Elektronikus fizetés cikkek


Két nyomós érvük van a hazai vállalkozásoknak az elektronikus fizetés mellett

Két nyomós érvük van a hazai vállalkozásoknak az elektronikus fizetés mellett 

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői megosztottak a készpénzes vagy az elektronikus fizetés ügyében, a két megoldás előnyeinek és hátrányainak megítélésben.
Ráeszméltek a kereskedők, milyen irányba mennek a vásárlók

Ráeszméltek a kereskedők, milyen irányba mennek a vásárlók  

A recesszió ellenére töretlenül bővül az e-fizetés.
Hatalmasat ugrott az elektronikus fizetések forgalma

Hatalmasat ugrott az elektronikus fizetések forgalma 

Készpénz vagy kártya? Egyre inkább kártya!
Újabb erős jel arra, hogy kezdenek leszokni a készpénzről a magyarok

Újabb erős jel arra, hogy kezdenek leszokni a készpénzről a magyarok  

A kártyás vásárlásokban és az azonnali fizetésekben továbbra is kétszámjegyű növekedést mért éves összevetésben idén a harmadik negyedévben az MNB.
Átírta a magyarok fizetési szokásait a járvány

Átírta a magyarok fizetési szokásait a járvány 

A felhalmozási célú készpénzállomány növekedésével párhuzamosan az elektronikus fizetési szolgáltatások iránti igényt is felerősítette a pandémia, és ez a járvány enyhülésével is magas szinten maradhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb tanulmánya szerint.
Jön a digitalizációs törvénycsomag - ezt segíti majd elő

Jön a digitalizációs törvénycsomag - ezt segíti majd elő 

Hamarosan érkezhet egy fontos törvénycsomag a parlament elé.
Több a kártyafüggő nő, aki nem szórja a készpénzt

Több a kártyafüggő nő, aki nem szórja a készpénzt 

A nők havonta átlagosan 10 alkalommal, összesen közel 67 ezer forintért vásároltak bankkártyával tavaly, ami több mint 23 százalékos emelkedést jelent éves szinten - derült ki a K&H nemzetközi nőnapra készített összeállításából. Az elektronikus fizetések térnyerését jelzi, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a bankkártyás fizetéseknél jóval nagyobb volt az éves növekedés, mint az ATM-es készpénzfelvételek esetében.
Még van hova fejlődni: kihívások előtt a mobiltárca szolgáltatók

Még van hova fejlődni: kihívások előtt a mobiltárca szolgáltatók 

Különleges kihívásokkal küzdenek a mobilfizetési megoldásokat kínáló vállalkozások, amelyekből csak Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában háromszáz működik.
Tizenöt forintot is bankkártyával fizetünk

Tizenöt forintot is bankkártyával fizetünk 

Megállíthatatlanul nő az internetes vásárlás népszerűsége, imádunk elektronikai eszközökre költeni, az egyérintéses fizetési mód pedig átvette a vezetést – ez derül ki a Sberbank Magyarország Zrt. felméréséből. 2016 végére sem hagyott alább az optimista lakossági hangulat: az ezzel járó költési kedv a kártyahasználati szokásokban is jól látszik.
Olcsón juthatnak POS-terminálhoz a cégek

Olcsón juthatnak POS-terminálhoz a cégek 

Terminálonként 80 ezer forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe az új bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő és üzemeltető szolgáltatók a jogszabályban foglalt feltételek teljesülése esetén - derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendeletéből, amely a december 6-ai Magyar Közlönyben jelent meg.

5 tech-trend, amiről kár lenne lemaradni 

A technológia manapság szélsebesen változik. Olyannyira, hogy ha megtorpanunk egy új lehetőség előtt, mire lépnénk, könnyen az utolsó helyre csúszhat vissza. Pedig az új technológiák iránti nyitottságunk, a trendek megértése a vállalkozásunk sikerének kulcsa.

Sci-fiben élünk 5 év múlva 

Még sehol nem tartunk az okoseszközök fejlődésében az Ericsson friss, 2020-as trendeket feltérképező felmérése szerint. Növekvő és átalakuló hálózatok, robotok és megosztás a gondolatok és a tárgyak szintjén egyaránt. Ez jön pár év múlva.

Mobilfizetés: még hátravan az áttörés 

2002-ben jelent meg Magyarországon az első olyan mobiltelefonra kialakított megoldás, amellyel a pénzügyeinket intézhettük. Az elmúlt 13 évben a mobilfizetésnek számos ága bontakozott ki, ám a parkolási díj mobilon keresztül történő kifizetését leszámítva egyetlen mobilfizetési megoldás sem tudott jelentős áttörést elérni az aktív felhasználók számát tekintve.

Kezdünk rákapni az elektronikára 

Tovább nőtt az elektronikus fizetési eszközök használata 2015. második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint nem csak a kártyás vásárlások terén figyelhető meg ugrásszerű növekedés, de az internetes bankkártyás fizetések száma is jelentősen emelkedett 2014-hez képest.

Már a zsarolók is Bitcoinban kérik a pénzt 

Hackerek világszerte több millió magán és céges komputert, valamint weboldalt törtek fel, és egyre gyakrabban azt követelik áldozataiktól, hogy virtuális valutával, Bitcoinnal fizessenek nekik a birtokukba került adatok visszaszolgáltatásáért - írta vasárnap számában a The New York Times.

Olcsóbb lesz a bankkártyás fizetés 

A POS terminálok alkalmazása megéri a kereskedők számára. Az ügyfelek egyes fizetéseinek összegét a kártyák akár egyharmaddal is képesek megnövelni. Az EU ezen felül szeptembertől csökkenti a kereskedők által fizetendő kártyahasználati díjakat - közölte a SONET.

Veszélyben a pénzünk, jobb lesz figyelni! 

Íme három hasznos tanács, amelyet érdemes betartani pénzügyi adataink védelmének érdekében.

Bővül a készpénzmentes gazdaság 

Gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll. A háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása.

Egyre népszerűbbek az érintés nélküli kártyák 

Az idei év második negyedében is folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának emelkedése, az elektronikus fizetések lebonyolításához szükséges infrastruktúra azonban nem változott jelentősen, igaz, a visszaélések száma is alacsony.

Nem lehet legyőzni a sárga csekket 

Tízből kilenc magyar használja a sárga csekket számlabefizetéseihez – derül ki a Kutatópont közvélemény-kutatásából. A piackutató cég felmérése arra is rámutat, hogy ismertek az alternatív számlafizetési módok, de ki sem próbálják ezeket.

Akár Kínáig is elmegyünk, ha olcsóbb 

A globalizáció aranykora: egy kattintás, és Kínából vagy az Egyesült Államokból rendeljük meg az árut, ha ott olcsóbb, mint itthon. Ez nem a távoli jövő: tavaly a magyarok harmada vásárolt így külföldről.

Nyitottabbak vagyunk a mobilfizetésre 

Nő a nyitottság a mobilfizetés iránt a MasterCard friss felmérése szerint. Sokan már látják, hogy gyors, kényelmes és innovatív megoldás, de többen aggódnak a biztonság miatt bizonytalanok a technológia terjedésének gyorsaságával kapcsolatban is.

Készpénz:biztonságos vagy hátráltató tényező? 

A nagy készpénzforgalom és a bankóban tartott lakossági megtakarítás nem jó a gazdaságnak, de szakértők szerint a készpénz a jövőben biztonsági tartaléknak sem lesz a legjobb.

Számolni kell a mobilfizetéssel 

Idén másodszor módosította éves mobilfizetési forgalom előrejelzését a PayPal. A vállalatnál a legfrissebb becslések szerint 10 milliárd dolláros forgalmat várnak 2012-re. A trend a kisebb vállalkozások számára is fontos lehet.

Tippek a bankkártya biztonságos külföldi használatához 

Egyre többen ismerik fel a bankkártyák határon túli használatának előnyeit is. A CIB Bank tapasztalatai szerint az összes kártyás tranzakció 10%-át már külföldön bonyolítják az ügyfelek, de a következő években ez az arány tovább növekedhet. Nem csak a kényelmi és a biztonsági szempontok játszhatnak ebben komoly szerepet, hanem az is, hogy bizonyos esetekben már a készpénzfelvétel is ingyenes lehet külföldön, mely a nyaralás előtti valutaváltás visszaszorulását eredményezheti.

Drágulhat a kártyás fizetés is 

A fizetési kártyák csökkenő kibocsátása és a hitelkártyák számának zsugorodása is jelzi az ütemváltást a hazai bankkártya-piac fejlődésében. A tranzakciós adó bevezetése fékezheti, míg a készpénzforgalom visszaszorításának kormányzati terve élénkítheti a hazai bankkártya-piacot. Kérdés, hogy a két intézkedés eredője pozitív vagy negatív lesz.

Minden második embernek van bankszámlája 

A Gallup és a Világbank közös felmérése szerint világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik bankszámlával. Egyes fejlett európai országokban az arány majdnem 100 százalékos, míg bizonyos afrikai országokban a bankszámlával rendelkezők aránya a 4 százalékot sem éri el.

Naponta legalább egymillió áldozat 

Becslések szerint naponta több mint egymillió ember válik a számítástechnikai bűnözés áldozatává világszerte. Az okozott költségek globálisan elérhetik a 388 milliárd dollárt. Az Európai Bizottság javasolta egy központ létrehozását, amely az európai polgárok és vállalkozások védekezését segítené.

Készpénz nélkül versenyképesebb 

Utazhatunk virtuális vonatjeggyel, mobiltelefonunkon keresztül megadhatjuk tartozásunkat a barátunknak, élelmiszereinket interneten is megvásárolhatjuk, és betéti kártyánkkal külföldön is fizethetünk. A modern készpénzkímélő fizetési eszközök terjedése azonban a biztonságra és az átlátható integrált fizetési környezet szükségszerűségére is felhívja a figyelmet. Az európai polgárok vásárlási és fizetési szokásainak radikális változására reagálva az unió konzultációt indított, hogy a piac fejlődését hátráltató tényezőket mielőbb elhárítsák.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett

A Prohuman központtá teszi Pécset - központot nyitott Pécsett 

A HR cég pécsi irodáját regionális központtá fejlesztette.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Gazdaság

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén

Bedurvultak az ingatlanárak Szeged és Debrecen környékén  

​​​​​​​Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.

Infokom

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Íme, ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől 

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo