Bankkártya cikkek

hirdetés

Befellegezhet a bankkártyáknak

Befellegezhet a bankkártyáknak

Az Ingenico és a Fujitsu Frontech bemutatta tenyérvéna alapú fizetési megoldását.
Magyarország digitális fizetési kultúrája gyönyörűen fejlődik

Magyarország digitális fizetési kultúrája gyönyörűen fejlődik

2021-ben először fordult elő, hogy a fogyasztók többet használták kártyáikat digitális fizetésre, mint készpénzfelvételre.
Vége felé közeledik a bankkártya korszak

Vége felé közeledik a bankkártya korszak

K&H: tarol a "digitális kvartett".
Szépen fejlődnek a magyarok pénzügyeik intézésében

Szépen fejlődnek a magyarok pénzügyeik intézésében

MNB: rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás.
Még mindig rengeteg helyen nem lehet bankkártyával fizetni

Még mindig rengeteg helyen nem lehet bankkártyával fizetni

Belföldi nyaralás során a bankkártyával rendelkező felnőttek majdnem fele került már olyan helyzetbe, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert nem tudott elektronikusan fizetni, és az is előfordul, hogy a kártyás vásárlás lehetőségét összeghatárhoz kötik. Ugyanakkor az elektronikus fizetés lehetősége számos helyzetben tehetné zavartalanabbá a pihenést, legyen szó strandról, boltról vagy vendéglátóhelyről – derült ki az OTP Bank felméréséből.
hirdetés
Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam?

Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam?

Egyre többet hallunk a mobiltelefonos fizetésről. De vajon kiválthatja-e a bankkártyás fizetést a mobil, és ha nem, akkor melyek a korlátai? Ennek jártak utána a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál szakértői.
Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene?

Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene?

Hogy lehet lekorlátozni a magyar bankkártyámat, hogy például Afganisztánban vagy Brazíliában ne lehessen használni? Ennek meg mi értelme? Pedig bizony van ilyen lehetőség és nagyon is logikus magyarázat szolgál erre a szolgáltatásra, melyet a pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu szakértői osztanak meg.
Jók vagyunk a digitális fizetések területén

Jók vagyunk a digitális fizetések területén

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi tíz évben: az üzemben lévő POS-terminálok száma például háromszorosára, 240 ezerre nőtt tavalyra, a kártyás vásárlások száma pedig több mint ötszörösére emelkedett - mondta Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a legújabb, tizedik alkalommal kiadott Fizetési rendszer jelentést ismertetve.
Mit tegyek, ha elvesztettem a bankkártyámat?

Mit tegyek, ha elvesztettem a bankkártyámat?

Előfordul az ember életében 1-2 alkalommal, hogy elveszíti a pénztárcáját, benne a bankkártyáival. Nem szabad pánikba esni, helyette higgadtan és határozottan kell cselekedni. A pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu elárulja, hogyan.
Meglepő, a magyarok negyede nem szeret pénzzel foglalkozni és befektetni

Meglepő, a magyarok negyede nem szeret pénzzel foglalkozni és befektetni

Az EVO Group megbízásából készült legfrissebb, „Fizetési szokások” című nemzetközi tanulmány eredményei szerint a magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben annak gyorsasága és kényelme miatt. A tanulmány elkészítésében a Visa partnerként vállalt szerepet a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon is.
hirdetés

Kukoricából készül a legmodernebb bankkártya, már a magyaroknak is jut

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől. Az OTP Bank célja a fejlesztéssel, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültesse a privát banki szolgáltatások területén is. Az új, innovatív és környezetkímélő technológiával készülő bankkártya egy újabb lépés a zöldebb bankolás érdekében.

Nőtt a kártyacsalások értéke - az is kiderült, mi ennek az oka

Negyedével nőtt a kártyacsalások értéke a tavaly az utolsó negyedévben.

Rákaptak a magyarok a bankkártyás vásárlásra

A harmadik negyedévben negyvenmillióval több kártyás tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon, mint a megelőző negyedévben.

Kiderült, milyen bankszámlára vágynak a fiatalok

0 forintos díjakat, gyors és kényelmes mobilos ügyintézést, valamint a telefonnal történő fizetés lehetőségét preferálják a legjobban a 18-25 év közötti fiatalok a Raiffeisen Bank friss felmérése szerint.

15 gramm lett, maradhat? – Fém bankkártyák Magyarországon

Annyira megszoktuk már a műanyag kártyákat, hogy nem csak bankkártyaként, de a legkülönfélébb hűségkártyák képében sem tudjuk elképzelni ezeket más anyagból. A műanyagokat azonban előbb-utóbb lecseréljük, miután jelentősen szennyezzük vele a környezetünket. De vajon sorra kerülhet-e a bankkártya is, és ha igen, milyen alternatívák léteznek?

Már nem erre a pénzünkre hajtanak a csalók

Látványos javulást hozott az idei második negyedév az itthon kibocsátott bankkártyákkal kapcsolatos visszaéléseknél – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Történelmi lépésre készül a Mastercard

A Mastercard bejelentette, hogy 2024-től az újonnan kibocsátott Mastercard hitel- és betéti kártyáknak a legtöbb piacon már nem kell mágnescsíkkal rendelkezniük, 2033-ra pedig valamennyi Mastercard kártyáról eltűnnek majd.

Bankkártya-terminálokat telepítő cégnél vizsgálódik a hatóság

Jogsértés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő Fizetési Pont Kft.-vel szemben – közölte a GVH.

Egyre többet használják bankkártyájukat a magyarok - rásegített a járvány is

Közel 21 százalékkal többet költöttek belföldön a K&H bankkártyásai az idei év első kilenc napjában, mint egy évvel korábban - áll a bank összefoglalójában, amelyből kiderül az is, hogy például a bankkártyás élelmiszer-vásárlások összege 40 százalékkal emelkedett, de a rezsifizetésnél is egyre kedveltebb a bankkártya. A készpénzmentes forgalom a következő időszakban is növekedhet, mivel januártól az online pénztárgépes boltoknak kötelező lesz elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk.

Tízezrek hagyták utolsó pillanatra a kártyás fizetés bevezetését

2021-től kötelező a bankkártyás fizetési lehetőség, azonban a jelek szerint nem kapkodták el ennek bevezetését azok az online kasszás szolgáltatók - például boltok, vendéglők-, amelyeknél nincs elektronikus fizetési lehetőség.

Magyarok fizetési szokásai - mit okozott a járvány?

Előtérben a bankkártyás vásárlások.

Ennek a bankkártyás döntésnek sokan örülni fognak

Maradhat a megemelt értékhatár a kártyás érintéses fizetéseknél.

Több készpénzt vesznek fel a magyarok, mint korábban

Folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig a koronavírus-járvány is szerepet játszhatott. A kártyás fizetéseknek ugyanis az online kereskedelem járványhelyzet során látott felpörgése is lökést adott. Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint, ezeknek a vásárlásoknak az értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt. A money.hu összeállításából kiderül, hogy öt év alatt milyen karriert futottak be a bankkártyás vásárlások, valamint az, hogy emellett a készpénzfelvételek hogyan alakultak.

Sok magyar rosszul használja a bankkártyáját

A magyarok 12,1 százaléka nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a 13 bank lakossági számláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor felhasználóinak viselkedéséből. Pedig kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.

A kis- és mikrovállalkozások leragadtak a készpénznél

Az európai bankkártya elfogadó helyek számát szeretné növelni az elkövetkezendő öt évben a Mastercard. A bankkártya elfogadásra specializálódott SumUp fintech céggel együttműködve elsősorban a kis- és mikrovállalkozások körében növelné a készpénzmentes fizetés arányát.

Az online vásárlás már mindennapos, de a készpénzről nem tudunk leszokni

A magyar internetezők szívesebben fizetik ki személyesen, készpénzben a megrendelt terméket. Az online fizetési megoldásokat egyelőre inkább a fiatalabbak preferálják, mégis ők tartják be legkevésbé az adatvédelmi óvintézkedéseket.

A bankkártyánál is előtérbe kerül az ügyfélélmény

Szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom az elmúlt években, a tranzakciók száma és értéke hitelkártya esetében 28 százalékkal, betéti kártyák esetében 32 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat.

Készpénzt vagy kártyát vigyünk a nyaralásra?

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idén először viszont már nem a vízpartok a legnépszerűbb úti célok.

Ezzel a kóddal még nagyobb biztonságban leszünk

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás bevezetésével újabb hitelesítési megoldás védi a kártyabirtokosok online biztonságát, amely 2019. szeptember 14-től kötelező lesz a bankok és az ügyfelek számára.

A vásárlók kényszerítik ki a fejlődést

A közép-európai országok kis- és középvállalkozói közül minden harmadik a vásárlói igényeket követve vezette be a kártyás fizetést, miközben 18 százalékuk úgy látja, mindez jó lehetőség is számukra, hogy kövessék a modern technológiai trendeket.

Az ár és a kedvezmény mértéke számít a kuponos vásárlásnál

Míg 8 éve átlagosan 3300 forintot költöttünk egy vásárlás alkalmával a legnagyobb bónuszos/kuponos oldalon, addig idén már közel 12 ezer forintnyi élmény vagy termék került átlagosan a kosarakba. A legtöbben a vásárlás értékét bankkártyával egyenlítették ki, az átutalás és a készpénz visszaszorulóban.

A netezők többsége védi a bankkártya adatait

Az online visszaélések egyre nagyobb fenyegetést jelentenek nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek számára is. Ezzel párhuzamosan azonban úgy tűnik, a tudatosság is egyre inkább előtérbe kerül, hiszen a magyar netezők háromnegyede tesz valamilyen óvintézkedést bankkártya adatai védelme érdekében.

Lassan de biztosan digitalizálódik a bankrendszer

A banki mobilalkalmazások egyelőre kiegészítő szerepet játszanak az eddig megszokott csatornák mellett, ugyanakkor jelentős lehetőség rejlik bennük, derül ki a Budapest Bank felméréséből.

50 alatt már nem menő a sárga csekk

Az 50 évnél fiatalabbak körében a többség (58 százalék) már nem kizárólag készpénzben fizeti a rezsit – derül ki a Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatásából.

Egyre többet fizetünk kártyával

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami tízszázalékos növekedést jelent a korábbiakhoz képest – a Nézőpont Intézet felmérése szerint.

Tényleg tudja a Google, mit rakok az üzletben a kosárba?

A Bloomberg szerint a Google bolti tranzakciós adatokat vett a Mastercardtól. A Google szerint nincs gond, mert az adatok anonimizáltak, szóval azt nem tudják, hogy személy szerint Ön mit rakott a kosárba.

Minden harmincadik e-mail adathalászat

Egyre több az adathalász vagy megtévesztő e-mail. Érdemes vigyázni az olcsó repülőjegyeket, nyereményjátékokat kínáló e-mailekkel és a gyanús webshopokkal.

Egyre kevesebb forintot váltanak a turisták

A Magyarországon elköltött teljes összeg több mint felét már bankkártyával fizették az ide látogatók, írja a Mastercard.

Hangalapú vásárlással kísérletezik a Mastercard

A Mastercard bemutatta a párbeszéd-alapú kereskedelem kihívásairól szóló kutatását. Sokan használnak már most is hangasszisztenst vásárláshoz.

Több a kártyafüggő nő, aki nem szórja a készpénzt

A nők havonta átlagosan 10 alkalommal, összesen közel 67 ezer forintért vásároltak bankkártyával tavaly, ami több mint 23 százalékos emelkedést jelent éves szinten - derült ki a K&H nemzetközi nőnapra készített összeállításából. Az elektronikus fizetések térnyerését jelzi, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál a bankkártyás fizetéseknél jóval nagyobb volt az éves növekedés, mint az ATM-es készpénzfelvételek esetében.

A hitelkártya nem mindig éri meg, érdemes odafigyelni

Érdemes a bankkártyákat minél többször használni készpénz helyett, mivel hozzájárulhatnak a jelentős költséget jelentő készpénzforgalom visszaszorításában. A jelenlegi trendek ebből a szempontból kedvezőek, és a bankkártyás forgalom várhatóan tovább emelkedik az érintéses kártyák számának növekedése és az okostelefonos, virtuális kártyákkal történő fizetések térnyerése miatt - a BankRáció.hu szakértője szerint.

Jövő tavasszal már akár egy szelfivel is fizethetünk

A Mastercard bejelentette, hogy 2019 áprilisától Magyarországon is elérhetővé teszi a vásárlók számára a biometrikus, így többek között az arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő hitelesítést.

Mostantól kisebb a kárunk, ha ellopták a bankkártyánkat

Az új pénzforgalmi szabályozás több esetben kedveznek a bankkártya-tulajdonosoknak is. A korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia abban az esetben, ha ellopták a bankkártyáját.

Átutalás? Már meg is érkezett!

Egész életünk „valós időben” zajlik, a bank sem lehet ez alól kivétel. A Magyar Nemzeti Bank is lépésváltásra készül, hogy utalásaink, tranzakcióink a nap huszonnégy órájában, legfeljebb néhány másodperc alatt célba érjenek akár karácsonykor is.

Robbanás a kártyás piacon

Egyre népszerűbb a bankkártyás fizetés, a lakossági bankkártyás tranzakciók száma az idén 33 százalékkal nőtt éves szinten, a kártyás forgalom pedig 34 százalékkal, 150 milliárd forint fölé emelkedett a K&H adatai szerint. A pénzintézet szerint a következő időszakban folytatódik a bankkártyás és elektronikus fizetések térnyerése, amely az új elektronikus megoldásoknak is köszönhető.

Állati zsíradékot használnak a bankjegyek és a bankkártyák gyártásához

Egyre több országban kezdenek plasztikbankókat kiadni a jegybankok, mert ezek strapabíróbbak a papírpénzeknél. Az állatvédők egyáltalán nem örülnek ennek. Vallási és állatvédő aktivisták 2016 óta kampányoltak Angliában, hogy ne használják ezt az alapanyagot a bankjegyek előállításához. Mindhiába. A jegybank beintett.

Sem az uniós kártya, sem a bankkártya nem helyettesíti az utasbiztosítást

A külföldre utazók több mint fele továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, mert szerintük a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincs szükség további fedezetre - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.

Paypassban már jók vagyunk: a kártyás vásárlások közel kétharmada érintéses

Folytatódott az elektronikus pénzforgalom bővülése 2017 első negyedévében: a kártyás forgalomban meghatározó lett az érintéses fizetés, a vásárlások 63 százaléka történt így, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette - közölte a jegybank a honlapján csütörtökön.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo