hirdetés

Hatalmasat ugrott az elektronikus fizetések forgalma

Ismét ugrásszerű növekedéssel búcsúzott az óévtől az elektronikus fizetési piac. Az OTP Bank statisztikái azonban arról is árulkodnak, hogy 2022 végén a forgalomnövekedést már az emelkedő infláció is jelentős mértékben befolyásolta. A pénzintézet szakértői szerint idén a korábbi évekhez viszonyítva lassabb ütemben, de tovább nőhet az elektronikus fizetési megoldások népszerűsége.

hirdetés

A tavalyi év utolsó három hónapjában az OTP Bank rendszerében látható elektronikus fizetések összértéke jelentősen, az előző negyedévvel összehasonlítva 12,4, éves összehasonlításban pedig 41 százalékkal növekedett.

Az elektronikus fizetés piac sajátossága, hogy éven belül negyedévről negyedévre emelkedik a vásárlások értéke, ami az ünnepi szezon előtt éri el a csúcsát, azonban a 2022 utolsó negyedévében regisztrált növekedést már a korábbi időszaknál is erőteljesen befolyásolta az infláció. Az emelkedő volumen mellett az október-decemberi időszakban a tranzakciók darabszáma negyedéves összehasonlításban stagnált, sőt 2021 végéhez képest enyhén csökkent is. Emellett a vásárlásokon belül a korábbinál nagyobb szerepet kaptak a megélhetéshez és a rezsiköltségek kiegyenlítéséhez kapcsolódó tranzakciók.

Megállíthatatlanul nő az elektronikus fizetés piaca (Fotó: Pixabay)
Megállíthatatlanul nő az elektronikus fizetés piaca (Fotó: Pixabay)

Az OTP Bank 2022 október-december hónapjaira vonatkozó fizetési statisztikái ugyanakkor a turisták visszatéréséről is árulkodnak, hiszen a külföldi kártyás fizetések száma a covid előtti időszak adatait idézi.

2021-ről 2022 végére a POS-terminált használó kártyaelfogadó helyek száma mintegy 6 százalékkal, a SimpleBusiness megoldást választó kereskedők és szolgáltatók száma pedig közel 30 százalékkal növekedett.

Az idei év várakozásai kapcsán Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője elmondta, hogy nem látszik olyan tényező, ami fordulatot eredményezhetne az elektronikus fizetések hazai trendjében. „Arra számítunk, hogy az első negyedév eredménye gyengébb lesz, mint tavaly, amikor egyszeri plusz jövedelmek érkeztek a háztartásokhoz, mint például az adóvisszatérítés. Ha a gazdasági helyzetben nem áll be jelentős változás, úgy a forgalom 2023 folyamán tovább fog bővülni, azonban a korábbi évekkel összehasonlítva a növekedés üteme alacsonyabb lesz” – tette hozzá Hideg Noémi.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo