Tranzakciós adó cikkek


Nem mondanak le az új adóról

Nem mondanak le az új adóról 

Ismét felvetették a kissé háttérbe szorult európai tranzakciós adó ötletét a közösség pénzügyminiszterei. Ez csak nevében azonos a magyar "testvérrel", viszont a korábbi tervvel ellentétben minden országban bevezetnék - így nálunk is.
A 10 legfontosabb adóváltozás januártól

A 10 legfontosabb adóváltozás januártól 

Az eKontento Online Könyvelő Iroda segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb 2015-ös adóváltozásokat tételenként.
Fico a tranzakciós adóért lobbizik

Fico a tranzakciós adóért lobbizik 

Az európai tranzakciós adóról, a tagországok reformokkal kapcsolatos kiadásainak a deficit terhére történő elszámolásáról és 20 százalékos szlovákiai áfáról beszélt Robert Fico egy hétfői sajtótájékoztatón.
A lényeg: minden drágul

A lényeg: minden drágul 

Maximum néhány akciónak örülhetnek a kisebb vállalkozások, ha a banki díjakról van szó. A legtöbb bank emelte a díjait vagy szolgáltatásokat szüntetett meg, hogy csökkentse költségeit. A Piac&Profit szakértője elemzi a banki díjak változásait.
Üzenet Matolcsynak: jobb lett volna a többkulcsos adó

Üzenet Matolcsynak: jobb lett volna a többkulcsos adó 

Társadalmilag és gazdaságilag is hasznosabb a többkulcsos adó - erre jutott egy tanulmányában az IMF. Gyakorlatilag csak Magyarországon létezik valóban egykulcsos, jóváírások nélküli adórendszer. A tanulmányból kiderül, hogy ez az elképzelés nem segíti a gazdaság fejlődését.
Ne rajtunk múljon, ha fizetünk a készpénzért!

Ne rajtunk múljon, ha fizetünk a készpénzért! 

A banki ügyfél által korábban saját plasztikkártyájához beállított alacsonyabb készpénzfelvételi limit akadályozhatja, hogy a fogyasztó akár egy művelettel 150 ezer forintnyi összeget vegyen fel ATM-jéből. A probléma azonnal orvosolható a saját banknál történő limitmódosítással.
Olcsóbb a jó bankszámla a készpénznél

Olcsóbb a jó bankszámla a készpénznél 

Egy jó bankváltással kétszer annyit takaríthatunk meg, mint amennyit az ingyenes készpénzfelvétellel spórolunk. Akár havi több ezer forint is a zsebünkben maradhat, ha a bankhasználati szokásainknak megfelelő bankszámlát választjuk!
Bankszámla Szlovákiában? Megéri!

Bankszámla Szlovákiában? Megéri! 

A tranzakciós adók miatt egyre jobb megoldás lehet a külföldi bankszámlák használata a vállalkozások számára. Szlovákiában már havi 6-7 euróért lehet kapni olyan számlacsomagot, ami korlátlan ingyenes utalást tartalmaz. Céget Szlovákiában bejegyezni viszont meggondolandó.
Akár milliós megtakarítást is hozhat a jó bankhasználat

Akár milliós megtakarítást is hozhat a jó bankhasználat 

Sok szó esik mostanában arról, mekkora terhet jelent a cégeknek a tranzakciós adó bevezetése, számos cég gondolkozik az újabb teher elkerülésének lehetséges módjain. Gergely Péter a Bankráció.hu szakértője szerint viszont sokkal inkább a bankhasználati szokásainkat kellene racionalizálni a jelentős megtakarítás érdekében. Ha ebben tudatosak vagyunk, a plusz adónál lényegesen nagyobb terheket is megspórolhatunk.
Optimisták lettünk decemberre

Optimisták lettünk decemberre 

Az online pénztárgépek egy része szinte biztos nem nem indul el január másodikától, a cukornál sem lesz fordított áfa, és a rezsicsökkentések hatása is kérdőjeles, mégis optimisták mind az elemzők, mind a magyar vállalkozók a jövő évet tekintve.

Tippek és trükkök a tranzakciós adó mérséklésére 

A vállalkozások jelentős része számára érezhető teher a tranzakciós adó, egyesek számára akár évi félmilliós kiadást is jelenthet. A terhek csökkenthetők némi odafigyeléssel. A Piac&Profit szakértője segít!

Hiába sok a tranzakciós illeték, a többség egyelőre semmit nem tett ellene 

A vállalkozások többsége számára a tranzakciós illeték nagy érvágást, havi 40 ezer forint feletti pluszkiadást jelent. A pluszteherre a kkv-k többnyire az utalások átstrukturálásával reagálnak, egyötödük pedig inkább a készpénzes megoldásokat választja.

Ennyibe kerül egy kkv-nak a számlahasználat 

Drámai hatása is lehet annak, ha egy vállalkozást nagymértékben sújt a bankok által átutalási költségként továbbterhelt tranzakciós illeték. Éves szinten ez akár több százezres kiadást is jelenthet egy kisvállalkozásnál és ez bizony jelentősen gyengítheti őt külföldi versenytársaival szemben.

Négy indok a kártyás fizetés mellett 

A bankkártyás fizetés bevezetése és üzemeltetése ma már nem olyan nyögvenyelős, mint néhány éve volt, ennek megfelelően egyre több vevő igényli is. Amennyiben üzletében még nem lehet kártyával fizetni, érdemes lenne elgondolkodnia a bevezetésén. Mondunk négy indokot is, miért.

Százezreket lehet bukni a bankszámlákon 

A legtöbb vállalati bankszámlánál áthárították a tranzakciós adót, emiatt minden számla arányosan drágult. Éppen ezért az egyéb, közel száz díjtétel felhalmozása miatt akár százezreket is lehet spórolni egy megfelelően kiválasztott, szokásainkhoz optimalizált bankszámlával.

Jogellenes lehet a tranzakciós adó 

Jogellenes lehet az a pénzügyi tranzakciós adó (FTT), melynek bevezetését tizenegy uniós tagállam vállalta - írja szerdai számában a Financial Times, brit gazdasági napilap. Ez az adó a tervek szerint a spekulatív ügyleteket érintené.

VDSZ: adómentesen legyen kompenzálható a bérek felvételének költsége 

Járulékmentesen fizethessenek a cégek dolgozóiknak olyan kompenzációt, amellyel átvállalhatnák a folyószámlákra utalt bérek felvételének költségét - javasolja a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Lesz pénzügyi tranzakciós adó Európában 

Az Európa Parlament szerdán átfogó pénzügyi tranzakciós adó mellett foglalt állást, amely az értékpapír- és kötvényügyleteket 0,1 százalékos, a származtatott (derivatív) ügyleteket pedig 0,01 százalékos adóval terhelné a rendszert alkalmazni kívánó 11 tagállamban. Az első 3 évben (2017 januárjáig) alacsonyabb adót vetnének ki az állampapír-kereskedelemre és a nyugdíjalapokra. Az új szabályok megemelik az adóelkerülés miatti bírságot. A Parlament új jogcím-átruházási szabállyal egészítette ki a jogszabálytervezetet.

„Biztos, ami biztos”, lesznek új adók 

Biztos, ami biztos alapon, ha a zárolások nem lennének elegendőek Brüsszelnek. Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után.

Novemberi szüret: must helyett megszorítás 

Szám szerint a harmadik Matolcsy-csomagot jelentette be a kormány novemberben, de az őszi hónap amúgy is az adóváltozásoktól és a földtörvény betonba foglalásától volt hangos. Az Egyesült Államokban Barack Obama nyerte meg az elnökválasztási csatát, a harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcson pedig szakemberek arra figyelmeztettek, hogy eljött az idő a cselekvésre.

Májusi adó eső  

A tavasz utolsó hónapjában új köztársasági elnököt és néhány új adónemet kapott Magyarország, a világ azonban leginkább a görögökre figyelt.

Itt nem számolják fel a tranzakciós illetéket 

Nem hárítja át az illetéket a hitelkártyás vásárlásoknál az MKB Bank, ezzel is támogatva az idén nyáron meghirdetett új lakossági stratégiáját, amelynek egyik fókuszában a folyamatosan megújuló hitelkártya termékek felfuttatása áll.

Így menekülhetünk meg a tranzakciós adótól! 

A kormány csodaszerként tekint a tranzakciós adóra, részben a banki utalások megadóztatásából szeretné helyrebillenteni a költségvetést. Mintegy 400 milliárdos bevételt vár az új adóból, ennek oroszlánrészét a vállalkozásoknak kellene befizetniük, miután a banki különadó meghosszabbítása után biztosra vehető, hogy az új közterhet tovább hárítják a pénzintézetek.

Magasabb infláció, kevesebb beruházás, több fehérítés 

A vállalatok jövedelmezősége, a beruházások és a fogyasztás továbbra is csökken, az infláció viszont magasabb lesz a korábban tervezettnél, a bérek nem nőnek, a munkanélküliség pedig marad, ahol van. Körülbelül így foglalhatók össze a szerdán bejelentett intézkedéscsomag hatásai, amelyek következtében a növekedése üteme is elmarad a kormány korábbi előrejelzésétől. A lépéseket tartalmazó dokumentumot csütörtökön tették közzé.

Napközbeni átutalás: tényleg működik! 

Július 2. óta az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. Az új rendszer az elmúlt két hónapban kifogástalanul működött: az ebben az időszakban napközben indított több mint 24 millió tranzakció jellemzően jóval 4 órán belül teljesült. A napközbeni átutalás bevezetése valódi sikertörténet: az új elszámolási rendszer határidőre elkészült és az ügyfelek elégedetten használják a gyorsabb átutalásokat.

Készpénz – 1,5 millió forint a maximum 

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn a vállalkozások közötti készpénzfizetések korlátozásáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványt, amely a törvény által meghatározott összeghatárt 5-ről 1,5 millió forintra szállítaná le. A UCMS Group Hungary szakértői szerint érdemes áttekinteni a szerződési és fizetési szokásainkat.

Tranzakciós adó: csak a név azonos 

Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek, nyilatkozta az EBRD vezető közgazdásza, pedig akkor még nem is tudta, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel két kereskedelmi televízióban is arra hivatkozik: Európában már több követője is van a magyar nem hagyományos gazdaságpolitikának. Példaként Franciaországot említette, ahol ráadásul kétszeres a tegnap bevezetett tranzakciós adó mértéke. Csakhogy a gallok a részvénykereskedelmet adóztatják, azt is korlátozott mértékben.

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".

Bukás a költségvetés, vagy csak rizikós? - Megoszlanak a vélemények  

A Magyar Közgazdasági Társaság hétfői budapesti konferenciáján Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Balatoni András, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója ellentétesen ítélte meg mind a jövő évi költségvetést, mind a magyar makrogazdaság helyzetét. Simor András jegybankelnök szerint romlik a költségvetés pozíciója a Munkahelyvédelmi Akcióterv elfogadásával, míg Domokos László, az ÁSZ elnöke szerint a közpénzek elköltésének jobb átláthatóságára, eredményességének növelésére lenne szükség.

Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat 

A politikai és jogalkotási értelemben hosszúra nyúlt második negyedév számos váratlan fordulatot tartalmazott és főként a gazdaság helyzete miatt a kormány munkatervétől eltérően több jogszabály is elkészült az elmúlt három hónapban.

Megszavazták: fizethetünk azért, hogy fizetünk 

A parlament - a kormánypártok egyhangú támogatása és az ellenzék egységes elutasítása mellett - elfogadta a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló jogszabályt. A kötelezettség 2013 januárjától minden pénzügyi műveletre kiterjed, beleértve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az államkincstár ügyleteit is. Az elvonás mértéke egy ezrelék, a felső korlát hatezer forint, amely azonban az utóbbi két kötelezettre nem vonatkozik.

Kinek éri meg Orbán tíz pontja? – Marad az eva és az ekho 

Az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot, amelynek részeként a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése. A jelenlegi egyszerűsített adózási formák, így az ekho és az eva is megmarad.

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását 

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket - erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Hogyan adóznánk Orbán új terve szerint? 

A mikro- és a kisvállalkozásoknak kisebb terheket jelentő adónemeket, egyes munkavállalói csoportok alkalmazása esetén pedig járulékkedvezményt ígér a munkáltatóknak az a tízpontos „munkahelyvédelmi akcióterv", amelyet Orbán Viktor hétfőn jelentett be a parlamentben napirend előtti felszólalásában. A csomag járulékot csökkentő elemeinek többségéhez hasonló kedvezmények már jelenleg is vannak, ami pedig az új adónemeket illeti: a részletek ismerete nélkül nehéz megítélni, valóban érdemes-e a vállalkozásoknak ezeket választani.

Visszatérhet a pénzes boríték a munkahelyekre 

Közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. A Portfolio.hu információi szerint bővítik az adóalanyok körét, és csökkentik a készpénzes kifizetések felső határát.

Az Orbán-konszolidáció még csak a személycserékben látszik 

A kormány év elején meghirdette konszolidációs politikáját, amely elsődlegesen az aktuális gazdasági problémákra való reagálást jelentette. Az eltelt pár hónap alapján a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy valójában milyen változásokat is hozott a meghirdetett politikai stílusváltás.

Az unióban már döntöttek a tranzakciós adóról 

A tervezett pénzügyi tranzakciós adó alanyainak körét úgy kell bővíteni, hogy a pénzügyi termékekkel kereskedőknek ne érje meg kibújni alóla, áll abban a jelentésben, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az Európa Parlament (EP). A testület véleménye szerint a tranzakciós adó tervét akkor sem szabad feladni, ha nem minden tagállam dönt mellette.

Ötmillió felett csak utalni lehet 

Benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely a vállalkozások közötti készpénzfizetést havonta és szerződésenként 5 millió forintban korlátozza. Ha a Ház elfogadja, a szabályozás 2013. január 1-jén lép hatályba. Az új előírásokat az ezt követően teljesített kifizetésekre kell alkalmazni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nincs kegyelem a vállalkozásoknak - Parlament előtt az adótörvények 

Benyújtotta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a távközlési adóról, a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatokat az országgyűlésnek. Ezek szerint a távközlési szolgáltatók érvelése ellenére percalapú lesz a telefonadó és a bankszövetség véleménye sem talált meghallgatásra. Az új banki adónál nincs szó plafonösszegről.

Nem hoz majd eleget a tranzakciós adó 

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a kormányzati intézkedések az inflációt emelik, a GDP növekedési ütemét pedig csökkentik, ugyanakkor reméli, hogy az ország kockázati felára az intézkedések következtében csökkenni fog. A tranzakciós adó véleménye szerint csökkenteni fogja az ország tőkevonzó képességét, emelkedni fog a készpénztartási hajlandóság, így a tranzakciós adóból származó bevételek is csökkenni fognak.

Itt vannak az új adók 

Júliustól lesz telefonadó, jövő januártól tranzakciós illeték és biztosítási adó valamint háromkulcsossá válik a társasági adó. Az energia- és közműcégek társasági adója 30 százalékra nő. A cégeknek ötmillió forint felett kötelező utalni. A kormány a mai ülésén döntött több, a Széll Kálmán 2.0 és a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó kérdésben.

Adó: még nyár előtt jöhet a változás 

Arra kérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. A kormányfő ezt újságíróknak mondta Budapesten, a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban. Szólt arról is, támogatja, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó, a tervezett tranzakciós illetékről pedig azt mondta, azt a pénzintézetek fizetik majd.

Drágulhat a kártyás fizetés is 

A fizetési kártyák csökkenő kibocsátása és a hitelkártyák számának zsugorodása is jelzi az ütemváltást a hazai bankkártya-piac fejlődésében. A tranzakciós adó bevezetése fékezheti, míg a készpénzforgalom visszaszorításának kormányzati terve élénkítheti a hazai bankkártya-piacot. Kérdés, hogy a két intézkedés eredője pozitív vagy negatív lesz.

Minden második embernek van bankszámlája 

A Gallup és a Világbank közös felmérése szerint világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik bankszámlával. Egyes fejlett európai országokban az arány majdnem 100 százalékos, míg bizonyos afrikai országokban a bankszámlával rendelkezők aránya a 4 százalékot sem éri el.

Kétarcú adócsomag 

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetését a jól nyomon követhető, elektronikus ügyletek arányának növelése kíséri, ami jelentős fehéredéssel járhat együtt más adónemeknél is. A telekom adó viszont több mint 2 forintos teher is lehet. A Széll Kálmán Terv 2.0 programban fellelhető gazdasági és pénzügyi célkitűzéseket az RSM DTM Hungary Zrt. elemezte.

Orbán az új adóról: nem kell aggódni 

A miniszterelnök szerint a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. Ugyanakkor a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadó cég éves szinten 400 milliárd forint bevétele is származhat az államnak egy bankforgalmi adóból.

Újabb megszorítás, ami nem megszorítás? 

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében. Szakértők szerint a kormány úgy akar megszorítani, hogy az ne tűnjön megszorításnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók  

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.

Klímablog

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?  

Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo