Újra divatba jön a készpénzfizetés

A magyar fogyasztó árérzékeny, ha a bankok díjat számolnak fel a kártyás fizetés után, újra megnő a készpénzes vásárlás aránya. A kereskedők ennek hatására valószínűleg visszaadják POS-termináljaikat, hogy ne kelljen kifizetni a fenntartási költséget.

Ingyenes lesz a készpénzfelvétel, visszaszorulhat a bankkártyahasználat – Kép: SXC

Lassan, de biztosan visszaállhat a jelenleginél alacsonyabb szintre a kiskereskedelemben a bankkártyás fizetés aránya, mivel februártól díjmentes lesz a pénzfelvétel havi 150 ezer forintig, főként ha ennek kompenzálására a pénzintézetek díjat számolnak majd fel a kártyás vásárlás után. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint mivel a magyar fogyasztó erősen árérzékeny, borítékolható, hogy a vásárlók a mostaninál jóval nagyobb számban vesznek ki készpénzt a hó elején és végén a folyószámlákról, és azzal vásárolnak. A magyar valóság az, hogy a bankkártya-tulajdonosok közül tízből heten készpénzért vásárolnak, nem használják a plasztik fizetőeszközöket – írta a Napi Gazdaságot idéző onlinekassza.hu.

Az ügyfelek korábban annak köszönhetően fordultak a kártyás vásárlások felé, hogy a tranzakciós adó bevezetése, majd felfelé módosítása miatt elképesztő mértékben megugrottak a készpénzfelvétel költségei: jelenleg 0,6% százalékot kell fizetnünk a készpénzfelvételek után. (Igaz, januártól havi két készpénzfelvétel összesen 150 ezer forint értékig ingyenes lesz.) A növekedés azért is jelentős, mert eközben a bankkártyák száma nem változik érdemben, évek óta tartja magát a magyar piacon a kicsivel 9 millió darab alatti kártyaszám.

A pénzforgalom és a készpénzes tranzakciók számának növekedése középtávon azt jelenti, hogy egyre több kereskedő adja majd vissza a POS-terminált, megszabadulva a fenntartási költségtől − véli a főtitkár. Ugyanakkor Vámos szerint attól nem kell tartani, hogy a feketepiac erősödik, mivel az online pénztárgépekkel a NAV könnyedén jut majd információkhoz, és szinte azonnal feltűnik, ha egy kereskedő szándékosan nem üti be az eladott tételeket a kasszába.

Vasárnaptól lehet nyilatkozni a készpénzfelvételről

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget igénylőknek december elsejétől nyílik módjuk arra, hogy nyilatkozzanak a bankoknál, legkorábban februárban lehet majd élni  a lehetőséggel. A nyilatkozat tartalmát kormányrendelet határozza meg, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Négy indok a kártyás fizetés mellett
A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.
A rendelet felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy - csak egy - számlájáról a havi két készpénzfelvétel, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes legyen, egyben tartalmazza mellékletében a kitöltendő űrlapot is. Az kérheti az ingyenes készpénzfelvételt, aki a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

Az űrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: amennyiben jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a megjelölt pénzforgalmi szolgáltató jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenőleg egy összegben érvényesíteni. A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről szóló törvényt november elején fogadta el az Országgyűlés. Aki már februártól élne ezzel a joggal, annak január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az időpontot, az csak később válik jogosulttá erre.

A pénzforgalmi szolgáltatóknak módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést a bejelentést követően, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-jéig. December 1-jétől a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát személyesen vagy a netbankon keresztül. A nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megőrizni.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent. A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni. "Ez olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam a társadalmi munkát végzőtől" - fogalmazott Kovács Levente.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo