hirdetés

Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam?

Egyre többet hallunk a mobiltelefonos fizetésről. De vajon kiválthatja-e a bankkártyás fizetést a mobil, és ha nem, akkor melyek a korlátai? Ennek jártak utána a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál szakértői.

hirdetés

Erre használható ma a mobilfizetés Magyarországon Mobilfizetés - ez kezdetben évekig egyet jelentett valami megfoghatatlan, misztikus fizetési lehetőséggel, amelyről fogalma sem volt az embernek, hogy hol és legfőképpen hogyan használható, csak az biztos, hogy mobiltelefon kell hozzá. Aztán egyszer csak összeértek a szálak. A 2014-es évtől kezdve kereskedelmi szolgáltatásként is megjelentek azok a fizetési megoldások Magyarországon, melyek pontosan, vagy legalábbis majdnem pontosan úgy működtek, mint az érintéses bankkártya, azaz érintőkártya.

Fizetés egy érintéssel (Fotó: Depositphotos)
A kettő közötti átjárhatóságot egy közös technológia, az NFC (Near Field Communication, azaz közeli kommunikáció) teszi lehetővé, amely egy érintésnélküli rádiós technológia, de csak 4-5 centiméterig működik, például a Bluetooth vagy a Miracast kommunikációs technológiával ellentétben. Ezért alaptalan azok félelme, akik szerint az érintőkártyájukról távolról észrevétlenül le tudják lopni a pénzt. Ha a leolvasó 3-4 centiméternél távolabb van a kártyától, akkor a kommunikáció már nem működik, ráadásul a védelem egy fém tokkal fokozható. A mobiltelefonon további védelem is rendelkezésre áll, mint lezárt képernyő, amivel a kommunikáció csak bizonyos beállításokkal működik, egyébként fel kell oldani azt, androidos készüléken pedig pluszban az NFC áramkör még ki is kapcsolható. Az NFC technológia ott van minden bankkártyában, amely alkalmas érintéses kommunikációra, továbbá ma már a legtöbb okostelefonban is. Ennek ellenére, habár a technológia közös az érintőkártya és a mobiltelefon között, a mobiltelefonos fizetésre a kártyát kibocsátó banknak is felkészültnek kell lennie. A BiztosDöntés.hu adatai szerint ma már ezzel a nagy bankoknál nem lehet probléma.

hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo