Veszélyben a forgóeszköz-hitelezés

A kormány által tervezett intézkedések - a bankadó mértékének fenntartása, a tranzakciós illeték felemelése - tervszinten képesek lehetnek hozni a várt bevételt, a Magyar Bankszövetség szerint azonban ellentétes gazdasági hatásuk sokkal komolyabb lehet a várt eredménynél. A szakmai szövetség álláspontja alapján a vállalatok működéséhez szükséges forgóeszköz-hitelezés is veszélybe kerülhet, ha a Parlament elfogadja az intézkedéseket.

A hazai bankok nem kaptak támogatást az IMF-től, a keletkezett veszteségeket a tulajdonosok mintegy 2 milliárd eurónyi, azaz 550-600 milliárd forint tőkejuttatással ellensúlyozták - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára háttértájékoztatón Budapesten.

Kiszámíthatóság és biztonság
A magyarországi bankok heti átlagban 3000 árfolyamrögzítéses szerződést dolgoznak fel. Ez a szövetség főtitkára szerint azt mutatja, hogy a hazai bankrendszer több millió ember számára a kiszámíthatóságot és biztonságot jelenti. Ezért kényes dolog a bankellenes hangulat szítása - fűzte hozzá, hiszen az a pénzintézeti rendszerbe vetett bizalmat érinti károsan.
Siralmas jövedelmezőség

Történt ez annak ellenére, hogy a Bankszövetség számításai szerint a magyarországi bankok reálértéken mért tőkearányos nyeresége (ROE) az elmúlt 20 évben mindössze 3 százalék volt. A régiós versenytársaknál a bankszektor jobban teljesít, Csehországban és Lengyelországban idén 15 százalékos ROE-mutatókat várnak.

A válság időszakában a nyugat-európai bankok reál ROE-mutatója 6 százalék volt, ezzel szemben a hazai bankrendszer tavaly mínusz 10 százalékos ROE-t produkált és az idén sem várható sokkal jobb eredmény. Az adatokat egymás mellé állítva Kovács Levente kiemelte, hogy 6 százalék körüli megtérülést más szektorok viszonylag könnyen elérnek, ezért meglehetősen furcsa a terhek kormány által tervezett arányú átcsoportosítása a bankokra.

Matolcsy-csomag 2.0
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten újabb 367 milliárd forint összértékű intézkedést jelentett be, amelynek részeként a tranzakciós illetéket duplájára emelnék, s a bankok – a kormány által is aláírt egyezség ellenére – jövőre is fizethetnék a teljes különadót.
Gondok lehetnek a forgóeszköz-hitelezésnél

A tranzakciós illeték emelése a Bankszövetség álláspontja szerint azt okozhatja, hogy a bankok még inkább áthárítják majd ezt a terhet a fogyasztókra. A magasabb illeték oda vezethet, hogy a cégek nemcsak a számlaforgalmukat viszik ki az országból, hanem a megtakarításaikat is, ami a szövetség számításai szerint végső soron a vállalati betétállomány 15 százalékos csökkenéséhez is vezethet.

Ha az együttműködésre épülő stratégia megbukik...
Lemond a Bankszövetség elnöki tisztéről Patai Mihály abban az esetben, ha a Parlament megszavazza a január 1-jén bevezetendő tranzakciós illeték emelésére és a bankadó eredeti összegének 2013-as fenntartására vonatkozó kormányzati javaslatokat. A bankár a Portfolió.hu-nak adott nyilatkozatában váratlannak és megdöbbentőnek nevezte a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által a múlt héten bejelentett intézkedéseket. Döntését azzal indokolta, hogy valakinek vállalnia kell a felelősséget azért, ha az általa képviselt, együttműködésre épülő stratégia megbukik.
A tranzakciós illeték a hitel/betét mutatóra is érzékenyen hat majd, amely a korábbi 160 százalékról 120 százalékra csökkent. A betéti oldal az idén stagnál, mivel az idei év elején komoly összegeket vittek ki az országból, s ezt a megtakarítási hajlandóság javulása ellenére nem lehet ellensúlyozni. Emellett az állam az állampapírok hozamaival nagyon komoly versenyhelyzetet idézett elő a lakossági megtakarítások piacán, ami érzékenyebben érinti a bankokat.
Nincs hitel, és nem is lesz
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi - második negyedévi - hitelezési felmérése szerint tovább szigorodtak a hitelezés feltételei, s a tendencia várakozásaik szerint az esztendő második felében is folytatódik. A szigorítás fő oka a felmérés szerint a kedvezőtlen makrogazdasági környezettel magyarázható alacsony hitelezési hajlandóság.
Ha ezek a tendenciák fennmaradnak hitelszűkéhez vezethet a szakmai szervezet álláspontja alapján. Ez pedig a vállalkozások működéséhez elengedhetetlenül szükséges forgóeszköz-hiteleknél okozhat problémát. A szövetség adatai szerint az idén az első háromnegyedévben mintegy 2000 milliárd forint forgóeszköz-hitelt újítottak meg a bankok, a tervezett intézkedések miatt ez a hitelezés is mérséklődhet, ami a cégek termelésére is negatívan hat, és ez a GDP növekedését is hátráltatja.

Kovács Levente a tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Bankszövetség – a tavaly decemberi megállapodás részeként – az idén februárban letette a vállalati hitelezés fellendítésére vonatkozó javaslatait, erre azonban mindezidáig semmilyen választ nem kaptak.

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo