Négy indok a kártyás fizetés mellett

A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.

Fotó: PP Archív

A jó kereskedőnek rengeteg titka, trükkje és aranyszabálya lehet, amivel sikerre viszi az üzletet, egy szabály azonban uralkodik mind felett: "Ne nehezítsd meg, hogy az emberek pénzt adjanak neked!"

Bár Magyarországon sokan még mindig csak a készpénzben bíznak, a tranzakciók darabszámát tekintve látszik, hogy az ügyfelek egyre szívesebben veszik elő a kártyáikat. A hazai pénzforgalomról az MNB nemrég adott ki új információkat, amelyekből kiderül, hogy a kártyás vásárlási szokások töretlen, és dinamikus fejlődésnek indultak az elmúlt években, azonban a vásárlások túlnyomó részben még mindig készpénzben történnek. A kártyás vásárlások értéke több mint 43 százalékkal nőtt három év leforgása alatt, eközben a készpénzfelvételi tranzakciók értéke csupán 9,5 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor még mindig több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok a plasztikokkal, mint amennyit költenek velük.

Az ügyfelek többek közt annak köszönhetően is fordultak a kártyás vásárlások felé, hogy a tranzakciós adó bevezetése majd felfelé módosítása miatt elképesztő mértékben megugrottak a készpénzfelvétel költségei: jelenleg 0,6% százalékot kell fizetnünk a készpénzfelvételek után. (Igaz januártól havi két készpénzfelvétel összesen 150 000 forint értékig ingyenes lesz.) A növekedés azért is jelentős, mert eközben a bankkártyák száma nem változik érdemben, évek óta tartja magát a magyar piacon a kicsivel 9 millió darab alatti kártyaszám.

A bankkártyák tehát nagyon is jelen vannak a magyar gazdaságban, és a jelek szerint az állampolgárok egyre többször nyúlnak hozzájuk. Már csak ki kell csalogatni a zsebükből. Felhozunk négy érvet amellett, miért érdemes bevezetni a boltban a bankkártyás fizetés lehetőségét.

1) A vásárlók többet költenek

Felmérések szerint a vásárlók többet költenek, ha bankkártya van náluk. A legtöbben nem hordanak maguknál nagyobb összegű készpénzt, csak akkor, ha kifejezetten egy adott termék vagy szolgáltatás megvásárlását tűzték ki célul. A hirtelen felindulásból elkövetett impulzusvásárlások legnagyobb barátja az ügyfelek zsebében lapuló bankkártya.

2) Egyszerű és gyors

Biztos sokan emlékeznek még arra, amikor a betelefonálós internet korszakában egy-egy bankkártyás fizetés több mint egy percig is eltarthatott. A vevők türelmetlenkedtek a boltokban, a sor csak nőtt, a bankkártya pedig csak nyűg volt eladó és vevő számára egyaránt. Szerencsére ennek a korszaknak vége van. A szélessávú hagyományos vagy mobilinternetnek köszönhetően ma már egy bankkártyás fizetés másodpercek alatt lezajlik, az egyre terjedő Paypass kártyák (melyeknél 5000 forint alatt nem kell PIN-kód sem) pedig még ezen is tudtak gyorsítani. A terminálok telepítése könnyű, a banki szolgáltatók általában mind a készüléket, mind a hozzá szükséges szoftvert szállítják, így Önnek nem kell aggódnia a telepítés, a konfigurálás és a kompatibilitás miatt.

Egy tucat tévhit a bankkártyákról
Bár évről évre többet tudunk a bankkártyákról és azok biztonságos használatáról, a mai napig számos tévhit tartja magát a magyar fogyasztók fejében a plasztikokkal kapcsolatban. Íme ezekből egy tucatnyi.
3) Nyithat webáruházat

A bankkártyás fizetés lehetősége megnyitja az utat a webáruháznyitás felé is, amely okosan fejlesztve sokat lendíthet a vállalkozás forgalmán. Az online fizetési lehetőség a vevő szempontjából ma már rendkívül biztonságos, mivel a magyarországi bankok olyan a bank belső szerverein működő szoftvert használnak, amely nem a webáruház felületén, hanem a bank belső szerverén kezeli a kártyaadatokat. Az online fizetési felület kialakítása csak minimális erőfeszítést igényel az üzlet részéről - fel kell tüntetni az elfogadott bankkártyalogókat, és hozzáadni a főmenühöz egy, a bankok által adott vásárlói tájékoztató című anyagot. A banki szoftver implementálását az oldalba elvégzik az erre szakosodott fejlesztők, de általában segésdanyagok is rendelkezésre állnak, ha valaki maga szeretné elvégezni a munkát.

4) Mert megbízhatónak fog tűnni a cége

A kissé kaotikus piacon, ahol boltok tucatjai tűnnek fel és el minden nap, megnőtt azon boltok presztízse, akik hosszú távú működésre rendezkedtek be és ezt is sugározzák az ügyfelek felé. A bizalmatlanság odáig fajult, hogy az, aki leszerződött egy bankkal kártyás fizetési opcióra, sokkal megbízhatóbbnak tűnik, mint aki csak készpénzt fogad el. Azon túl, hogy egyértelművé teszi a vevő számára, hogy nem tervez egyik napról a másikra bezárni, azt is sugallja, hogy halad a korral és a vevő igényeivel. Egyes cégek azzal hárítják el a bankkártyás fizetés lehetőségét, hogy túl magasak a banki jutalékok (ez általában 2,0% Magyarországon, míg a külföldi vásárlásoknál divatos Paypal esetében 4-10% közt mozog), ami a profitmarzsukba nem fér bele. Csakhogy - visszautalva az első pontra - egyre több vevő lesz, aki pont ezért be sem megy a boltba, mert nincs nála elég készpénz. A vevők elmaradásán pedig hosszú távon sokkal többet lehet bukni, mint a banki jutalékon.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo