Naponta legalább egymillió áldozat

Becslések szerint naponta több mint egymillió ember válik a számítástechnikai bűnözés áldozatává világszerte. Az okozott költségek globálisan elérhetik a 388 milliárd dollárt. Az Európai Bizottság javasolta egy központ létrehozását, amely az európai polgárok és vállalkozások védekezését segítené.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

 


Cecilia Malmström

Az új európai számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem központját az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) belül hozzák létre Hágában (Hollandia). Ez lesz a kapcsolattartó pont a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemben és a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett illegális online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen azokra, amelyek nagy nyereséget hoznak a bűnözők számára, mint például a hitelkártyákkal és banki adatokkal kapcsolatos internetes csalás.

Az uniós szakértők azon is dolgozni fognak, hogy megelőzzék az elektronikus bankszolgáltatásokkal és online foglalásokkal kapcsolatos tevékenységek elleni bűncselekményeket, így erősítve az e-fogyasztók bizalmát. (Nemsokára a cégek is teljeskörű banki szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a neten.) A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központja figyelmét a közösségi oldalak profiljának az e-bűnözés beszivárgása elleni védelmére fogja összpontosítani, valamint segíteni fogja az internetes személyazonosság-lopás elleni küzdelmet. (10-ből 7 fiatal ma harmincéves kora előtt identitáslopás áldozatává válik.) Azokra a bűncselekményekre is összpontosít, amelyek súlyos kárt okoznak áldozataiknak, mint a gyermekek online szexuális kizsákmányolása, valamint a számítógépes támadások, amelyek az unión belüli kritikus infrastruktúrákat és információs rendszereket érintik.

Magyar módi
A Norton 2011 évi felmérése szerint Magyarországon közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűncselekménynek, amely 7 milliárd forint pénzbeli, és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak. A BRFK adatai szerint a legkomolyabb visszaélések bankkártyákkal történtek.
A Symantec 2010-es jelentése alapján Magyarország a térség kiberbűnözésének első tíz helyezettje közé lépett elő az azt megelőző 18. helyről. A felmérés szerint Magyarország a bot-fertőzött számítógépek esetében a 9-ik helyen áll, ugyanis minden 25. bot-fertőzött számítógép Magyarországon működik. (A növekedés egy év alatt négyszeres, írja az Infovilág)
Szintén Symantec adat, hogy az adathalász weboldalak származási helyét illetően is vezetett hazánk 2010-ben.
A 2011-es Symantec Intelligence riport eredményei szerint az elektronikus levelek útján szétküldött támadások terén is átvette Magyarország a vezető szerepet 2011 szeptemberében. Földrajzilag nálunk volt a legmagasabb a kártékony programokat tartalmazó e-mailek száma: minden 111,2 e-mailből egy tartalmazott vírust.

– Európaiak milliói használják az internetet online banki ügyintézésre, internetes vásárlásra, valamint szabadságuk megtervezésére vagy családtagjaikkal és barátaikkal az internetes közösségi hálózatokon keresztül való kapcsolattartásra. A mindennapi tevékenységeinknek egyre nagyobb része folyik az interneten keresztül. A változással a szervezett bűnözés is lépést tart, és ezek a bűncselekmények mindannyiunkat érintenek. Nem hagyhatjuk, hogy a számítástechnikai bűnözők megzavarják digitális életünket – jelentette ki Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Az Europolon belüli számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központja az együttműködés fontos csomópontja lesz a szabad, nyitott és biztonságos internet védelmében.
2011-ig az európai háztartások közel háromnegyedének (73%) volt otthoni internetes hozzáférése és 2010-ben az uniós polgárok egyharmada (36%) vette igénybe az internetes banki szolgáltatásokat. Az európai fiatalok nyolcvan százaléka az internetes közösségi hálózatokon tartja a kapcsolatot egymással és hozzávetőlegesen nyolcezer milliárd dollár cserél gazdát minden évben az elektronikus kereskedelemben világszerte.

Ennek következtében a számítástechnikai bűnözés fellendülőben van és a számítástechnikai bűnözők nyereséges piacot hoztak létre illegális tevékenységeik körül, ahol a hitelkártyaadatokat kártyánként mindössze 1 euróért adják-veszik a szervezett bűnözői csoportok egymás között, egy hamisított hitelkártya körülbelül 140 euróba, míg a banki személyes adatok mindössze 60 euróba kerülnek.

A számítástechnikai bűnözés a közösségi médiát is célpontnak tekinti: mintegy 600 000 Facebook fiókot blokkolnak mindennap különböző típusú hackertámadások miatt és több mint 6 700 000 különféle bot-fertőzött számítógépet találtak 2009-ben.

A Symantec 2011-es riportja szerint több mint 286 millió egyedi rosszindulatú program létezik világszerte, ez 19 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, amikor a károkozók száma 240 millió volt.

Feladatokból nincs hiány

Az európai központ feladata az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós tagállamokat a komolyabb várható veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Azonosítani fogja a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait és a virtuális tér prominens elkövetőit. Operatív támogatást nyújt konkrét nyomozások során, legyen az igazságügyi segítségnyújtás vagy a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó közös nyomozócsoportok felállításában való segítségnyújtás révén.

Feladatának elvégzése, valamint a tagállamokban a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák megfelelőbb támogatása érdekében, a központ majd összefogja a nyílt forrásokból, a magánvállalkozásoktól, a rendőrségtől és a kutatói közösségtől kapott információkat. Az új központ tudásbázisként is szolgál majd a nemzeti rendőrségek számára a tagállamokban és összehangolja az európai számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos szakértelemre és képzésekre vonatkozó erőfeszítéseket. A központ képes lesz a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák, valamint a magánszektor megkereséseire válaszolni konkrét műszaki és kriminalisztikai kérdésekben.

A központ platformként szolgál majd az európai számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók számára, ahol egységes hangon szólalhatnak meg az IT-iparral, egyéb vállalkozásokkal a magánszférában, a kutatói közösséggel, a felhasználók egyesületeivel és civil társadalmi szervezetekkel. Végezetül a központ célja, hogy a szélesebb nemzetközi partnerségek és kezdeményezések számára természetes partner legyen a számítástechnikai bűnözés területén.

A központ a tervek szerint jövő év januárjában kezdi meg működését. A létrehozásához, jelenleg az szükséges, hogy az Europol költségvetési hatósága elfogadja a bizottság javaslatát.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo