Bankmonitor cikkek

hirdetés

Mit tegyünk egy kínos örökséggel, például egy lakáshitellel?

Mit tegyünk egy kínos örökséggel, például egy lakáshitellel?

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel.
Nagy a baj, a hatalmas anyagi bukás ellenére tömegesen számolják fel az emberek életbiztosításaikat

Nagy a baj, a hatalmas anyagi bukás ellenére tömegesen számolják fel az emberek életbiztosításaikat

Tömegesen szüntetik meg idő előtt élet- és nyugdíjbiztosításaikat a magyarok.
Hiába nőtt az átlagbér, ennyivel kevesebb lakáshitelre elég

Hiába nőtt az átlagbér, ennyivel kevesebb lakáshitelre elég

A lakáshitel kamatok a nettó kereseteket lényegesen meghaladó mértékben emelkedtek.
A béremelés még nem garancia arra, hogy több hitelt vehessünk fel

A béremelés még nem garancia arra, hogy több hitelt vehessünk fel

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt.
Tudjuk, hol lehet igényelni az új Széchenyi Kártya hiteleket

Tudjuk, hol lehet igényelni az új Széchenyi Kártya hiteleket

Kiderült, mely a bankoknál igényelhetők elsőként a Széchenyi Kártya Program hitelei.
hirdetés
Tényleg nagyot lehet szakítani az év végi nyugdíjcélú befizetésekkel?

Tényleg nagyot lehet szakítani az év végi nyugdíjcélú befizetésekkel?

Közeleg az év vége, ilyenkor pedig nagyon megugrik az érdeklődés a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.
Jövőre 200 ezer forint fölé nő az átlagnyugdíj

Jövőre 200 ezer forint fölé nő az átlagnyugdíj

Hatalmas nyugdíjemelés jön! Mire lesz ez elég?
Milyen lesz a hitelpiac az MNB drasztikus kamatemelése után

Milyen lesz a hitelpiac az MNB drasztikus kamatemelése után

Mennyit drágulhatnak a lakáshitelek az MNB 18 százalékos kamata miatt?
Nagy segítség a csokosoknak

Nagy segítség a csokosoknak

Fellélegezhetnek a párok, 5 százalékban maximalizálják a csok késedelmi kamatát!
Soha nem látott mértékben adósodunk el ismét

Soha nem látott mértékben adósodunk el ismét

Májusban 153,9 milliárd forintnyi, korábban soha nem látott volumenű lakáshitelt folyósítottak a bankok. Az elmúlt időszakban hónapról-hónapra nő az új szerződéses volumen. Áprilisban 144,8, márciusban 136,7 milliárd forint volt az egy hónap alatt kihelyezett összeg.
hirdetés

Roham indult a lakáshitelekért, minden rekord megdőlt

2022. áprilisában 144,8 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok. Ez új rekordnak számít, eddig egy hónap alatt legfeljebb 136,7 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a pénzintézetek.

Mi lesz a kamatstop után?

Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje. Mekkora segítséget jelentett a kamatok rögzítése? Mi várható júliustól? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Ingyenes bankszámlára érdemes váltani

Biztosnak látszik, hogy emelkedni fognak a bankszámla költségek. Már most érdemes felkészülni.

Sokan veszni hagyják a pénzt: milliókat hagyunk a NAV-nál

A magyar állam bőkezűen támogatja a nyugdíj-előtakarékosságot: 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak a pamlagon.

A sor végén: fájdalmasan alacsony a magyar nyugdíj

Európai leggazdagabb országai akár 600 ezer forint nyugdíjat is fizetnek. Magyarország ehhez képest nagyon le van maradva.

Duplájára nőttek a lakáshitel kamatok

Nagyot fordult a hitelpiac: a magas infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt a kölcsönök is drágultak. A legnépszerűbb lakáshiteleknél a THM egy év alatt közel a duplájára nőtt. A hiteligénylőknek ma 26 százalékkal többet kell fizetniük havonta, mint ha egy éve vették volna fel a kölcsönt.

Kánaán a személyi kölcsönök piacán

Megjelent, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen mértékű inflációt vár az elkövetkező években. Természetesen a jelenlegi helyzet miatt - háború, szankciók, nyersanyagok drágulása - az MNB magasabb áremelkedésre számít a jövőben. Ez egy nagyon érdekes helyzetet okozhat a személyi kölcsönök piacán.

Nőnek hétfőtől az állampapírok kamatai, most érdemes figyelni

Március 21-től a rövid, 1-2 éves futamidejű lakossági állampapírok kamata érdemben emelkedni fog. Évi 1-1,25 százalékkal magasabb kamatot fizet az állam. Ez az emelkedés egyáltalán nem elhanyagolható, joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez a változás milyen módon rendezi át a lakossági állampapírpiacot. Az már előzetesen is jól látszik, hogy a korábbi "szupersztárnak", a Magyar Állampapír Plusznak leáldozóban a csillagzata.

Félmillió család kerül bajba a kamatstop megszüntetése után, van ötletünk, mit kellene tenniük

A meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok pénztárcájára csúnya jövő vár a kamatstop után. Az irányadó hitelkamatláb folyamatos emelkedése ugyanis nem múlik el nyomtalanul, hanem beépül a közel 500 ezer jelenleg még védelem alatt álló kölcsön kamatába is.

2022 még sok fejtörést okozhat a lakáshiteleknél

Már a bizonytalan háborús helyzet előtt is folyamatos emelkedés volt megfigyelhető a lakáshitelek kamataiban. Jelen helyzetben minden nagyon gyorsan, akár percről percre is változhat, így a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy milyen mértékben változtak idén az ingatlanhitelek költségei, és arra is kíváncsiak voltak, mennyire gyűrűzött már be az orosz-ukrán helyzet hatása a hitelpiacra.

Gyanús: a kormány elinflálja a választási túlköltekezést?

Negatívak lettek a reálhozamok Magyarországon. Az ember nehezen tud szabadulni a gondolattól, hogy a kormány elinflálja a választási túlköltekezés költségeit.

Babatervezők figyelem, nőtt a kötvény kamata, de a büntetés is

Nyolc százalék fölé emelkedett a babakötvény kamata, ami nagyon vonzó megtakarítási lehetőséget jelent az újdonsült szülőknek. A születendő babákhoz kötött támogatásokkal azonban érdemes óvatosan bánni, hiszen a kamatemelés nemcsak a kedvezményes megtakarítás hozamait növelte, hanem a babaváró hitel lehetséges büntetőkamatát is jelentősen megdobta.

6 bank is megemelte személyi hiteleinek kamatait

A lakáshitelek után a személyi kölcsönök drágulása is megkezdődött, a Bankmonitor által vizsgált pénzintézet közül hatnál magasabb THM mellett lehet személyi hitelt felvenni, mint egy hónappal ezelőtt. Átlagosan csak 0,4 százalékponttal magasabb egy személyi hitel jelenleg, mint tavaly év végén, azonban számos pénzintézetnél a THM emelkedése meghaladta az 1 százalékpontot.

Januártól könnyebben juthatunk lakástámogatáshoz

2021. december 27-én megjelent kormányrendelet alapján módosulnak egyes lakástámogatások feltételei. Érintett a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és az otthonfelújítási támogatás is.

Emelkednek a lakáshitelek kamatai

9 nagybank közül hat érdemben megemelte új lakáshiteleinek kamatát decemberben. A drágulás mértéke 0,37-0,96 százalékpont, ezzel egy 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztőrészlete 4-10 ezer forinttal emelkedhet meg 20 éven át.

Rengeteg lakáshitelesnek azonnal lépnie kell! Figyelmeztettek

A korábban lakáshitelt felvevők 40 százaléka változó kamatozású hitellel rendelkezik. Összességében 466 ezer lakáshitel szerződés kamata emelkedhet 2021 év közepe és 2022 június 30. között. Az idei évben nagy lendülettel megindult kamatemelkedés miatt ezen szerződések esetében elengedhetetlen, hogy az adósok megvizsgálják a fix kamatozásra váltást.

Égető kérdés: fizet a biztosító Covidra?

A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.

Sosem voltak még ennyire drágák a forintra váltott devizahitelek

Az utóbbi időben rengeteget lehetett hallani a hitelkamatok emelkedéséről. A változó kamatozású kölcsönök a leginkább érzékenyek a pénzpiaci hozamok mozgására, hiszen azok kamata a BUBOR értékétől közvetlenül függ. Ezek jó részét a régi devizahitelek adják, melyeket a forintosítás során a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át. A 2020. év eleje óta tartó hozamemelkedés most azonban elért egy újabb szintet, a devizahitelek ugyanis még sosem voltak ilyen drágák forintra váltásuk óta.

Durván megdrágulhat az egyik legnépszerűbb hitel Magyarországon

A Babaváró hitel egy öt évig mindenképpen ingyenes, kamatmentes kölcsön. Ennek ellenére kapcsolódik a konstrukcióhoz kamat, csak azt az állam fizeti meg helyettünk. De mi a helyzet akkor, ha valami miatt elveszítjük a kamatkedvezményt? A Bankmonitor szakértői szerint ebben az esetben lesz lényeges a Babaváró kamatszintje, ami novembertől rekord magasságba emelkedik.

Hatalmas nyugdíjprémium jöhet: de mit is jelent mindez a gyakorlatban?

A csapból is az folyik, hogy idén novemberben rekordösszegű nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek. De vajon mennyit segít a nyugdíjasokon ez a juttatás? Érdemben képes javítani a helyzetükön, vagy továbbra is nagyon súlyos problémát jelent az időskori elszegényedés? Milyen vészjósló jeleket kelekre kell figyelniük a mai aktívaknak? Ennek jártak utána a Bankmonitor.hu szakértői.

Hitelesek, figyelem! Mi történhet szeptember végén a moratóriummal?

A hitelmoratórium előreláthatóan jelen formájában megszűnik szeptember végén. De mire számíthatnak az adósok, mi fog történni októbertől? A Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták a lehetőségeket.

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babavárót?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.

Megtörtént, amitől mindenki tartott – a nagybankok kétharmadánál drágább lett a legnépszerűbb lakáshitel

A június 22-i alapkamat emelése után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése. Ezek után nem meglepetés, hogy a Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése?

Hogyan nyerhetünk milliókat a céges hitellel?

Ma 5,1 százalékos infláció mellett átlagosan fix 2 százalék kamatszinten juthatunk céges hitelhez. Ha a kamat kisebb, mint az infláció, akkor pénzügyi értelemben gyakorlatilag ingyen hitelről beszélhetünk… Összességében egy 100 millió forintos, 10 évre felvett, fix 2 százalék kamatozású hitellel ma a cégtulajdonosok 5,5 millió forint pénzügyi előnyhöz juthatnak. A történelemben ritkán van ilyen kedvező csillagállás. Ráadásul! az infláció emelkedő trendet mutat és a kedvezményes hitellehetőség sem fog örökre rendelkezésre állni.

Az alacsonyabb jövedelműek már érezhetik a lakáshitelek drágulását

A Bankmonitor szakértői már többször jelezték, hogy amennyiben nem változik a piaci környezet, akkor a lakáshitelek kamata emelkedni fog. A drágulás azonban fokozatosan jöhet, a kamatemelkedés nagysága nem lesz drasztikus. A folyamat már el is kezdődött, és bár sokan még nem érzékelik, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők már a kamatok emelkedésével szembesülhetnek. Ezt jól mutatja, hogy negyedév alatt 500 ezer forinttal emelkedett a teljes visszafizetendő összeg egy 15 millió forintos lakáshitel esetében.

Csúcson az újonnan alapított cégek száma, de vajon kapnak hitelt?

Növekszik a vállalkozási kedv idehaza – erre utal legalábbis, hogy tízéves csúcsot döntött az újonnan alapított cégek száma. De vajon lesz-e elegendő pénzügyi forrásuk a frissen piacra lépő szereplőknek? Szakértők szerint nem reménytelen a hitelhez jutás hosszabb üzleti múlt nélkül sem, ám van pár feltétel, amit ebben az esetben teljesíteni kell. 

Pórul járhatnak azok a családok, akik korábban igényeltek már csok-ot?

Az otthonteremtési program számos új elemmel bővült 2021-ben, ám ezek egy részének feltétele, hogy csok-ot – családi otthonteremtési kedvezmény – is igénybe vegyen a család.

Ezeket a hiteleket bukhatják a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók

Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.

A bajba jutott cégeknek ez egy jó megoldás lehet

Hogyan tudjuk a járvány és a kijárási korlátozások mellett is zavartalanul biztosítani cégünk likviditását? Nem kevés aggodalomra ad okot sok vállalkozó fejében az, hogy vevőik esetleges fizetési késedelmét hogyan kezelje. Hogyan tudunk vevőinknek és magunknak segíteni a talpon maradásban? Honnan tudunk erre külső finanszírozási forrást szerezni viszonylag gyorsan?

Sok magyar rosszul használja a bankkártyáját

A magyarok 12,1 százaléka nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a 13 bank lakossági számláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátor felhasználóinak viselkedéséből. Pedig kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.

Már negatív reálkamattal is lehet lakáshitelhez jutni Magyarországon

A 2019. decemberi infláció 4 százalék volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint amekkora a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.

Kiszámolták, mekkora lakáshitelt lehet felvenni minimálbérrel 2020-ban

8 százalékkal emelkedett a bruttó minimálbér, ezzel pedig nettó 107 065 forint fizetést lehet hazavinni havonta. Vajon mennyi lakáshitel igényelhető ekkora jövedelemmel?

Milyen ingatlanberuházásra vehető fel a növekedési hitel?

A beruházások finanszírozására még mindig elérhető a növekedési hitel, ám a projekt indítása előtt érdemes megnézni a részleteket.

Három gyakori tévhit, ami miatt elbukhatjuk a céges hitelt

Kering néhány olyan alapvető tévhit a vállalkozók körében, amit érdemes tisztáznunk, mielőtt hitellel megtámogatott beruházásba kezdenénk. Ezek miatt ugyanis könnyen elbukhatjuk a hitelt. A Bankmonitor segítségével összeszedtük a 3 leggyakoribb félreértést!

Mit tehetünk, ha a biztosra ígért hitel mégis befuccsol?

A biztosra ígért hitelek esetében is előfordulhat, hogy akár a végső döntés előtti utolsó pillanatban elutasít a bank. Sokszor teljesen váratlan a döntés, az ok pedig rendszerint valamilyen egyedi, bankspecifikus dolog. A Bankmonitor két cég példáján keresztül mutatja be, hogy az alternatív banki ajánlat megléte ilyenkor bizony életet, jobban mondva beruházást menthet.

Egy hiteltanácsadó nem csak beviszi a papírokat a fiókba

A professzionális vállalati hiteltanácsadás nem abból áll, hogy a tanácsadónk beviszi a tulajdonos helyett a céges papírokat a bankfiókba. Egy igazi vállalati hiteltanácsadó otthon van a pénzügyekben, érti a tulajdonosi érdekeket, ismeri a bankpiacot. Összességében, egy profi vállalati hiteltanácsadó munkájának többszörösen megtérülőnek kell lennie. A Bankmonitor.hu bemutatja milyen szolgáltatást kell nyújtania egy céges hiteltanácsadóknak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Társadalom

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo