azaz 133 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk. Jelenleg 1,5 Földre lenne szüksége az emberiségnek, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo