hirdetés

A 10 legfontosabb adóváltozás januártól

Az eKontento Online Könyvelő Iroda segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb 2015-ös adóváltozásokat tételenként.
hirdetés

Kép:FreeDigitalPhotos.net/2nix

1. Személyi jövedelemadó

A béren kívüli juttatások éves értékhatára 500 ezer forintról 200 ezer forintra csökken. Éves szinten 200 ezer forintig a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, marad a korábbi szabályozás (a juttatás értékének 1,19 szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összességében 35,7 százalék közterhet kell fizetni). A kizárólag SZÉP kártyára utalt munkáltatói támogatás esetén ez a kedvezményes összeg továbbra is évi 450 ezer forint (az ún. rekreációs keretösszeg) marad. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kétféle juttatási formát kombinálni lehet, azaz a SZÉP kártyán kívüli béren kívüli juttatásokat évi 200 ezer forintig, valamint ezen felül a SZÉP kártyára utalást 250 ezer forintig az idei kedvező adóteher mellett lehet a munkavállalók számára biztosítani. 

2. Szociális hozzájárulási adó

A kapcsolódó kedvezményeket részmunkaidős foglalkoztatásnál nem kell arányosítani a kisgyermekes szülők esetében.

3. KATA

A kizárás egyik oka lehet a 100 ezer forintos adóhátralék. Ezt a tényt már csak az év utolsó napján vizsgálja az adóhivatal az eddigi negyedév helyett.

Adó, cafeteria, társasági jog 2015 konzultáció
Áttekintés kkv-vezetők számára a 2015-ben megváltozott adózásról, szabályozási, adminisztrációs kötelezettségekről. Döntést segítő konzultáció. Három nagy témában kimerítő tájékoztatás és személyes konzultáció a legjobb adó és jogi szakértőktől a Piac & Profit szervezésében. Részletes program és jelentkezés itt.
4. KIVA

Már csak negyedévente kell előleg bevallást adni, az árbevétel felső határát jelentő 500millió forintos értékhatárt is ekkor kell vizsgálni.

5. ÁFA és Adózás rendje

Havi áfa bevallásra kötelezi a jogszabály 2015.01.01-től várhatóan az újonnan havi_áfainduló vállalkozásokat,  az adócsalások visszaszorítása érdekében. Jelenleg azaz 2014-ben még az új, kezdő cégeknek negyedéves áfa bevallást kellett benyújtaniuk a NAV felé. A havi bevallás határideje a tárgyhónapot követő hó 20-a!

Visszakerül az áfa-törvénybe az a rendelkezés, miszerint időszakos elszámolású ügyleteknél (más néven: folyamatos szolgáltatás) nem a fizetési határidő lesz az elszámolási időszak utolsó napja, hanem a teljesítés időpontja. Ez alól két kivétel lesz: ha a fizetés esedékessége és a számla/nyugta kibocsátása megelőzi az időszak utolsó napját - a teljesítés időpontja a számla/nyugta kibocsátásának napja lesz; az első eset alá nem tartozó esetekben, ha a fizetés esedékessége az időszak utolsó napját követő időpontra esik, akkor a teljesítés időpontja az ellenérték megtérítésének esedékessége, de legkésőbb az időszak utolsó napját követő 30. nap lenne. Az új rendelkezések szakaszosan és óvatosan kerülnek be az áfa-törvénybe, mivel 2015. július 1-től könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások kerülnek az új szabályozás hatálya alá, majd 2016-től minden más szolgáltatásra is vonatkozni fog  a szabály.

6. Társasági adó

A korlátlan idejű veszteség elhatárolás 5 évre csökken. Pontosabban korlátozzák az elhatárolt veszteség felhasználására nyitva álló határidőt. Az eddigi időbeli korlát nélküli szabályozást 2015-től felváltja egy ötéves felhasználási korlát. 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, és még nem érvényesített elhatárolt veszteséget legkésőbb 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben lehet felhasználni A veszteségek továbbra is keletkezésük sorrendjében írhatók majd le. 

7. Reklámadó

A reklámszolgáltatás igénybevevőjét terhelő kötelezettségek csak évi 30 millió forint feletti reklámköltség esetén értelmezhetőek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adott hónapban kézhez kapott reklámadó-köteles számláink összege nem haladja meg átlagosan a 2,5 millió forintot, akkor nyilatkozat hiányában semmilyen szankció nem éri a megrendelőket, mivel 2015-től a társasági adóalap növelésének kérdése csak évi 30 millió forint fölötti megrendelések esetén merül fel. A reklámadóról szóló törvény pedig csak azokat a közzétevőkkel közvetlenül kapcsolatban álló megrendelőket vonja be az adóalanyok körébe, akiknek a havi költésük a 2,5 millió forintot meghaladja. További részletek itt olvashatók 

8. Helyi adók

A helyi önkormányzatok lehetőséget kaptak magánszemélyeket terhelő új adónemek bevezetésére.

Két korlátozó feltétel van:

- nem eredményezhet kettős adóztatást (tehát csak olyasmit adóztathatnak meg, amit addig még nem terhelt adó)

- nem tilthatja (más) törvény

9. Egészségügyi szolgáltatási járulék

2015-től a kiegészítő tevékenységet végző (nyugdíjas) vállalkozók által fizetendő járulék havi összege 6.930 forint. 2014-ben fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék (havi összege: 6810 forint, napi összege: 227 forint.

10. Tranzakciós adó

Bankkártyánként (nem pedig bankkártyás fizetésenként) kell megfizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak. Az illeték éves egyszeri mértéke 800 forint, Paypass kártya esetén pedig 500 forint. Ha a tulajdonosa egész évben nem használja a kártyát, nem köteles az illetéket megfizetni. Első alkalommal 2015. január 20-ig kell-e kötelezettséget teljesíteni.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo