Mobilfizetés cikkek


Egyre többen jönnek rá, mennyivel jobb mobillal fizetni, mint bankkártyával

Egyre többen jönnek rá, mennyivel jobb mobillal fizetni, mint bankkártyával  

Az okostelefonos fizetések száma 49 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest.
Hogyan működik a mobilfizetés?

Hogyan működik a mobilfizetés? 

A hazai bankok többségénél van lehetőség mobilfizetésre: ilyenkor a mobiltelefon helyettesíti a bankkártyát.
Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam?

Bankkártya vagy mobiltelefonos fizetés - melyiket válasszam? 

A telefonban nem tárolódnak bankkártyaadatok, így elvesztése esetén sem lehet megszerezni belőle bankinformációkat.
Kiderült, mivel szeretnek fizetni a magyarok külföldön

Kiderült, mivel szeretnek fizetni a magyarok külföldön 

A világjárvány visszaszorulásával a magyarok újra szívesen töltik szabadságukat határainkon kívül, legyen szó akár hosszabb nyaralásról vagy egy hétvégi városlátogató útról. Ezeken az utazásokon pedig készpénz helyett előszeretettel használják bankkártyájukat, okostelefonjukat vagy okosórájukat fizetésre – derül ki a Visa megbízásából nyolc közép- és kelet-európai országban – köztük Magyarországon is – készült tanulmány megállapításaiból.
Uniós jogot sérthetett az Apple

Uniós jogot sérthetett az Apple 

Az Európai Bizottság több hónapos előzetes vizsgálat alapján azzal vádolja az amerikai információtechnológiai óriáscéget, hogy visszaélt erőfölényével az iOS-eszközökön használt mobiltárcák piacán.
Elő a mobillal! Gyökeresen változtak meg a magyarok fizetési szokásai

Elő a mobillal! Gyökeresen változtak meg a magyarok fizetési szokásai 

Egy év alatt közel két és félszeresére nőtt a mobilfizetések száma Magyarországon.
Egy ésszerű lépés: megszűnhet a kényelmi díj a mobilfizetéseknél

Egy ésszerű lépés: megszűnhet a kényelmi díj a mobilfizetéseknél 

Célja az elektronikus fizetési szolgáltatások elterjedése.
A kézenfekvő megoldás kkv-knak

A kézenfekvő megoldás kkv-knak 

SimpleBusiness: bankkártya elfogadás és azonnali átutalás okostelefonnal
Lépéskényszerben a biztosítók

Lépéskényszerben a biztosítók 

Ahogy a bankok esetében, a hazai biztosítóknál is alacsony még a digitalizáció foka nemzetközi összevetésben. Az jobbára kimerül a papírmentesség megteremtésében, továbbá abban, hogy az egyes termékek értékesítéséhez, a kapcsolattartáshoz, a kárrendezéshez köthető folyamatokat digitalizálják, például a kockázatelbírálást.
Műanyag bankjegyektől az sms-fizetésig - hogyan változtak meg a világ pénzügyei?

Műanyag bankjegyektől az sms-fizetésig - hogyan változtak meg a világ pénzügyei? 

A fizetőeszközök évezredek óta hozzátartoznak az emberiség mindennapjaihoz. A cserekereskedelemből gyorsan eljutottunk a pénz megjelenéséig, majd a 20. században a nyugati országokban elterjedt a bank-és hitelkártya alapú fizetés, Afrikában sms-sel vásárolnak, Kínában pedig a közösségi médiát és a QR-kódot hívják segítségül az emberek a boltokban.

Újabb banknál indult el az Apple Pay 

Mától a K&H ügyfelei is örülhetnek a fizetési megoldásnak.

Lemaradnak a hazai kkv-k a mobil kereskedelem robbanásszerű növekedésében? 

Egy friss nemzetközi kutatás szerint minden korábbinál többet vásárolnak a fogyasztók mobillal. A mobil kereskedelem legmeghatározóbb trendjei jelenleg a közösségi platformokon történő vásárlás térnyerése, és a mobilos vásárlás biztonságába vetett bizalom kérdésköre.

Lassan de biztosan búcsút inthetünk a készpénznek 

Egyre többen választanak inkább készpénzkímélő fizetési megoldásokat Magyarországon. Míg az elmúlt években a felnőtt internetezők egyharmada fizetett inkább készpénzmentesen – ha tehette; arányuk mára már 44 százalékra nőtt.

A biometrikus azonosításé lehet a jövő 

Gyorsan nő a bolti mobilfizetések száma Magyarországon a Mastercard legfrissebb adatai szerint. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén május végéig a magyar kártyabirtokosok jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre – az új belépőknek köszönhetően a növekedés 2018 elején huszonhatszoros volt.

Ma még a készpénz a király, de holnap a mobil lesz 

Azokban a gazdaságokban, ahol ma még a készpénz a király, a mobilfizetési rendszerek gyorsan túlszárnyalhatja a kártyás fizetéseket. A cashnek ugyanis nincs komoly előnye egy jól felépített mobilfizetési rendszerrel szemben – állítják a norvég Auka szakemberei.

Majdnem minden magyar fiatalnak van okostelefonja 

A fiatalok átlagosan 4800 forintért mobiloznak havonta, és 59 százalékuk  saját maga fizeti a számláját – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19-29 éves fiatalok körében 94 százalékos az érintőképernyős okostelefonok aránya, részben ezért lehet a jövőben éppen ez a korosztály a mobilfizetéseknél várható növekedés motorja.

Szeretnénk mobillal fizetni, de nincs hol 

Az érintés nélküli fizetés viszonylag elterjedt hazánkban. A mobiltelefon általi, érintés nélküli fizetés azonban még „gyerekcipőben” jár Magyarországon – derült ki a GKI kutatásából.

Mobilon érkezik a készpénz a háborús övezetben élő irakiakhoz 

Sok rászoruló iraki család juthat készpénzhez biztonságos úton, mobiltelefonos pénzátutaláson keresztül, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) most először alkalmaz egy „munkáért készpénzt” mezőgazdasági programban. Ennek keretében 30 konfliktus sújtotta település 12 000 lakója jut támogatáshoz.

Nyaralás okostelefonnal, női és férfi szemmel 

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában – derült ki abból a kutatásból, amelyet a Huawei Technologies készíttetett többek között Magyarországon is. A felmérés szerint a két nem telefonhasználat terén sem csak ebben különbözik: a férfiak a jó hátlapi kamerát, a nők viszont a gyorsaságot – a processzort – részesítik előnyben a nyaralás során. A medencébe viszont továbbra sem vinnénk magunkkal okostelefont, mindössze a felhasználók harmada tartja fontosnak, hogy a telefon vízálló legyen.

Mobillal lehet fizetni mától az OTP-nél is 

Az OTP Bank elindította új, érintéses mobilfizetési megoldását. A szolgáltatás az OTP saját technológiai cége által fejlesztett és üzemeltetett Simple alkalmazáson keresztül érhető el, egyelőre a pénzintézet saját ügyfelei számára.

Áttörés jöhet a mobilfizetésben 

Az egyérintéses mobilfizetés lehet a következő olyan fizetési megoldás, amely széles körben elterjed Magyarországon, vagyis egyre többen fizetnek majd a boltokban úgy, hogy okostelefonjukat érintik a terminálhoz. A Mastercard felmérésében megkérdezett magyar felhasználók kétharmada szívesen fizetne ilyen módon, a legtöbben azért, mert a mobil egyébként is mindig náluk van.

Brüsszelnek nem tetszik a magyar mobilfizetési rendszer 

Keresetet indít az Európai Unió Bíróságánál Magyarországgal szemben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) ügyében az Európai Bizottság. A bizottság azonban lezárta a Paksi bővítéssel kapcsolatos eljárást.

Megszoktuk, hogy mobil a pénztárca 

2015-re megháromszorozódott azoknak a száma Európában, akik gyakran használják fizetésre mobil eszközüket a Visa friss tanulmánya szerint. A mobil bankolás is ugrásszerűen nőtt, és nem csak a fejlett országokban.

Mindent felülír a mobil 

Magyarországon is átalakul a kereskedelem annak következtében, hogy a fogyasztók egyre több célra használják mobilkészülékeiket. Többek között ezt tárja fel a Nielsen globális felmérése a mobil eszközök térhódításáról, amivel világszerte megváltoztatják a kereskedelmet, vásárlástól a fizetés lebonyolításáig.

Magyarország az európai mobilfizetés élvonalában 

A GRÁNIT Bank 2016. szeptember 15-én éjféltől indította el ügyfelei részére a GRÁNIT Pay szolgáltatást, amellyel a hagyományos bankkártya pillanatok alatt a mobiltelefonra telepíthető, és ezt követően a világon szinte bármelyik érintéses Mastercard terminálon lehet bankkártya nélkül, a mobiltelefonnal fizetni. A GRÁNIT Bank alkalmazásán kívül ehhez egy NFC képes androidos mobiltelefonra van pusztán szükség. Az Európában is elsőként debütáló újgenerációs banki mobiltárcát szeptember 30-án mutatta be a bank.

Az online fizetési megoldásokat nem tudják betiltani 

A tiltott online kaszinók weboldalának blokkolása vagy reklámjaik betiltása nem vezetett eredményre, ezért a játékosok számlatranzakciójának teljesítését tiltaná le a kabinet, de az online fizetési módokkal például nem tudnak mit kezdeni.

Okostornacipővel és töltős hamburgerrel csábítanak a márkák 

Kalóriaszámláló okostornacipő, hamburger telefontöltővel, vagy fizetés egy matricával - ezek bizony nagy nemzetközi márkák legújabb fejlesztései az MBI friss trendriportja szerint. Vagy esetleg azt szeretné tudni, hogy a cégének hány Facebook követője áll éppen ön mellett?

Ideje felébredni: mára pénztárca lett a mobilból 

Az okostelefonjaink már rég túlléptek telefon funkciójukon. Ez nem kérdés, ez tény. Eleinte fokozatosan lettek szórakoztatási eszközök, gondoljunk csak az oly népszerű játékokra, majd szinte észrevétlenül váltak egyfajta mobil-pénztárcává – és ezt a cégek sem hagyhatják figyelmen kívül.

Egyre bátrabban fizetünk mobillal 

A közlekedés, ételrendelés és párkeresés mellett a szabadidő-szervezési folyamatát is átalakították az okos eszközök. A magyar okostelefon tulajdonosok 95 százaléka használ rendszeresen mobiltelefonos alkalmazásokat. Legtöbbjük közösségi média, kommunikációs és navigációs kategóriában, majdnem minden ötödik pedig mobilfizetésre is.

Eltűnik a készpénz, sőt a fizetés is 

A digitális és mobiltárcáké, a mobilfizetésé a jövő, a készpénz pedig eltűnik - állítja Matt Komorowski, a PayPal közép-kelet-európai értékesítési vezetője.. Sőt maga a fizetés is észrevétlenné válik, mert automatikus fizetési megbízásokat hagyunk az elektronikus fizetőrendszereknek, mint régen a csekkek átutalására tettük a bankban. Azt mondja, a PayPalt sosem hekkelték meg, és már nem kell győzködnie a kereskedőket, hogy vegyék fel a fizetési rendszereikbe.

Mobilfizetés? Az meg mi? 

Kampányok és ütős ajánlat nélkül a hazai bankok és mobilszolgáltatók elveszíthetik a csatát a Google, az Apple és a Samsung fizetési megoldásaival szemben, mivel a magyar lakosság egyáltalán nincs tisztában a mobilfizetési megoldásokkal.

Mobilfizetés: még hátravan az áttörés 

2002-ben jelent meg Magyarországon az első olyan mobiltelefonra kialakított megoldás, amellyel a pénzügyeinket intézhettük. Az elmúlt 13 évben a mobilfizetésnek számos ága bontakozott ki, ám a parkolási díj mobilon keresztül történő kifizetését leszámítva egyetlen mobilfizetési megoldás sem tudott jelentős áttörést elérni az aktív felhasználók számát tekintve.

Mobilfizetés: többen, többször, többet 

Megállíthatatlannak látszik az okostelefonok terjedése: a világban már közel másfél milliárd okostelefont értékesítenek idén várhatóan. Közülük a tavalyi évhez képest 84 százalékkal nő a phabletek, azaz az 5,5 és 7 hüvelyk közti képernyőátlójú telefonok aránya, 2019-re pedig az eladások fókuszában már elsősorban ilyen készülékek állnak majd. Ezzel összefüggésben a jövőben felgyorsul a mobiltelefonokkal történő fizetés is, mely már ma is sokféle módon végezhető, hazánkban is.

Egyre jobban bízunk a mobilfizetésben 

Az elmúlt egy évben jelentősen nőtt az érdeklődés a mobilfizetések iránt. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a fogyasztóknak a mobilfizetésről már nem a biztonsági kérdések jutnak eszükbe, hanem az új, továbbfejlesztett digitális lehetőségek.

Az egyszerűség segíthet a mobilfizetésnek 

Ugrásszerű növekedésre lehet számítani a mobilfizetés terén Magyarországon a nemzetközi viszonylatban rendkívül elterjedt egyérintéses, úgy nevezett PayPass fizetésnek köszönhetően, hiszen ez a technológia megnyitja az utat más innovatív fizetési megoldások, így például a mobilfizetés számára.

A bankkártya hamarosan a mobilba költözik 

A jövőben egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár az okos hűtőnkön, az interneten keresztül rendeljük meg és töltsük fel az éppen elfogyott tejkészletet. A mobilfizetés, amely egyre nagyobb teret nyer a fizetési tranzakciók között, már most is számos lehetőséget nyújt az innovatív megoldásokat előnyben részesítők számára.

Csúszhat a nemzeti mobiltárca 

A nemzeti mobilfizetési rendszer idén szeptember 30-ra tervezett indulásának 2014. július 1-jére halasztását javasolják, mivel a nemzeti mobilfizetési rendszer 2014. július 1-jei kötelező bevezetésével együtt ezen időpontig engedi működni a már létező piaci mobilfizetési szolgáltatásokat.

Termékfelismerős mobilfizetési rendszert fejleszt egy magyar cég 

Termékfelismerős mobilfizetési rendszert fejleszt a Cellum Innovációs és Szolgáltató Zrt., a projekt teljes költségvetése 174,4 millió forint. A fejlesztéshez a magyar tulajdonú cégcsoport az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Program keretéből 70 százalékos, 121 millió forint uniós támogatást nyert.

Ilyen lesz a pénzforgalom a jövőben 

Az USA-ban közel 13 milliárd dollárnyi vásárlást bonyolítottak valamilyen mobilfizetési megoldáson keresztül tavaly. A mobilfizetés nagyhatalmai a következő években várhatóan Európa és Észak-Amerika lesznek: 2015-re a tranzakciók 75 százalékát bonyolítják majd a két földrész lakosai és 2017-re akár 90 milliárd dollárnyi forgalmat is elérheti a mobilfizetés. Magyarországon a lehetőség még nem igazán elterjedt, a fizetési szokások itthon is gyorsan változnak azonban.

Nyitottabbak vagyunk a mobilfizetésre 

Nő a nyitottság a mobilfizetés iránt a MasterCard friss felmérése szerint. Sokan már látják, hogy gyors, kényelmes és innovatív megoldás, de többen aggódnak a biztonság miatt bizonytalanok a technológia terjedésének gyorsaságával kapcsolatban is.

Közvetlen pénzátutalás mobiltelefonok között 

A hétfőn Münchenben megnyíló Digital-Life-Design konferencián René Schuster, a spanyol Telefónica német leányvállalata az O2 vezérigazgatója új, mobiltelefonok közötti közvetlen pénzátutalást bonyolító funkciót mutat be.

Bankkártya helyett mobil 

A mobilfizetés egyre elterjedtebb Magyarországon – egy tavalyi felméréssorozat szerint a hazai mobiltulajdonosok 12 százaléka legalább hetente egyszer mobilja segítségével rendezi számláját.

Mobilfizetési boom lesz jövőre a közműcégeknél 

Vidéki közművek a mobilfizetés úttörői: a Szegedi Vízmű októbertől teszi lehetővé Szeged közel 80 ezer háztartásában a QR-kód alapú számlafizetést, nagymértékben elősegítve ezzel a mobiltelefonon történő számlakiegyenlítés térhódítását a dél-alföldi régióközpontban.

Eldobhatja a bankkártyáját, biztonságos lesz a mobilfizetés 

A magyar Cellum-csoport a londoni Apps World konferencián bejelentette, hogy banki szintű biztonságot garantáló mobilfizetési fejlesztését képes a legújabb iPhone operációs rendszerbe integrálni.

Számolni kell a mobilfizetéssel 

Idén másodszor módosította éves mobilfizetési forgalom előrejelzését a PayPal. A vállalatnál a legfrissebb becslések szerint 10 milliárd dolláros forgalmat várnak 2012-re. A trend a kisebb vállalkozások számára is fontos lehet.

Egyre többen mondanak nemet a bankkártyára 

A hazai mobilfizetés széles körű térhódítása felé lépésről lépésre vezet az út: minél inkább gyarapszik az alkalmazást elfogadó kereskedők száma, annál több ügyfél ismeri fel, hogy mobilfizetés kényelmes és kiemelkedően biztonságos módja a fizetésnek. Várhatóan a letöltések, kártyaregisztrációk száma is ennek megfelelően nő majd.

Eltűnhet Magyarországról a bankkártyás fizetési mód 

A közeljövőben a pénzügyi tranzakcióink is mobilizálódnak, így a bankkártyás fizetési mód idővel eltűnhet a piacról. Az NFC technológia küszöbön álló térhódításával a mobiltelefonba „költözhet" a pénztárcánk, ami magasabb felhasználói élmény mellett gyökeresen megváltoztathatja majd fizetési szokásainkat is.

Bevált a készpénz-nélküli fizetés a nyári fesztiválokon 

A Metapay érintésnélküli fizetési technológiája, a Metapay Fesztiválkártya lesz a Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljainak, a Heineken Balaton Sound, a VOLT és a Sziget Fesztivál hivatalos fizetőeszköze 2012-ben is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo