Csalás cikkek

hirdetés

Remek alkalom a csalásra a foci vb

Remek alkalom a csalásra a foci vb

A labdarúgó-világbajnokságra az internetes bűnözők, adathalászok is készültek.
Brutális összeggel rövidítik meg a csalók a vállalkozásokat

Brutális összeggel rövidítik meg a csalók a vállalkozásokat

A munkahelyi csalások évente több mint 4,7 billió dollárba – tehát több mint 1,8 trillió forintba – kerülnek a vállalkozásoknak.
Most ne higgyen az OTP-nek!

Most ne higgyen az OTP-nek!

Pár napja terjedő csalásra lettek figyelmesek.
Vigyázat, elrabolták Merkely doktor nevét

Vigyázat, elrabolták Merkely doktor nevét

Visszaélés a Semmelweis Egyetem rektorának a nevével.
Trükköző építési vállalkozó bukott le

Trükköző építési vállalkozó bukott le

540 millió forint a kár.
hirdetés
Árstopos olajjal, cukorral trükköztek - gigantikus csalásra bukkant a NAV

Árstopos olajjal, cukorral trükköztek - gigantikus csalásra bukkant a NAV

Nemzetközi akcióban számolták fel azt a céghálózatot, amely milliárdos kárt okozott árstopos élelmiszerekkel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Egyre több az átverés az online piactereken

Egyre több az átverés az online piactereken

Tavaly a Facebook Marketplace felhasználóinak száma átlépte az egymilliárdot. Az egymás közötti adásvételt lehetővé tévő platform ingyenes és könnyen használható, a felhasználók pedig biztonságosnak érzik, mivel az eladók profilját is meg tudják nézni. Sajnos azonban ez a biztonságérzet gyakran hamis, figyelmeztetnek az ESET szakértői. Mint minden más online piactér, a Marketplace is rengeteg csalót vonz.
Ezt el ne higgye Csányi Sándornak!

Ezt el ne higgye Csányi Sándornak!

Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene?

Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene?

Hogy lehet lekorlátozni a magyar bankkártyámat, hogy például Afganisztánban vagy Brazíliában ne lehessen használni? Ennek meg mi értelme? Pedig bizony van ilyen lehetőség és nagyon is logikus magyarázat szolgál erre a szolgáltatásra, melyet a pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu szakértői osztanak meg.
Nőtt a kártyacsalások értéke - az is kiderült, mi ennek az oka

Nőtt a kártyacsalások értéke - az is kiderült, mi ennek az oka

Negyedével nőtt a kártyacsalások értéke a tavaly az utolsó negyedévben.
hirdetés

Sikert ért el Hadházy Ákos, az Európai Csalás Elleni Hivatal beindul

Informatikai oktatást végző cégek ellen indít nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

Csalók budapesti kéményseprő-vállalat nevében vernek át

A Budapesti Közművek részeként működő Főkétüsz Kéményseprőipari Divízió nevével élnek vissza.

Durván megszaporodtak a csalások - hogyan védhetjük meg adatainkat?

Az adathalászat elleni közös védekezésre hívja fel a figyelmet a Bankszövetség.

Sunyi csalás terjed - most éppen így húzzák le a bankolókat

Az utóbbi időszakban megszaporodtak a banki ügyfeleket célzó adathalász kísérletek, amelyek során a csalók személyes adatokat próbálnak megszerezni.

Meglepő mely országok előznek meg minket a visszatekert kilométerórák rangsorában

Az autótulajdonosok általában 3-5 évente cserélik le autójukat. Ez azt jelenti, tízévente legalább kétszer átesnek az autóvásárlás folyamatán, mely során fennáll a veszélye annak, hogy csalás áldozatául esnek.

Pszichológia a Tinder Swindler mögött – és a munkahelyi lélektan

A pszichológia tudománya beférkőzik a mindennapjainkba, akár tudatosan, akár tudattalanul. A Netflix toplistáját éppen egy olyan dokumentumfilm vezeti, mely azt mutatja be, hogy egy csaló hogyan tudja nők tucatjait (százait?) megvezetni, kiénelkelni belőlük dollármilliókat, melyet önként és dalolva utalnak át a számlájára.

Új taktikákkal próbálnak adatokat kicsalni a vállalatoktól

Új, gyorsan fejlődő kémprogramtámadás-sorozatot fedeztek fel, amelynek keretében már több mint 2000 iparvállalatot ért támadás világszerte.

Átvernek a NAV nevében - senki se dőljön be ennek az oldalnak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott, csaló portál jelent meg az interneten.

Pofátlan csalás terjed: visszaélnek az egyik áruházlánc nevével

A Facebookon terjed az a hamis nyereményjáték, amiben az Auchan nevével visszaélve csalók próbálnak személyes adatokhoz hozzájutni és pénzt kicsalni.

Netes vásárlás: lehet, te is csalás áldozatává váltál az elmúlt hetekben

A Black Friday közeledtével növekedés észlelhető az e-fizetési oldalakat utánzó adathalász támadások számában. Az e-fizetési rendszereknek álcázott pénzügyi adathalász támadások száma 2021. szeptemberéről (627 560) 2021. októberére (1 935 905) összességében több mint a duplájára nőtt, ami 208 százalékos növekedést jelent. Többek között ezekkel a megállapításokkal szolgál a Kaspersky jelentése.

Könnyebb lesz bejelenteni a vállalati korrupciót

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket. Az Európai Unió 2021. december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek.

Vállalati csalások: komoly védelmet kaphat, aki jelenti a visszaéléseket

Az esetleges megtorlással szemben is magasszintű védelmet nyújt majd a visszaélést bejelentőknek az EU Tanácsa által elfogadott új irányelv. A jogszabály értelmében a köz- és magánszervezetekben is ki kell alakítani a biztonságos bejelentési csatornákat a hatóságok felé. Ugyanezt a célt szolgálja a tisztviselők kiképzése a visszaélések bejelentésével kapcsolatos helyzetek kezelésére.

Durva átverés terjed: magukat banki ügyintézőnek kiadó csalók verik át a számlatulajdonosokat

Egyre több jelzés érkezik a hazai pénzintézetekhez arról, hogy csalók próbálnak meg – magukat ügyintézőnek kiadva – telefonon megszerezni bizalmas banki adatokat. 

Már nem erre a pénzünkre hajtanak a csalók

Látványos javulást hozott az idei második negyedév az itthon kibocsátott bankkártyákkal kapcsolatos visszaéléseknél – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Visszaélnek a bankok nevével: trükkös csalók támadnak

Banki alkalmazottnak adják ki magukat csalók, hogy bankkártya-adatokat szerezzenek, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz az ügyben.

Durva csalást lepleztek le – hamis számlákkal trükköztek

Évekig tartó csalássorozatot derítettek fel a rendőrök Makón - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Lebuktak a kávébűnőzők – több mint 160 milliós kárt okoztak

Kávészállítmányok áfájával trükköztek.

A NAV-ra hivatkozva csaltak ki milliókat egy cégtől

Befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat az adóhatóságra hivatkozó korrupciós cselekmény miatt - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-t.

3 milliárd forint adót csaltak el - vagyonvédelmi cégek irányítói ellen indult eljárás

A gyanú szerint több mint hárommilliárd forint adót és járulékot nem fizettek be egy bűnszervezet irányítói, akik vagyonvédelmi cégek láncolatát hozták létre. Az ügyészség indítványozta letartóztatásukat.

Örülhetnek az átvert fogyasztók - könnyebben kaphatják vissza a pénzüket

A GVH közérdekű keresettel érte el, hogy két, üdülési joggal kapcsolatos megtévesztések miatt elmarasztalt cég ügyfelei könnyebben és gyorsabban kaphassanak kártérítést.

Lebukott a számlagyár – jelentős károkat okoztak

A fiktív számlák miatti kár több milliárdos.

Csalásra figyelmeztet az OTP - ennek senki ne dőljön be!

Az elmúlt napokban az OTP Bank ügyfélszolgálatára számos bejelentés érkezett, miszerint ismeretlenek telefonon új módszerrel próbálják megszerezni az ügyfelek megtakarításait, az ügyben OTP Bank feljelentést tett.

Figyelmeztet a minisztérium: csalók élnek vissza egy állásportál nevével

A tavaly decemberben elindított KarrierM állásportál díjmentesen teszi lehetővé az üres álláshelyek meghirdetését, az alkalmas jelöltek megszólítását és előszűrését. A weboldal nevével újabban visszaélők jellemzően telefonon bejelentkezve térítési díj ellenében kínálják az oldal szolgáltatásait. Az üzemeltető OFA Nonprofit Kft. megkezdte az ügy alapos kivizsgálását, és megteszi a szükséges jogi lépéseket - közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Százmilliós csalás - lebuktak a trükköző vállalkozók

Vádat emeltek egy őrző-védő szolgáltatást nyújtó szegedi vállalkozó és társa ellen, mert fiktív számlák felhasználásával csaknem 200 millió forint forgalmi adó befizetését kerülték el 2014-ben - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Gáz van: visszaélnek egy szolgáltató nevével

Az utóbbi időben újra a TIGÁZ Zrt. nevével visszaélve próbálják csalók meglopni a társaság ügyfeleit - hívta fel a figyelmet a társaság keddi közleményében.

Pofátlan csalás a koronavírussal: így próbálják lehúzni a gyanútlanokat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg értékesíteni.

Csalók trükköznek az OTP nevével

Adathalász csalók az OTP Bank nevével visszaélve akarnak bankkártya adatokat megszerezni.

Zöldséggel és gyümölccsel trükköztek - lecsaptak a bűnbandára

Akár 20 évet is kaphatnak.

Átverés lehet a netes könnyű munka

A könnyű, otthon végezhető munka álcája alatt az internetes bűnözők úgynevezett pénzöszvéreket képeznek ki, akik általában tudtukon kívül segítenek az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában.

Alattomos csalás: így tévedhetsz te is feketelistás oldalakra

A Kaspersky kutatói több mint ezer olyan inaktív domainre bukkantak, amelyek a felkeresésükkor nem kívánt URL-ekre irányítják át a látogatókat haszonszerzési célból. A szakemberek azt is megállapították, hogy ezek között a második lépcsőben elért oldalak között igen sok a rosszindulatú.

Napraforgóval csaltak - belekevertek egy magyar céget is

Magyar termelő nevével visszaélve értékesítettek nagy mennyiségű, igazolatlan származású napraforgót; a kifogásolt iratokkal ellátott terményt, a termelő nevével, de egy magyar cég számlaszámával kiállított számlával értékesítették egy holland felvásárlónak, aki azt Olaszországba adta tovább. Eddig csaknem 250 tonna napraforgó esetében bizonyosodott be a jogsértés - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

Csalók élnek vissza az Auchan nevével

Nyereményjátéknak álcázva kérik el a gyanútlanok adatait.

Ugye ezeknek már senki nem dől be? Megvan, hányszor éltek vissza a szolgáltatók nevével

Tavaly tizennégy interneten elkövetett és öt, valamely közműszolgáltató nevével visszaélve elkövetett sorozat-bűncselekményt lepleztek le - közölte az az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa.

Rengeteg a csaló - így lopják el a pénzügyi adataidat

Adathalász csalók a karácsonyi vásárlás időszakát is arra próbálják kihasználni, hogy megszerezzék az óvatlan emberek pénzügyi adatait, majd a pénzüket is. A támadások száma a korábbihoz képest ötven százalékkal emelkedett.

Több mint 400 ezren perelnek a Volkswagen csalása miatt

A Volkswagen dízel-autóinak német tulajdonosai kártérítésért készülnek perelni a kormányt, mert az nem akadályozta meg a konszern csalásait.

Ha nincs áfa, csalás sincsen?

Elsőként Csehország számára kívánja lehetővé tenni az általános fordított adózás alkalmazását az Európai Bizottság. Kérdés, hogy a napokban közzétett  ajánlásnak milyen hatása lehet Magyarországra.

Miért vonzóbb az áfacsalás Európában, mint az USA-ban?

Az amerikai áfa-rendszer a jellemzően alacsonyabb kulcsok, nem pedig a kisebbnek vélt adminisztrációs terhek miatt sikeresebb az európaihoz képest. Emiatt a tengerentúlon kevésbé motiváltak az állampolgárok és a vállalkozások az adócsalásban.

Attól még nem lesz magyar, hogy ráírják – itt a nagy piaci átverés-show

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat – mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő. A szakember szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Költségkímélés

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

Vállalati ügyfeleket érintő négynapos bankszünnap jön

A 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik az Erste Banknál.

Jogi kisokos

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

A hivatal következő árverésén a szeszesitalokra is lehet licitálni.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo