hirdetés

Hogy működik ma egy bankkártyacsalás és mit lehet tenni ellene?

Hogy lehet lekorlátozni a magyar bankkártyámat, hogy például Afganisztánban vagy Brazíliában ne lehessen használni? Ennek meg mi értelme? Pedig bizony van ilyen lehetőség és nagyon is logikus magyarázat szolgál erre a szolgáltatásra, melyet a pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu szakértői osztanak meg.
hirdetés

A bankkártyák eleinte nem voltak globálisan használhatók, ezt ki kellett építeni, ami az 50-es 60-as években indult el az Egyesült Államokból. Viszont miután kiépült ennek az infrastruktúrája világszerte és a szerves fejlődés eredményképpen megszülettek a bankkártyatársaságok is, a bankkártyák az egész világon használhatók lettek.

Ez évtizedekig így is maradt változatlanul, amíg el nem uralkodtak annyira a bankkártyás visszaélések, hogy a bankok kifejezett biztonsági szolgáltatásként kezdték el újra kínálni a földrajzi korlátozásokat, szaknyelven a geokontrollt.

Évtizedekig bevett dolog volt a bankkártya mágnescsíkjának lemásolása vagy a bankkártya adatbázisok ellopása az online kereskedőktől. A bankok megpróbáltak ugyan ez ellen védekezni a csalásfigyelő rendszerekkel, ezek azonban csak eseti megoldások voltak, mondhatni csak a tüzet oltották velük.

Mire jó a geokontroll? (Fotó: Pixabay)

A problémát ugyanis maga a technológia jelentette, mely tökéletlen volt. Születtek bár biztonságot fokozó megoldások – ilyenek közé tartoztak például a magyar fizikus, Gábor Dénes által 1947-ben feltalált hologramok vagy az arcképek és gravírozott aláírások megjelenése a kártyákon –, de egészen addig nem lehetett általánosan fokozni a biztonságot, amíg a kártyaszámokat kereskedők tárolták az interneten, vagy amíg nem váltotta fel az elavult mágnescsíkos technológiát a bankkártyán lévő chip.

A mai csalások még mindig erre, a mágnescsíkra épülnek. A mágnescsík ugyanis, bár kiszorult az Európai Unióból, de a világ más tájain még használják őket. Ezért egy magyar bankkártyáról – például egy ATM kártyanyílásra helyezett előtét segítségével – leolvasott mágnescsíkot reprodukálva egy másik kártyán, az Európai Unión kívül fel lehet használni, azaz meg lehet terhelni a magyar bankkártyát, mondjuk Ázsiában vagy Dél-Amerikában. Még a PIN-kódot is ki lehet nyerni egy ATM billentyűzet fölé rejtett kamera vagy egy hőkamera segítségével. Utóbbi professzionálisabb megoldásnak tűnik, ugyanis a kártyabirtokos távozása után is bevethető. Azok a billentyűk melegebbek, melyekhez hozzáért a kártyabirtokos, a kihűlésük pedig abban a sorrendben történik, ahogy érintette őket, így még a PIN-kód számsorrendje is visszafejthető.

Bár ma már a visszaélések zöme az interneten történik, egyáltalán nem felesleges odafigyelni a kártya klasszikus formájával kapcsolatos visszaélésekre sem, hiszen így is ellophatják a pénzünket.

A bankok maguk is figyelik és kiszűrik azokat a csalásokat, melyek gyanúsak. Ilyen például az, ha mondjuk Tatabányán veszünk fel készpénzt a kártyával, majd a plasztikot 10 perc múlva Milánóban használnák. Ilyenkor az olaszországi tranzakció visszautasításra kerül, hiszen valószínűleg a kártya másolatáról van szó.

Ugyanez működik az Európai Unión kívül is, ráadásul még úgy is, hogy nem lehetetlen megtenni az utat a legutóbbi magyarországi tranzakció óta eltelt idő alatt. Ilyenkor önmagában egy afganisztáni vagy szingapúri tranzakció már kigyújthatja a piros lámpát a bank csalásfigyelő rendszerében, visszautasítva a tranzakciót.

Ezt úgy lehet megelőzni, ha a külföldi utazás előtt a kártya birtokosa jelzi a banknak, hogy külföldre, egész pontosan melyik országba utazik és mikor. Ekkor a bank el fogja fogadni a tranzakciókat a bejelentés alapján.

Geokontroll szolgáltatások Magyarországon

De maga a kártyabirtokos is tehet a külföldi csalások ellen, a már említett geokontroll használatával.  Magyarországon jelenleg a CIB és az OTP Bank mobilapplikációja ismeri azt a szolgáltatást, mellyel az ügyfél saját maga is lekorlátozhatja kártyája külföldi használatát. Ez a szolgáltatás ingyenes és bármikor feloldható a korlátozás.

A CIB-es számláknál a Geocontrol funkcióval beállítható a világszerte történő használat vagy a limitált használat. A világszintű használatnál semmilyen korlát nincs, de a korlátozott profil az európai országok mellett lehetővé teszi a kártya használatát olyan országokban, melyeket a nemzetközi kártyatársaságok biztonságosnak ítélnek. Ilyen országok például Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Izrael, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Örményország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna vagy Üzbegisztán. Mind a korlátlan, mind pedig a korlátozott profilhoz beállítható egy meghatározott naptól egy másik meghatározott napig szóló időtartam, amelynek letelte után az applikáció visszaállítja a másik profilt a bankkártyára.

Az OTP bankszámláinál a Külföldi használat korlátozás nevű funkció segítségével lehet beállítani a geokontrollt. Itt három lehetőség választható: földrajzi korlátozás nélküli használat, Európán belüli kártyahasználat és csak magyarországi kártyahasználat. Az európai korlát az Európai Unió tagállamain kívül Albániára, Andorrára, Bosznia-Hercegovinára, az Egyesült Királyságra, Észak-Macedóniára, Izlandra, Liechtensteinre, Monacóra, Montenegróra, Norvégiára, San Marinóra, Svájcra, Szerbiára, Törökországra és Ukrajnára terjed ki.

Az OTP Banknál nem lehet beállítani időkorlátot, így az utazás végén a kártyabirtokosnak magának kell visszaállítania a kívánt szintű korlátozást.

A sok magyar által is használt Revolutnál másféle korlátozás érhető el. Egyfelől külön-külön lehet ki/be kapcsolgatni az internetes tranzakciókat, a mágnescsík alapú fizetést, a készpénzfelvételi tranzakciókat és az érintéses fizetést. Mindezeken felül létezik egy Helyalapú biztonság nevű funkció is. Itt nem lehet beállítani régiókat, ahol a kártya használható, ez talán furcsa is lenne egy globális pénzügyi applikációtól, amely arra törekszik, hogy a világ lehetőleg összes országában használható legyen. Helyette viszont a GPS állandó bekapcsolva tartásával a rendszer folyamatosan figyeli a helyünket és ettől eltérő földrajzi használat esetén megvéd minket a csalárd tranzakcióktól.

"Bár sokan vannak, akit zavarnak az efféle követések, ráadásul a bekapcsolt GPS többletfogyasztást is eredményez, de akit nem zavar ez, annak ez a leghatékonyabb geokontroll. Ugyanis ez mindig azt nézi, hogy hol tartózkodunk, így nem kell országokat kijelölni, nem kell jelezni a banknak a felkeresni kívánt külföldi országot előre és nem felejtjük el visszakapcsolni sem. Ráadásul még Magyarországon belül is hatékony védelmet ad arra az esetre, ha a kártyát elveszítenénk és azt más használni próbálná, hacsak nem a bekapcsolt telefonunkkal együtt lopja el" – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
És az interneten…?

Az interneten is van mód védekezni, de értelemszerűen erre a geokontrollos megoldások nem alkalmasak, hiszen az interneten bármelyik országban lehet egy nemzetközi kereskedő, akit az országunk fizikai elhagyása nélkül is felkereshetünk.

Itt speciális internetkártyák léteznek, melyek használata elkülönül a hagyományos bankkártyánktól, ezzel nyújtva biztonságot. Az OTP Banknál külön webKÁRTYA és külön hozzá tartozó számla létezik az internetes vásárlásokra, már ha ezzel élni kíván a kártyabirtokos, hiszen más bankokhoz hasonlóan itt is használhatja a klasszikus bankszámláját és bankkártyáját az online vásárlásokhoz. Itt a védelmet az adja, hogy elég csak a vásárlás előtti pillanatokban és csak az adott vásárláshoz szükséges pénzt átvezetni a külön számlára, így ha nem tartunk mögötte egyenleget, a webKÁRTYA nem terhelhető meg idegen tranzakciókkal.

Az Erste Banknál egy Visa Virtuális Bankkártya létezik, amely ugyanúgy a folyószámlához kapcsolódik, mint a hagyományos bankkártya, viszont eltérő limittel rendelkezik, mely alapesetben napi 1 forint. Ezzel a kártya beavatkozás nélkül gyakorlatilag használhatatlan. A kártyabirtokosnak ezt a limitet kell megemelnie az internetes tranzakció előtt ahhoz, hogy a vásárlás sikeres legyen. Utána a limit visszaállítható, vagy 48 óra elteltével magától is visszaáll.

A CIB Banknál egy CIB Visa Internetkártya nevű konstrukció szolgálja a biztonságot, mely az OTP Banknál ismertetett megoldáshoz hasonlóan működik. Emellett az állandó kártyaszám mellett egyszer használatos kártyaszámot is lehet igényelni, mely olyan helyeken jöhet jól, ahol bizonytalannak érezzük a kereskedőt. Az egyszer használatos kártyaszám lényege, hogy csak az első sikeres vásárlásig lehet használni a kártyaszámot, utána lejár és akkor sem használható többé, ha valaki „lehallgatta” a kommunikációt és megszerezte a kártyaszámot. Értelemszerűen ez nyújtja a legnagyobb biztonságot, de annyi kényelmetlenség jár vele, hogy minden használat előtt új kártyaszámot kell igényelni a banktól a mobilalkalmazáson keresztül.

A Revolutnak is van internetkártyája, mely az Erste Banknál ismertetett módon működik és náluk is elérhető az egyszer használatos kártyaszám.

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo