Bankkártya-használat cikkek

hirdetés

Pörögnek a bankkártyáink az infláció miatt

Pörögnek a bankkártyáink az infláció miatt

A bankkártyánk is érzi a vágtató inflációt.
Hatalmasat ugrott az elektronikus fizetések forgalma

Hatalmasat ugrott az elektronikus fizetések forgalma

Készpénz vagy kártya? Egyre inkább kártya!
Lassan de biztosan búcsút inthetünk a készpénznek

Lassan de biztosan búcsút inthetünk a készpénznek

Egyre többen választanak inkább készpénzkímélő fizetési megoldásokat Magyarországon. Míg az elmúlt években a felnőtt internetezők egyharmada fizetett inkább készpénzmentesen – ha tehette; arányuk mára már 44 százalékra nőtt.
Ráfizethet a külföldi bankautomatákra

Ráfizethet a külföldi bankautomatákra

A külföldi bankkártyahasználat során egyre gyakoribb, hogy a kártyaleolvasó terminálok és készpénzkiadó automaták lehetővé teszik a forintban történő fizetést is. Az árfolyam és az extra költség miatt azonban a tranzakciók indokolatlanul megdrágulhatnak.
Ezekre ügyeljünk, ha kártyával fizetünk a karácsonyi vásárban

Ezekre ügyeljünk, ha kártyával fizetünk a karácsonyi vásárban

A karácsonyi bevásárlásoknak köszönhetően decemberben megnő a bankkártyás tranzakciók száma, és egyúttal többet is költünk ebben az időszakban. Fontos azonban, hogy körültekintően járjunk el akkor is, ha a boltokban használjuk kártyánkat, és akkor is, ha online fizetünk vele.
hirdetés
Nyáron könnyebben nyúlunk a bankkártyánk után

Nyáron könnyebben nyúlunk a bankkártyánk után

Közel másfélszer annyi kártyás műveletet hajtanak végre a nyári hónapokban a fogyasztók, mint az év többi részében. Az utazási irodákban, autókölcsönzőkben és a légitársaságoknál mintegy 40 százalékkal nő a forgalom az átlaghoz képest ebben az időszakban.
Tizenöt forintot is bankkártyával fizetünk

Tizenöt forintot is bankkártyával fizetünk

Megállíthatatlanul nő az internetes vásárlás népszerűsége, imádunk elektronikai eszközökre költeni, az egyérintéses fizetési mód pedig átvette a vezetést – ez derül ki a Sberbank Magyarország Zrt. felméréséből. 2016 végére sem hagyott alább az optimista lakossági hangulat: az ezzel járó költési kedv a kártyahasználati szokásokban is jól látszik.
Így kártyázunk mi

Így kártyázunk mi

Folyamatosan növekszik az egyérintéses kártyahasználat, megugrott az online vásárlási kedvünk és külföldön sem vagyunk restek a plasztikot használni – derül ki a Sberbank elemzéséből.
Több tízezret spórolhatnánk a bankszámlán

Több tízezret spórolhatnánk a bankszámlán

A kényelem mellett évi hatvan-hetvenezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek, ha körültekintően és a számlahasználati szokásaikhoz igazodva választanak bankszámlát – derült ki a A Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Jól esik az érintés a magyaroknak

Jól esik az érintés a magyaroknak

Az érintő kártyákkal közel 50 százalékkal többször vásárolnak 5 ezer forint alatt az ügyfelek, mint a hagyományos kártyákkal. Egy átlagos ügyfél havonta nyolcszor vásárol az érintő kártyájával érintéses fizetési módon.
hirdetés

Nyaralás alatt is előpattan a bankkártya

A költéseink egyre nagyobb részét rendezzük bankkártyával, ha fizetésre kerül sor külföldön. Nem csak az utazás alatt, de annak előkészítésekor is gyakran használjuk a plasztikot – a szállás (31%) – és az utazás (32%) költségeit már minden harmadik esetben rendezzük így.

Sláger lehet a prepaid kártya

Várhatóan hamarosan Magyarországon is népszerűek lesznek az előre fizetett bankkártyák, ugyanis bizonyos élethelyzetekben kifejezetten előnyösek és a kiskereskedelmi vállalkozások számára is számtalan előnye van.

A vásárlóknak sem árt készülni a Fekete péntekre

November 27-én minden a vásárlásról szól: Black Friday, magyarul Fekete péntek, azaz a vásárlási láz napján jelentős árcsökkenéssel lehet műszaki cikkeket, ruhákat vásárolni. A K&H adatai szerint ilyenkor 25 százalékkal megnő a hitelkártya költések száma. Készüljünk okosan a pénzköltésre!

Megéri a hitelkártya - ha ésszel használjuk

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2015 második negyedévében tovább folytatódott a hazai kibocsátású kártyákkal lebonyolított vásárlások számának növekedése. A kártyahasználatnak számos előnye van, hiszen akár jelentős pénzvisszatérítésben is részesülhetünk, érdemes azonban tudatosan használni a különböző kártyákat.

Egyérintős: háromszor annyit fizetünk

Háromszorosára nőtt az egyérintéses vásárlások értéke Európában, idehaza már minden második kártya alkalmas erre a fizetési módra. Idén eddig több mint húszmillió alkalommal fizettünk így – derül ki a Mastercard adataiból.

Nem csökkennek az árak az új uniós rendelet miatt

A kereskedők jól járnak, a fogyasztók kevésbé az Unió rendelkezése alapján csökkenő kártyás fizetésekért felszámolt díjakkal. Növekedhet a bankkártyát elfogadó üzletek száma, spórolni viszont nem fogunk. A bankok szerint az új szabályozással a hitelkártyákkal kapcsolatos egyéb díjak nőhetnek.

Ha nyaralásról van szó, szívesen fizetünk előre

Több időnk marad a pihenésre, ha a nyaralás előtti teendők egy részét online intézzük – derült ki a MasterCard legújabb kutatásából. A megkérdezettek 84 százaléka úgy nyilatkozott, hogy előre kifizeti a szállását az interneten, 54 százalékuk pedig online rendezi a közlekedéssel kapcsolatos költségeket is.

150 ezerből megy nyaralni a magyar

Az előző évhez képest átlagosan egy nappal hosszabb idén a nyaralás, és 30 ezer forinttal több is jut rá a magyar családoknál – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Bár a legtöbben továbbra is készpénzzel fizetnek vakációjuk alatt, az előző évihez képest nőtt a kártyával fizetők aránya, és egyre többen használják ki az érintés nélküli fizetés előnyeit is.

Nem lehet megúszni a kártyázást

A kereskedőknek is megéri nyitni a készpénzmentes megoldások felé – véli Eölyüs Endre, a MasterCard magyarországi igazgatója. Még van hova fejlődnünk bankkártya-elfogadás terén.

Külföldön is megéri bankkártyát használni

A nyaralás komoly előkészületeket igényel, a legfontosabb azonban, hogy a pénzügyeink is a legnagyobb rendben legyenek. A bankkártya használatával – amellett, hogy kényelmes és biztonságos módon intézhetjük pénzügyeinket – költséget takaríthatunk meg, és esetenként plusz szolgáltatásokat is igénybe vehetünk - figyelmeztet a Cetelem.

Mivel fizet a magyar?

A nyári utazások megtervezésénél érdemes végiggondolni azt is – akár belföldön, akár külföldön töltjük szabadságunkat –, hogy készpénzt vagy bankkártyát viszünk-e inkább magunkkal a pihenésre. A CIB Bank szakértői összegyűjtötték a készpénz és a kártyahasználat legfőbb előnyeit és hátrányait.

Menő az egyérintős a fesztiválokon

Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál fizethetünk érintőkártyával, és néhány helyszínen, például a nyári fesztiválokon különleges előnyökben is részesülhetünk, ha ilyen típusú kártyát használunk. A MasterCard tapasztalatai szerint a nyári szabadidős programok során is egyre több egyérintéses kártya kerül elő a fizetésnél, ami nem csoda, hiszen folyamatosan növekszik az érintőkártyák száma és az ilyen típusú fizetés népszerűsége.

A csütörtök lett az új bevásárlónap

Éppen feleannyit vásárolunk bankkártyánkkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt tettük, derül ki a MasterCard legfrissebb adataiból. A kártyatársaság kimutatása szerint vásárlási szokásaink a hét többi napján is megváltoztak. Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a csütörtök lett az egyik új bevásárló nap.

Így csökkenti az unió a kereskedők rezsijét

A bankkártya elfogadás egyre inkább elengedhetetlen a sikeres kereskedelmi tevékenységhez. Az Unió „bankkártya elfogadási rezsicsökkentéssel” igyekszik segíteni ebben a kereskedőket. Lássuk, mire kell számítani.

Olcsóbb lesz a bankkártyás fizetés

A POS terminálok alkalmazása megéri a kereskedők számára. Az ügyfelek egyes fizetéseinek összegét a kártyák akár egyharmaddal is képesek megnövelni. Az EU ezen felül szeptembertől csökkenti a kereskedők által fizetendő kártyahasználati díjakat - közölte a SONET.

Ingyenes lesz a bankkártyás csekkbefizetés

Kártyás vásárlásnak minősül, így a befizetőknek ingyenes a bankkártyával történő csekkbefizetés júniustól a postákon, az eddigi költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett.

Lendületben az online fizetés

Az internetet 2014-ben vásárlás céljából is használó magyar lakosság közel 85 százaléka használja bankkártyát hagyományos bolti vásárlásai során, 48% pedig már a világhálón is fizet kártyával.

Csak nyerhet a cég a bankkártyás fizetéssel

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy üzletben ne lehessen bankkártyával fizetni. Mivel az ügyfelek már megkedvelték az érintésnélküli technológiát, a kártyás fizetés mindinkább elvárás. Az áruk és szolgáltatások készpénz nélküli kifizetése a vállalkozók számára is számos előnnyel jár.

Még nem áldozott le a pénzváltók aranykora

Még mindig pénzváltónál vesz valutát a magyar utazók többsége, viszont egyre többen döbbennek rá, hogy külföldön is használhatják a bankkártyájukat. Egyre többen fizetik az útiköltségeiket is az interneten keresztül.

Bővül a készpénzmentes gazdaság

Gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll. A háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása.

Egyre népszerűbbek az érintés nélküli kártyák

Az idei év második negyedében is folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának emelkedése, az elektronikus fizetések lebonyolításához szükséges infrastruktúra azonban nem változott jelentősen, igaz, a visszaélések száma is alacsony.

Nem lehet legyőzni a sárga csekket

Tízből kilenc magyar használja a sárga csekket számlabefizetéseihez – derül ki a Kutatópont közvélemény-kutatásából. A piackutató cég felmérése arra is rámutat, hogy ismertek az alternatív számlafizetési módok, de ki sem próbálják ezeket.

Nem mond le a készpénzről a magyar

Ma már több mint kétszer annyi alkalommal használjuk vásárlásra a kártyákat, mint készpénzfelvételre, de még mindig háromszor akkora összeget veszünk fel a számlánkról, mint amennyit kártyával költünk

Forradalmi változások a kártyapiacon

Az elmúlt években többszörösére nőtt az előre fizetett, úgynevezett prepaid kártyákra töltött összeg az Egyesült Államokban. A fejlődés a következő években is gyors lesz az előrejelzések szerint nemcsak az USA-ban, hanem világszinten is.

Nem éri meg, mégis készpénzzel fizetünk

Az érintés nélküli funkcióval ellátott bankkártyák száma tavaly hazánkban is átlépte az egymilliós határt, háromból ketten mégis úgy érzik, a leggyorsabban akkor szabadulnak a kasszától, ha bankjegyekkel fizetnek. Havi kiadásunk 62 százalékát még mindig készpénzzel fedezzük.

Több milliárdnyi valután csücsülünk

Hétezer forint: ekkora összegnek megfelelő valuta marad a hazatérő magyar turisták csaknem egyharmadánál. Tízből csupán hatan figyelnek arra, hogy ne váltsanak át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külhoni bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss felméréséből.

6 tipp bankkártyahasználathoz külföldön

Felmérések szerint sokan inkább készpénzzel fizetnek, ha külföldre mennek, pedig a bankkártya biztonságosabb megoldás – feltéve, ha körültekintően használjuk.

Hiába van ingyen, marad a számlán a pénz

A magyar fogyasztók egyre többször fizetnek bankkártyával annak ellenére, hogy 2014-ben lehetővé vált az ingyenes készpénzfelvétel – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss kutatásából. Többségében az sem használja ki a 150 ezres keretet, aki vesz fel pénzt.

Itthon kártyával, külföldön készpénzzel fizetünk

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében. Egy friss felmérés szerint a legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

Hogyan kerüljük el, hogy lemásolják a bankkártya adatainkat?

Ha még nem döntötte el, hogyan fogja fizetni a családi nyaralás során felmerülő költségeket, akkor nem árt, ha gondosan előre megtervezi, mert az utazások során sokszor összefuthatunk igen kreatív, bankkártya klónozásra szakosodott bűnözőkkel is. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a csalók sok esetben inkább a kiszolgáltatottabb külföldieket célozzák. Megosztunk néhány hasznos tippet, hogy mindenki gondmentesen élvezhesse a nyaralást.

3 trükk: így csökkentsük cégünk banki költségeit!

Itt olvashat pár fogást, amellyel az utóbbi időkben 3–4-szeresére nőtt bankszámlaköltségeket jelentősen visszafoghatja. Lehet, hogy éppen ezzel menthet meg egy munkahelyet vállalkozásában!

Ha szaga nincs is, de tényleg koszos a pénz

Egy átlagos európai bankjegyen 26 ezer féle baktérium van. A magyarok túlnyomó része szerint is koszos és fertőző lehet a készpénz, a higiéniára mégsem ügyelünk.

Nőnapkor megborulnak a vásárlási szokások

Alaposan felborulnak a vásárlási szokások a március 8-i nőnapon – derül ki a CIB Bank adataiból. Ezen a napon például kilencszer több férfi fizet kártyával virág- és ajándékboltban, mint egy átlagos márciusi napon. Viszont kevesebbet költenek.

Karácsonykor megrohanjuk a bankautomatákat

Decemberben és a nyári hónapokban rohanjuk meg az ATM-eket, ilyenkor az automatákból többször és több készpénzt is veszünk ki – a legtöbbször pénteken és szombaton.

Újra divatba jön a készpénzfizetés

A magyar fogyasztó árérzékeny, ha a bankok díjat számolnak fel a kártyás fizetés után, újra megnő a készpénzes vásárlás aránya. A kereskedők ennek hatására valószínűleg visszaadják POS-termináljaikat, hogy ne kelljen kifizetni a fenntartási költséget.

Négy indok a kártyás fizetés mellett

A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.

Drágán jutunk a pénzünkhöz? Akkor kevesebbet bankolunk!

Bár az ügyfelek többsége tisztában van a tranzakciók után felszámolt illeték bevezetésének tényével, az illeték konkrét mértékét kevesen ismerik. A lakosság elsősorban a kártyás tranzakciók számának, arányának csökkentésével reagált a díjak emelkedésére.

Többet fizettünk bankkártyával

2013 első felében nem láthatók a korábbi trendektől jelentősen eltérő folyamatok a hazai pénzforgalomban. Az idén az első félévben 146 millió vásárlásnál fizettek hazai kibocsátású fizetési kártyával, a tranzakciók száma 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo