hirdetés

3 trükk: így csökkentsük cégünk banki költségeit!

Itt olvashat pár fogást, amellyel az utóbbi időkben 3–4-szeresére nőtt bankszámlaköltségeket jelentősen visszafoghatja. Lehet, hogy éppen ezzel menthet meg egy munkahelyet vállalkozásában!

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Minden megtakarított forint, megkeresett forint - Kép: SXC

„Miután saját cégünket is érzékenyen érinti (éppen a minap szembesültünk a drasztikusan megugró bankköltségekkel a 2013. évi főkönyvi kivonatban), néhány egyszerű számítást végeztünk, amelyek mikro- és kisvállalkozások számára hasznos trükköket mutatnak be” – írta együttműködő partnerünk a Reconcept blog.

Bankkártyahasználat: a készpénzforgalmat helyettesítheti, ráadásul az egyre terjedő Paypass technológia révén már gyorsan és rugalmasan. (De azért figyeljünk: jó, de nem túl friss összefoglalót olvashatunk itt). Éves 1 millió forintnyi bankkártya használat kb. 5 ezer forint költséget jelent (a bankkártya éves díjával is számolva) vállalkozásunknak. Ha ugyanezt bankfiókban felvett készpénzzel oldjuk meg, az 8–10 ezer forinttal növeli ráfordításainkat. Ha pedig efölött még mindig készpénzre van szükségünk, a bankkártyával sokkal olcsóbban juthatunk hozzá. (A jó bankszámla egyébként olcsóbb a készpénznél.)

Befektetési szolgáltatónál vezetett számlák: ezek célja nem a napi számlaforgalom kezelése. A szolgáltatók nincsenek is felkészülve erre (nincs back-office, online felület, stb.). Egy-egy milliós tétel utalása (amelyre sok esetben egyébként is a tartalékokat használja a társaság) azonban nyilván lehetséges. A szolgáltatók azt gondolják, hogy ezen számlák forgalmát nem terheli a tranzakciós illeték. (A törvény alapján nem éppen így fest a helyzet, de ez legyen az illeték megfizetésére kötelezett szolgáltatók gondja.)

Kompenzáció: ha egy vállalkozás egyazon partnerétől vásárol szolgáltatásokat és értékesít is neki, akkor a pénzügyi teljesítés kompenzációval, pénzforgalom nélkül is rendezhető, természetesen minden vonatkozó jogszabály (így főleg az áfa-fizetés szabályainak) betartása mellett. Eddig csak a normál utalási költségeket lehetett megspórolni, amiért sokszor nem volt értelme a dokumentációval járó többletmunkát vállalni. Ma már 3,5-4-szer akkora a számlaforgalom költsége, így megfontolandó egy kis pluszmunka.

A partneri kör is bővíthető: a tulajdonosok felé is történik kifizetés (osztalék) és adott esetben nekik is nyújthat szolgáltatást a vállalat. Minden egymillió forintnyi kompenzálás 4–5 ezer forint megtakarítást jelent az utalási költségeinkből, miközben a dokumentációt egyszer kell kialakítani mindehhez (és egyébként is csupán egy oldal).

A helyes bankhasználat akár milliós megtakarításokat is eredményezhet!

Vállalati számlacsomagok: melyik, kinek éri meg?
A friss cégeknek nem könnyű. Ugyan több akcióval próbálják a bankok magukhoz kötni már alakulásuk után a vállalkozásokat, de a díjakat jobban ismerve rögtön kitűnhet, hogy csak szélsőséges esetekben számít olcsónak az adott csomag.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo