Sci-fiben élünk 5 év múlva

Még sehol nem tartunk az okoseszközök fejlődésében az Ericsson friss, 2020-as trendeket feltérképező felmérése szerint. Növekvő és átalakuló hálózatok, robotok és megosztás a gondolatok és a tárgyak szintjén egyaránt. Ez jön pár év múlva.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hihetetlen tempóban fejlődik körülöttünk a technológia, amit mi sem mutat jobban, mint ,hogy 100 év kellett ahhoz, hogy egymilliárd ember telefonösszeköttetésbe kerüljön egymással, most viszont alig 25 év alatt ötmilliárd ember kezébe került kapcsolattartási eszköz – mondta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója a BDO Akadémia és a MAPI Konzult konferenciáján tartott  előadásában.

Ma minden nap 700.000 új internet felhasználó csatlakozik a netre, hamarosan pedig 50 milliárd hálózatra csatlakozó eszközzel számolhatunk – mondta a szakember. Valójában minden eszközünk kapcsolódni fog az internethez, aminek „javára válik”. 10 dollárral olcsóbb okostelefonok pedig további 100 millió embert kapcsolnának be a hálózatba. A fejlődés azonban nem csak az előfizetések számában, hanem a használatban is jól látható. A kétszer annyi előfizetéshez tízszeres forgalom tartozik majd 2020-ra, aminek 60%-a videós tartalom lesz az előrejelzések szerint.

Kép:Flickr/DanielVoyager

Ez jelentősen megváltoztatja majd minden iparág működését. Egyetlen példa, hogy búcsút mondhatunk majd 2020-ra reaktív gyógyításnak, nem akkor megyünk majd orvoshoz, amikor valamilyen tünetet tapasztalunk magunkon, hanem a viselhető okoszeszközeink riportolnak állandóan és jelzik, ha bármilyen érték eltér az ideálistól.

A techológia fejlődése mellett a fejlődés irányát erősen meghatározza az iparágak összeolvadásának trendje is. (Erről itt olvashat bővebben.)

Az Ericsson kutatásai 10 meghatározó trendet azonosítottak 2020-ra

1. Streamelt jövő

Már 2015-ben is több ember nézett streamelt tartalmakat hetente, mint hagyományos televíziós adást. Bár utóbbi sem fog eltűnni, mert megvan a maga szerepe – az élő, adott pillanatban történő események révén – ez a trend nyilvánvalóan folytatódik.

2. Segítőkész otthonok

Egyértelműnek látszik, hogy 2020-ra az otthonok is hálózatra kapcsolódnak. Az M2M technológia révén egy az okostelefonunkra letöltött app segítségével központilag vezérelhetünk bármilyen háztartási eszközt, berendezést, sőt az sem lehetetlen, hogy a lakásunk képeket küld a rendőrségnek vagy adatokat a háziorvosunknak. Hogy a számtalan technológiai újdonságból végül mi terjed el, az nagyrészt tőlünk függ.

Az Ericsson kutatása szerint viszont a fogyasztók fele már most szeretne például olyan szenzort, ami figyelmezteti a lakása víz és energiafelhasználására, vagy egyéb értesítéseket küld.

3. Gondolatmegosztás

A válaszadók 40 százaléka szeretne hordható eszközök révén közvetlenül gondoltatok révén kommunikálni, kétharmaduk szerint pedig ez lehetséges is lesz 2020-ra. (Valójában valamennyire már most is az – tette hozzá a szakember.) A kommunikáció átalakulása már megkezdődött, lehetséges például mozdulatok segítségével irányítani bizonyos gépeket. A gondolatvezérlés már csak egy lépés ettől.

4. Okos polgárok, okos városok

A kutatás eredményei szerint a polgárok egyre tudatosabbak és az igényeik kiszolgálására a városok is egyre okosabbá válnak. A forgalommérő térképpel megszűnik a dugó például, de az eszközök számos más módon is átalakítják majd, azt, ahogyan a városok működnek.

Kép:Fotolia

5. Megosztáson alapuló gazdaság

Az okostelefon használók fele a kutatás eredményei szerint nyitott arra, hogy bérbe adja dolgait, mivel ezt kényelmes és takarékos megoldásnak tartja. Alapvetően nem a haszonszerzés, hanem a hatékonyabb pénzfelhasználás vezérli őket – mutat rá a kutatás.

A megosztás gazdaságáról itt olvashat bővebben.

6. Digitális pénztárca

Az emberek 80 százalék azt várja, hogy 2020-ra a telefon teljesen átveszi a pénztárca mostani funkcióit – vagyis még több, korábban külön eszköz funkcionalitását olvasztja magába. 48 százalék pedig úgy gondolja, ezt örömmel veszi majd.

7. Személyes adatok védelme

Az emberek – legalábbis egy részük – azzal is tisztában van már, hogy adatai milyen sokat érnek és érdemes vigyázni rájuk. (A fogyasztók pontosan tudják, az adataik értéket jelentenek. Tudják, hogy az adataikkal fizetnek az ingyenes szolgáltatásokért és el is várnak dolgokat ezért cserébe.)

A fogyasztók több mint fele számára az Ericsson felmérése szerint fontos lenne, hogy az internetes kommunikáció is titkosított legyen. Leginkább éppen a fizetéshez kapcsolódó okokból. Ma sokan azért használnak készpénz bizonyos vásárlásaikkor, hogy ne lehessen beazonosítani, mit és hol vásárolnak. Az anonim fogyasztás igénye pedig megmarad akkor is, ha már az okostelefonunkkal fizetünk majd.

Kép:Fotolia

8. Hosszabb élet

A várható élettartam folyamatosan nő, de vele együtt az emberek igénye is arra, hogy minél tovább éljenek. Nagyobb hangsúlyt kap majd tehát a vásárlói döntésekben is megelőzés és az egészségügyi szűrés, felértékelődik a hordható eszközök terepe. De nem csak ebben segíthet a technológia. Számíthatunk akár olyan okos tányérokra is, amelyek elemzik a ráhelyezett ételt és megmondják, hogy annak elfogyasztása nekünk, aki a tányér fölött ülünk, javunkra vagy kárunkra válna.

9. Háztartási robotok

Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét a Kaspersky Lab előrejelzése szerint.

Az Ericsson felmérése pedig azt mutatja, az emberek alig várják, hogy háztartási robotok segítségét vehessék igénybe. 64 százalék szerint a háztartási robotok nem csak a munkák elvégzésében jelentenének előrelépést, de társaságként is számítanánk rájuk.

10. Hálózatosodás: ez még csak a kezdet

Az internet a mostani formájában valószínűleg már 2020-ra megszűnik – radikálisan átalakul – majd. Helyette több és nagyobb hálózat jön majd létre, mivel az addigra felnövekvő, mostani gyerek generáció mindenhol várni fogja az aktív információt, amit az eszközök a hálózatok révén közvetítenek majd.

Már most is létezik okos labda például, amely segít a játék elemzésében és a későbbi taktika felállításában.

Járulékos változás, hogy az eszközök áramellátásának is radikálisan át kell alakulnia. Az okos járda akkumulátorát például nem lehet naponta tölteni, azoknak hatékonysága olyan mértékben kell, hogy növekedjen, hogy éveket, akár évtizedeket kibírjon.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo