hirdetés

Tízezrek hagyták utolsó pillanatra a kártyás fizetés bevezetését

2021-től kötelező a bankkártyás fizetési lehetőség, azonban a jelek szerint nem kapkodták el ennek bevezetését azok az online kasszás szolgáltatók - például boltok, vendéglők-, amelyeknél nincs elektronikus fizetési lehetőség.
hirdetés

Az érintett 60 ezer szolgáltató zöme a végére hagyta az átállást – írja a Blokkk.com. A kiskereskedelmi szakportál friss elemzése szerint a harmadik negyedévben alig nőtt az elfogadóhelyek száma. Így az átállásban kötelezettek kivártak és az utolsó negyedévre tolták a bevezetést, tehát ott fizettek többet kártyával a vásárlók, ahol már régebben is volt erre lehetőség.

A vonatkozó törvény szerint minden olyan szolgáltató, így a boltok mellett például a vendéglátóhely, vagy szálláshelyet nyújtó vállalkozás, ahol online kassza van, 2021-től köteles a fogyasztó számára elektronikus fizetési lehetőségét is adni.

A lebonyolított fizetések száma és értéke az MNB kimutatása szerint:

darab érték
I.

negyedév

252 millió 2.045 milliárd forint
II. negyedév 237 millió 2.024 milliárd forint
III. negyedév 291 millió 2.310 milliárd forint
(Forrás: Blokkk.com/MNB, 2020)
Közben az úgynevezett fizikai elfogadóhelyek száma alig változott:
szolgáltatóhelyek száma POS terminálok száma
I. negyedév 113 186
II. negyedév 112 187
III. negyedév 118 192
(Forrás: Blokkk.com/MNB, 2020, szolgáltatóhelyek: elfogadóhelyek, POS terminálok száma: elfogadóhelyeken)
Az elemzés mint megjegyzi: novemberben beléptek a szigorúbb korlátozások is, a vendéglátóhelyek és sok szolgáltató nem is fogadhatnak vendégeket. Így ki is eshetnek a sorból közülük azok, akik nem, vagy csak később terveznek újranyitást, és leállították az online kasszát.

Előbbiekkel is együtt azonban több tízezer online kasszás szolgáltató volt, aki nem kapkodta el az átállást. Az online pénztárgépet  használó szolgáltató helyek száma ugyanis a döntés meghozatalakor mintegy 60 ezerrel több volt, mint akiknek akkor volt POS termináljuk.

A késlekedésben szerepet játszhat a válság mellett az is, hogy az elektronikus fizetést mellőző szolgáltatók a legkisebbek, akiknek például a kártyás fizetés költségeivel (például az elfogadóhelyi díjakkal) nagyon is pontosan kell számolniuk. A Pénzügyminisztérium egyébként már korábban indított támogatott programot a bankkártyás fizetési helyek körének szélesítésére.

Az online kassza pedig kötelező a boltos kiskereskedelem, gyógyszertár, jármű kiskereskedelem, -javítás, vendéglátás, személyszállítás, szálláshely szolgáltatás, pénzváltás, kölcsönzés, fekvőbeteg-ellátási tevékenységből plasztikai sebészet, tánctermi, szórakozóhely működtetés, egyes javítási tevékenységek, ruházat mosása, vegytisztítása, vasalása, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, testedzési szolgáltatás számára, közöttük csak néhány kivétellel.

Nem feltétlenül szükséges POS terminál, például a hagyományos átutalás, vagy olyan technológia is megfelel, amely a kereskedő mobiltelefonját teszi alkalmassá az érintős kártyák leolvasására. A mobilszolgáltatók is kínálhatnak olyan eszközt, amelynek használatával megoldható a kártyás fizetés (mPOS).

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo