hirdetés

Nőtt a kártyacsalások értéke - az is kiderült, mi ennek az oka

Negyedével nőtt a kártyacsalások értéke a tavaly az utolsó negyedévben.
hirdetés

Az erős ügyfél-hitelesítésre vonatkozó szabályok szigorítása ellenére a múlt év utolsó negyedében folytatódott a fizetési kártyás visszaélések értékének növekedése, ami mögött a jegybank szerint a pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott esetek terjedése áll - írta a Világgazdaság, amelyet az MTI szemlézett.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 19,1 ezer kártyás visszaélést azonosítottak, ami ugyan 0,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a csalások értéke azonban 24,8 százalékkal, 457,3 millió forintra emelkedett.

Nem árt az óvatosság (Fotó:Depositphotos)

Az adathalászathoz, illetve személyi azonosítók lopásához köthető esetek száma közel háromszorosára, 544-re ugrott egy év alatt, a kimutatott összeg pedig csaknem duplájára, 19 millió forintra nőtt. A pszichológiai manipulációval elkövetett visszaéléseknél – amikor a csalók valamilyen módon ráveszik a kártyabirtokosokat az egyedi azonosítóik megadására – 16-ról 727-re ugrott az esetszám, a kárérték pedig 0,2-ről 149,2 millió forintra duzzadt.

Az internetes vásárlási tranzakciókhoz köthető csalásoknál viszont 7 százalékkal 16,5 ezerre csökkent az esetek száma, és a károk értéke is csökkent 24,3 százalékkal, 253,4 millió forintra.

A kártyás visszaélések legnagyobb része továbbra is a határon átnyúló tranzakciókhoz kötődik: 2021-ben a kimutatott kárérték 95,8 százaléka ezekhez kapcsolódott.

A kártyás csalások értéke ugyanakkor eltörpül a teljes forgalomhoz képest, a jegybank szerint így a hazai kártyás infrastruktúra továbbra is biztonságosnak tekinthető - olvasható a Világgazdaságban.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo