hirdetés

Több a kártyafüggő nő, aki nem szórja a készpénzt

A nők havonta átlagosan 10 alkalommal, összesen közel 67 ezer forintért vásároltak bankkártyával tavaly, ami több mint 23 százalékos emelkedést jelent éves szinten - derült ki a K&H nemzetközi nőnapra készített összeállításából. Az elektronikus fizetések térnyerését jelzi, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a bankkártyás fizetéseknél jóval nagyobb volt az éves növekedés, mint az ATM-es készpénzfelvételek esetében.
hirdetés

 

Egyre népszerűbb a kártyás fizetés a nők körében - derül ki a K&H nemzetközi nőnapra készült összeállításából, amely a mindennapos fizetési szokásokat mutatja be. A bank női ügyfelei 2017-ben havonta átlagosan 10 alkalommal vásároltak bankkártyájukkal, 23 százalékkal gyakrabban, mint 2016-ban.

Kép: SXC

A kártyás vásárlások összege is hasonló mértékben nőtt: a K&H női ügyfelei tavaly havi átlagban 67 ezer forintot költöttek, ami 23,6 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A férfiaknál is hasonló növekedést ment végbe: bankkártyájukkal 2017-ben átlagosan havonta 11 alkalommal, összesen közel 80 ezer forintért vásároltak, ami 24-25 százalékos emelkedésnek felel meg az előző évhez képest.

Az elektronikus fizetések térnyerését jelzi, hogy az ATM-es készpénzfelvételek esetében kisebb volt a növekedés. Az ATM-ekből egy-egy női ügyfél átlagosan közel 1,1 millió forintot vett fel készpénzben 2017-ben, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi átlagot. A K&H-s férfiak pedig átlagosan 1,35 millió forintot vettek ki az ATM-ekből tavaly, ami 6 százalékos pluszt jelent éves szinten.

„Az, hogy a kártyás költések száma és összege jóval nagyobb mértékben nőtt, mint az ATM-es készpénzfelvételeké, azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a készpénzmentes megoldások” - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A teljes bankpiacon is látványosan emelkedett a kártyás vásárlások száma és összege. A mobiltárcás megoldás elterjedése miatt további növekedés várható a kártyás fizetéseknél.
Népszerű az ingyenes készpénzfelvétel
A lakossági ügyfelek kevesebb, mint a fele vesz fel havonta készpénzt a számlájáról, míg az elektronikus csatornák és a bankkártyás fizetések népszerűsége folyamatosan nő. Az átutalási tranzakciók döntő részben online bonyolódnak.
A legfrissebb - 2017 első kilenc hónapjára vonatkozó - hivatalos jegybanki adatok szerint a belföldi kártyás forgalom 26 százalékkal 3143 milliárd forintra gyarapodott, a kártyás vásárlások száma pedig 447 millióra rúgott.

A K&H szerint a nők és a férfiak körében még tovább nő majd a bankkártyák szerepe, melyet az okostelefonokon történő, mobiltárcás vásárlások elterjedése is segít. Ennél a megoldásnál ugyanis úgy fizethetünk bankkártyánkkal, hogy annak fizikailag ott sem kell lennie a tranzakciónál. A K&H mobiltárcás megoldásának használata rendkívül könnyű:  külön alkalmazás nélkül a K&H mobilbankon keresztül elérhető.

 

 

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo