hirdetés

Sok magyar rosszul használja a bankkártyáját

A magyarok 12,1 százaléka nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a 13 bank lakossági számláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor felhasználóinak viselkedéséből. Pedig kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.
hirdetés

Kép:PP archív

Sokan spórolhatnának a készpénzfelvétel költségein, ha kicsit tudatosabban döntenének, derült ki a Bankmonitor bankszámla kalkulátorának adatai alapján. Ugyanis a havi két díjmentes készpénzfelvételt a kalkulálók 12,1 százaléka nem jól használná ki.

Jelenleg minden bankszámla tulajdonos havonta két alkalommal díjmentesen juthat készpénzhez bármely hazai bank automatájából, összesen legfeljebb 150 ezer forint összeghatárig. Ezt jogszabály írja elő, vagyis ettől a pénzintézetek nem térhetnek el. A díjmentes készpénzfelvétel azonban mindenkinek csak egy bankszámlájához kapcsolódhat, éppen ezért a számlatulajdonosnak jeleznie kell bankja felé, hogy melyik számlájánál kíván élni a lehetőséggel. Fontos az is, hogy amennyiben több bankkártya is kapcsolódik egy számlához, akkor az ingyenes készpénzfelvételt ketten együttesen használhatják ki.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorát használók elmúlt két havi keresési szokásainak elemzése során egy furcsa anomália derült ki. A díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget beállító kalkulálók közül ugyanis minden nyolcadik nem megfelelően használná ki ezt a lehetőséget.

A beállított szokások alapján ugyanis havonta több mint két alkalommal vennének fel készpénzt bankautomatából, miközben a teljes összeg nem haladná meg a 150 ezer forintot. Mivel csak az első két alkalommal lenne díjmentes a bankautomata használata, ezért a további készpénzfelvételekért bizony már fizetniük kellene, miközben a 150 ezer forintos keretet ki sem használnák.

A bankszámla kalkulátor adatai alapján a felhasználó átlagosan négyszer vennének fel készpénzt egy hónapban, összesen 65 ezer forint összegben. Ennek tényleges költsége természetesen függ a választott bankszámla típusától, de éves szinten 2 300 – 23 000 forint között lehet. Ezt az összeget bárki megspórolhatja, ha kicsit változtatva a szokásain két tételben venné fel bankszámlájáról ugyanazt az összeget.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo