Bankkártya cikkek


Vigyázz magyar turista, profi utazási irodák külföldi partnerei követtek el bankkártya-csalási kísérleteket

Vigyázz magyar turista, profi utazási irodák külföldi partnerei követtek el bankkártya-csalási kísérleteket 

Bankkártyás csalások: ismert szolgáltatók partnereinél is célszerű az óvatosság.
Elkezdődött a csalók kedvenc időszaka

Elkezdődött a csalók kedvenc időszaka  

A vásárlások növekedésével, az elektronikus fizetések száma és összege is jelentősen megemelkedik.
Van egy határ, ami felett már nem fizetnek a fiatalok kártyával

Van egy határ, ami felett már nem fizetnek a fiatalok kártyával  

A bankkártyás költésekhez képest alacsonyabb az okosórás vásárlások átlagos összege.
Újabb bizonyíték arra, hogy fogy a magyarok pénze

Újabb bizonyíték arra, hogy fogy a magyarok pénze 

Az idei első negyedéves bankkártyás adatokban még masszívan érezhető az inflációs hatás.
Töretlen a kártyás vásárlások térhódítása

Töretlen a kártyás vásárlások térhódítása 

Mind a fizikai, mind az okoseszközös fizetéseket tekintve.
Befellegezhet a bankkártyáknak

Befellegezhet a bankkártyáknak 

Az Ingenico és a Fujitsu Frontech bemutatta tenyérvéna alapú fizetési megoldását.
Magyarország digitális fizetési kultúrája gyönyörűen fejlődik

Magyarország digitális fizetési kultúrája gyönyörűen fejlődik 

2021-ben először fordult elő, hogy a fogyasztók többet használták kártyáikat digitális fizetésre, mint készpénzfelvételre.
Vége felé közeledik a bankkártya korszak

Vége felé közeledik a bankkártya korszak 

K&H: tarol a "digitális kvartett".
Szépen fejlődnek a magyarok pénzügyeik intézésében

Szépen fejlődnek a magyarok pénzügyeik intézésében 

MNB: rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás.

Még mindig rengeteg helyen nem lehet bankkártyával fizetni 

Belföldi nyaralás során a bankkártyával rendelkező felnőttek majdnem fele került már olyan helyzetbe, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert nem tudott elektronikusan fizetni, és az is előfordul, hogy a kártyás vásárlás lehetőségét összeghatárhoz kötik. Ugyanakkor az elektronikus fizetés lehetősége számos helyzetben tehetné zavartalanabbá a pihenést, legyen szó strandról, boltról vagy vendéglátóhelyről – derült ki az OTP Bank felméréséből.

Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam? 

A telefonban nem tárolódnak bankkártyaadatok, így elvesztése esetén sem lehet megszerezni belőle bankinformációkat.

Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene? 

Segítség lehet az egyszer használatos kártyaszám.

Jók vagyunk a digitális fizetések területén 

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi tíz évben: az üzemben lévő POS-terminálok száma például háromszorosára, 240 ezerre nőtt tavalyra, a kártyás vásárlások száma pedig több mint ötszörösére emelkedett - mondta Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a legújabb, tizedik alkalommal kiadott Fizetési rendszer jelentést ismertetve.

Mit tegyek, ha elvesztettem a bankkártyámat? 

Előfordul az ember életében 1-2 alkalommal, hogy elveszíti a pénztárcáját, benne a bankkártyáival. Nem szabad pánikba esni, helyette higgadtan és határozottan kell cselekedni. A pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu elárulja, hogyan.

Meglepő, a magyarok negyede nem szeret pénzzel foglalkozni és befektetni 

Az EVO Group megbízásából készült legfrissebb, „Fizetési szokások” című nemzetközi tanulmány eredményei szerint a magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben annak gyorsasága és kényelme miatt. A tanulmány elkészítésében a Visa partnerként vállalt szerepet a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon is.

Kukoricából készül a legmodernebb bankkártya, már a magyaroknak is jut 

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől. Az OTP Bank célja a fejlesztéssel, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültesse a privát banki szolgáltatások területén is. Az új, innovatív és környezetkímélő technológiával készülő bankkártya egy újabb lépés a zöldebb bankolás érdekében.

Nőtt a kártyacsalások értéke - az is kiderült, mi ennek az oka 

Negyedével nőtt a kártyacsalások értéke a tavaly az utolsó negyedévben.

Rákaptak a magyarok a bankkártyás vásárlásra 

A harmadik negyedévben negyvenmillióval több kártyás tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon, mint a megelőző negyedévben.

Kiderült, milyen bankszámlára vágynak a fiatalok 

0 forintos díjakat, gyors és kényelmes mobilos ügyintézést, valamint a telefonnal történő fizetés lehetőségét preferálják a legjobban a 18-25 év közötti fiatalok a Raiffeisen Bank friss felmérése szerint.

15 gramm lett, maradhat? – Fém bankkártyák Magyarországon 

Annyira megszoktuk már a műanyag kártyákat, hogy nem csak bankkártyaként, de a legkülönfélébb hűségkártyák képében sem tudjuk elképzelni ezeket más anyagból. A műanyagokat azonban előbb-utóbb lecseréljük, miután jelentősen szennyezzük vele a környezetünket. De vajon sorra kerülhet-e a bankkártya is, és ha igen, milyen alternatívák léteznek?

Már nem erre a pénzünkre hajtanak a csalók 

Látványos javulást hozott az idei második negyedév az itthon kibocsátott bankkártyákkal kapcsolatos visszaéléseknél – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Történelmi lépésre készül a Mastercard 

A Mastercard bejelentette, hogy 2024-től az újonnan kibocsátott Mastercard hitel- és betéti kártyáknak a legtöbb piacon már nem kell mágnescsíkkal rendelkezniük, 2033-ra pedig valamennyi Mastercard kártyáról eltűnnek majd.

Bankkártya-terminálokat telepítő cégnél vizsgálódik a hatóság 

Jogsértés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő Fizetési Pont Kft.-vel szemben – közölte a GVH.

Egyre többet használják bankkártyájukat a magyarok - rásegített a járvány is 

Közel 21 százalékkal többet költöttek belföldön a K&H bankkártyásai az idei év első kilenc napjában, mint egy évvel korábban - áll a bank összefoglalójában, amelyből kiderül az is, hogy például a bankkártyás élelmiszer-vásárlások összege 40 százalékkal emelkedett, de a rezsifizetésnél is egyre kedveltebb a bankkártya. A készpénzmentes forgalom a következő időszakban is növekedhet, mivel januártól az online pénztárgépes boltoknak kötelező lesz elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk.

Tízezrek hagyták utolsó pillanatra a kártyás fizetés bevezetését 

2021-től kötelező a bankkártyás fizetési lehetőség, azonban a jelek szerint nem kapkodták el ennek bevezetését azok az online kasszás szolgáltatók - például boltok, vendéglők-, amelyeknél nincs elektronikus fizetési lehetőség.

Magyarok fizetési szokásai - mit okozott a járvány? 

Előtérben a bankkártyás vásárlások.

Ennek a bankkártyás döntésnek sokan örülni fognak 

Maradhat a megemelt értékhatár a kártyás érintéses fizetéseknél.

Több készpénzt vesznek fel a magyarok, mint korábban 

Folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig a koronavírus-járvány is szerepet játszhatott. A kártyás fizetéseknek ugyanis az online kereskedelem járványhelyzet során látott felpörgése is lökést adott. Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint, ezeknek a vásárlásoknak az értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt. A money.hu összeállításából kiderül, hogy öt év alatt milyen karriert futottak be a bankkártyás vásárlások, valamint az, hogy emellett a készpénzfelvételek hogyan alakultak.

Sok magyar rosszul használja a bankkártyáját 

A magyarok 12,1 százaléka nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a 13 bank lakossági számláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor felhasználóinak viselkedéséből. Pedig kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.

A kis- és mikrovállalkozások leragadtak a készpénznél 

Az európai bankkártya elfogadó helyek számát szeretné növelni az elkövetkezendő öt évben a Mastercard. A bankkártya elfogadásra specializálódott SumUp fintech céggel együttműködve elsősorban a kis- és mikrovállalkozások körében növelné a készpénzmentes fizetés arányát.

Az online vásárlás már mindennapos, de a készpénzről nem tudunk leszokni 

A magyar internetezők szívesebben fizetik ki személyesen, készpénzben a megrendelt terméket. Az online fizetési megoldásokat egyelőre inkább a fiatalabbak preferálják, mégis ők tartják be legkevésbé az adatvédelmi óvintézkedéseket.

A bankkártyánál is előtérbe kerül az ügyfélélmény 

Szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom az elmúlt években, a tranzakciók száma és értéke hitelkártya esetében 28 százalékkal, betéti kártyák esetében 32 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat.

Készpénzt vagy kártyát vigyünk a nyaralásra? 

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idén először viszont már nem a vízpartok a legnépszerűbb úti célok.

Ezzel a kóddal még nagyobb biztonságban leszünk 

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás bevezetésével újabb hitelesítési megoldás védi a kártyabirtokosok online biztonságát, amely 2019. szeptember 14-től kötelező lesz a bankok és az ügyfelek számára.

A vásárlók kényszerítik ki a fejlődést 

A közép-európai országok kis- és középvállalkozói közül minden harmadik a vásárlói igényeket követve vezette be a kártyás fizetést, miközben 18 százalékuk úgy látja, mindez jó lehetőség is számukra, hogy kövessék a modern technológiai trendeket.

Az ár és a kedvezmény mértéke számít a kuponos vásárlásnál 

Míg 8 éve átlagosan 3300 forintot költöttünk egy vásárlás alkalmával a legnagyobb bónuszos/kuponos oldalon, addig idén már közel 12 ezer forintnyi élmény vagy termék került átlagosan a kosarakba. A legtöbben a vásárlás értékét bankkártyával egyenlítették ki, az átutalás és a készpénz visszaszorulóban.

A netezők többsége védi a bankkártya adatait 

Az online visszaélések egyre nagyobb fenyegetést jelentenek nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek számára is. Ezzel párhuzamosan azonban úgy tűnik, a tudatosság is egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a magyar netezők háromnegyede tesz valamilyen óvintézkedést bankkártya adatai védelme érdekében.

Lassan de biztosan digitalizálódik a bankrendszer 

A banki mobilalkalmazások egyelőre kiegészítő szerepet játszanak az eddig megszokott csatornák mellett, ugyanakkor jelentős lehetőség rejlik bennük, derül ki a Budapest Bank felméréséből.

50 alatt már nem menő a sárga csekk 

Az 50 évnél fiatalabbak körében a többség (58 százalék) már nem kizárólag készpénzben fizeti a rezsit – derül ki a Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatásából.

Egyre többet fizetünk kártyával 

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami tízszázalékos növekedést jelent a korábbiakhoz képest – a Nézőpont Intézet felmérése szerint.

Tényleg tudja a Google, mit rakok az üzletben a kosárba? 

A Bloomberg szerint a Google bolti tranzakciós adatokat vett a Mastercardtól. A Google szerint nincs gond, mert az adatok anonimizáltak, szóval azt nem tudják, hogy személy szerint Ön mit rakott a kosárba.

Minden harmincadik e-mail adathalászat 

Egyre több az adathalász vagy megtévesztő e-mail. Érdemes vigyázni az olcsó repülőjegyeket, nyereményjátékokat kínáló e-mailekkel és a gyanús webshopokkal.

Egyre kevesebb forintot váltanak a turisták 

A Magyarországon elköltött teljes összeg több mint felét már bankkártyával fizették az ide látogatók, írja a Mastercard.

Hangalapú vásárlással kísérletezik a Mastercard 

A Mastercard bemutatta a párbeszéd-alapú kereskedelem kihívásairól szóló kutatását. Sokan használnak már most is hangasszisztenst vásárláshoz.

Több a kártyafüggő nő, aki nem szórja a készpénzt 

A nők havonta átlagosan 10 alkalommal, összesen közel 67 ezer forintért vásároltak bankkártyával tavaly, ami több mint 23 százalékos emelkedést jelent éves szinten - derült ki a K&H nemzetközi nőnapra készített összeállításából. Az elektronikus fizetések térnyerését jelzi, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a bankkártyás fizetéseknél jóval nagyobb volt az éves növekedés, mint az ATM-es készpénzfelvételek esetében.

A hitelkártya nem mindig éri meg, érdemes odafigyelni 

Érdemes a bankkártyákat minél többször használni készpénz helyett, mivel hozzájárulhatnak a jelentős költséget jelentő készpénzforgalom visszaszorításában. A jelenlegi trendek ebből a szempontból kedvezőek, és a bankkártyás forgalom várhatóan tovább emelkedik az érintéses kártyák számának növekedése és az okostelefonos, virtuális kártyákkal történő fizetések térnyerése miatt - a BankRáció.hu szakértője szerint.

Jövő tavasszal már akár egy szelfivel is fizethetünk 

A Mastercard bejelentette, hogy 2019 áprilisától Magyarországon is elérhetővé teszi a vásárlók számára a biometrikus, így többek között az arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő hitelesítést.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Adózás

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV  

Március elején érkeznek az adóhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

Cégblog

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft.

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft. 

A Magyar Brands a 2023-as évre az R-Water üdítőgyártó Absolute Live márkáját találta érdemesnek a Kiváló munkáltatói márka megjelölésre.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo