hirdetés

Négy indok a kártyás fizetés mellett

A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Fotó: PP Archív

A jó kereskedőnek rengeteg titka, trükkje és aranyszabálya lehet, amivel sikerre viszi az üzletet, egy szabály azonban uralkodik mind felett: "Ne nehezítsd meg, hogy az emberek pénzt adjanak neked!"

Bár Magyarországon sokan még mindig csak a készpénzben bíznak, a tranzakciók darabszámát tekintve látszik, hogy az ügyfelek egyre szívesebben veszik elő a kártyáikat. A hazai pénzforgalomról az MNB nemrég adott ki új információkat, amelyekből kiderül, hogy a kártyás vásárlási szokások töretlen, és dinamikus fejlődésnek indultak az elmúlt években, azonban a vásárlások túlnyomó részben még mindig készpénzben történnek. A kártyás vásárlások értéke több mint 43 százalékkal nőtt három év leforgása alatt, eközben a készpénzfelvételi tranzakciók értéke csupán 9,5 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor még mindig több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok a plasztikokkal, mint amennyit költenek velük.

Az ügyfelek többek közt annak köszönhetően is fordultak a kártyás vásárlások felé, hogy a tranzakciós adó bevezetése majd felfelé módosítása miatt elképesztő mértékben megugrottak a készpénzfelvétel költségei: jelenleg 0,6% százalékot kell fizetnünk a készpénzfelvételek után. (Igaz januártól havi két készpénzfelvétel összesen 150 000 forint értékig ingyenes lesz.) A növekedés azért is jelentős, mert eközben a bankkártyák száma nem változik érdemben, évek óta tartja magát a magyar piacon a kicsivel 9 millió darab alatti kártyaszám.

A bankkártyák tehát nagyon is jelen vannak a magyar gazdaságban, és a jelek szerint az állampolgárok egyre többször nyúlnak hozzájuk. Már csak ki kell csalogatni a zsebükből. Felhozunk négy érvet amellett, miért érdemes bevezetni a boltban a bankkártyás fizetés lehetőségét.

1) A vásárlók többet költenek

Felmérések szerint a vásárlók többet költenek, ha bankkártya van náluk. A legtöbben nem hordanak maguknál nagyobb összegű készpénzt, csak akkor, ha kifejezetten egy adott termék vagy szolgáltatás megvásárlását tűzték ki célul. A hirtelen felindulásból elkövetett impulzusvásárlások legnagyobb barátja az ügyfelek zsebében lapuló bankkártya.

2) Egyszerű és gyors

Biztos sokan emlékeznek még arra, amikor a betelefonálós internet korszakában egy-egy bankkártyás fizetés több mint egy percig is eltarthatott. A vevők türelmetlenkedtek a boltokban, a sor csak nőtt, a bankkártya pedig csak nyűg volt eladó és vevő számára egyaránt. Szerencsére ennek a korszaknak vége van. A szélessávú hagyományos vagy mobilinternetnek köszönhetően ma már egy bankkártyás fizetés másodpercek alatt lezajlik, az egyre terjedő Paypass kártyák (melyeknél 5000 forint alatt nem kell PIN-kód sem) pedig még ezen is tudtak gyorsítani. A terminálok telepítése könnyű, a banki szolgáltatók általában mind a készüléket, mind a hozzá szükséges szoftvert szállítják, így Önnek nem kell aggódnia a telepítés, a konfigurálás és a kompatibilitás miatt.

Egy tucat tévhit a bankkártyákról
Bár évről évre többet tudunk a bankkártyákról és azok biztonságos használatáról, a mai napig számos tévhit tartja magát a magyar fogyasztók fejében a plasztikokkal kapcsolatban. Íme ezekből egy tucatnyi.
3) Nyithat webáruházat

A bankkártyás fizetés lehetősége megnyitja az utat a webáruháznyitás felé is, amely okosan fejlesztve sokat lendíthet a vállalkozás forgalmán. Az online fizetési lehetőség a vevő szempontjából ma már rendkívül biztonságos, mivel a magyarországi bankok olyan a bank belső szerverein működő szoftvert használnak, amely nem a webáruház felületén, hanem a bank belső szerverén kezeli a kártyaadatokat. Az online fizetési felület kialakítása csak minimális erőfeszítést igényel az üzlet részéről - fel kell tüntetni az elfogadott bankkártyalogókat, és hozzáadni a főmenühöz egy, a bankok által adott vásárlói tájékoztató című anyagot. A banki szoftver implementálását az oldalba elvégzik az erre szakosodott fejlesztők, de általában segésdanyagok is rendelkezésre állnak, ha valaki maga szeretné elvégezni a munkát.

4) Mert megbízhatónak fog tűnni a cége

A kissé kaotikus piacon, ahol boltok tucatjai tűnnek fel és el minden nap, megnőtt azon boltok presztízse, akik hosszú távú működésre rendezkedtek be és ezt is sugározzák az ügyfelek felé. A bizalmatlanság odáig fajult, hogy az, aki leszerződött egy bankkal kártyás fizetési opcióra, sokkal megbízhatóbbnak tűnik, mint aki csak készpénzt fogad el. Azon túl, hogy egyértelművé teszi a vevő számára, hogy nem tervez egyik napról a másikra bezárni, azt is sugallja, hogy halad a korral és a vevő igényeivel. Egyes cégek azzal hárítják el a bankkártyás fizetés lehetőségét, hogy túl magasak a banki jutalékok (ez általában 2,0% Magyarországon, míg a külföldi vásárlásoknál divatos Paypal esetében 4-10% közt mozog), ami a profitmarzsukba nem fér bele. Csakhogy - visszautalva az első pontra - egyre több vevő lesz, aki pont ezért be sem megy a boltba, mert nincs nála elég készpénz. A vevők elmaradásán pedig hosszú távon sokkal többet lehet bukni, mint a banki jutalékon.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo