Adózás 2015 cikkek

hirdetés

Már januárban tudtuk: nehéz év elé nézünk

Már januárban tudtuk: nehéz év elé nézünk 

Az EKAER, a vasárnapi nyitva tartás tilalma, az online kasszák kiterjesztésének tervei miatt már januárban látható volt, hogy 2015 nem a legkönnyebb évek egyike lesz, pedig a kormány sok ötlete került a süllyesztőbe, mint a netadó, vagy az online kasszák kiterjesztése.
Legfontosabb év végi könyvelési teendők – hogy ne kelljen fejvesztve kapkodni

Legfontosabb év végi könyvelési teendők – hogy ne kelljen fejvesztve kapkodni 

Közeledik az év vége, amikor is érdemes vállalkozásunk legfontosabb könyvelési adataira odafigyelni, hogy ne kövessünk el javíthatatlan hibákat illetve a későbbiekben egy adóellenőrzés esetén ne kelljen fejvesztve kapkodnunk. Szakértőnk, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda összeszedte a legfontosabb dolgokat!
Reklámadó törvény: rosszabb is lehetett volna

Reklámadó törvény: rosszabb is lehetett volna 

Mi lesz a sales house-ok szerepe, mire vonatkozik a szeptember 30-i határidő a korábban megkötött megállapodások esetében, megspórolható-e a 15%-os hatóságilag szabályozott médiaügynökségi díj, várható-e hogy a jövőben a hirdető, kihagyva az eddigi csatornákat közvetlenül a médiához fordul? Ezekre a kérdésekre is megpróbáltak válaszolni a Piac & Profit konferenciáján résztvevő szakértők. Íme néhány tanács, amely a reklámpiaci szereplőknek és a hirdetőknek is segít eligazodni az új rendszerben.
Online kasszát akarnak a pénzváltók

Online kasszát akarnak a pénzváltók 

A pénzváltók számára is kötelezően előírnák az online pénztárgépek használatát, a szektor képviselői maguk kérték ezt - nyilatkozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 hírcsatornának.
Még brutálisabb lehet a reklámadó

Még brutálisabb lehet a reklámadó 

Öt-tíz százalékos reklámadót lebegtetett be a kormányzat, amely szerint a költségvetésben tervezett 6,6 milliárdos előirányzat érdekében van szükség arra, hogy jelentősen kiszélesítsék az adókötelezettek körét.
hirdetés
Most lesz csak nagy baj a reklámadóból

Most lesz csak nagy baj a reklámadóból 

A kormány 3-5 százalékos, egysávos reklámadót mérlegelhet, és arra törekszik, hogy a kisebb médiacégeket megvédje, de az, hogy ez sikerül is, még nagy kérdés - ez körvonalazódott az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén. Egy ilyen adónem kis cégek százait teheti tönkre.
Erre kell ügyelni idén a számlák kiállításánál

Erre kell ügyelni idén a számlák kiállításánál 

A számlázás alapvető szabályai 2015-ben néhány kivételtől eltekintve nem változtak, de mégis érdemes a cégeknek a számlázási gyakorlatukat áttekinteni, mert akár egy-egy típushiba alkalmazása éveken keresztül nagyobb összegű mulasztási bírságot vagy adóhiányt is okozhat, ha az adóhatóság ellenőrei veszik észre.
Rászállnak az adóellenőrök az egyéni vállalkozókra

Rászállnak az adóellenőrök az egyéni vállalkozókra 

Az adóhatóság revizorai az idén kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenőrzésére, de fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a "segítő" ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel.
Így kell megfizetni 2015-ben a cégautóadót

Így kell megfizetni 2015-ben a cégautóadót 

Mennyi cégautóadót kell fizetni 2015-ben? Mikor úszhatjuk meg idén a cégautóadó fizetését? Íme a legfontosabb tudnivalók ezzel az adónemmel kapcsolatban.
Több száz céget tehet tönkre a reklámadó

Több száz céget tehet tönkre a reklámadó 

A reklámadó mértékének tervezett egységesítése és kiterjesztése a fél milliárd forint éves árbevétel alatti cégekre is súlyos terhet jelentene a kisebb médiaszolgáltató cégek számára. Míg a médiapiac nagyszereplői csak nyerhetnek az adókulcs egykulcsossá tételével, addig a kis és közepes árbevételű cégek tömegesen mehetnek tönkre a növekvő adóterhek miatt. Több mint 1400 médiavállalkozást érint negatívan az adókulcs módosítása.
hirdetés

Már most lépni kell az adóelőnyhöz 

2015-ben egy új – a korábbinál sokszor előnyösebb – konstrukcióban (rendelkezés az adóról) is támogathatóak a látványcsapatsportok, előadó-művészeti szervezetek és filmalkotások, miközben a régi rendszert is lehetőség van választani.

Még mindig menő a cafeteria 

Nem csökkent jelentősen a munkáltatói érdeklődés a cafeteriaelemek iránt, pedig januártól szigorúbb korlátozások léptek életbe a keretösszegek, illetve a kedvezményesen adható juttatások tekintetében.

Meg lehet úszni az innovációs járulékot 

Az idei évtől nem kizárólag az innovációs járulék szabályai kerültek át egy teljesen másik törvénybe, ennél sokkal fontosabb változásnak tekinthető, hogy szűkült az innovációs járulék fizetésre kötelezettek köre.

Mindenki fizetni fogja az egykulcsos reklámadót? 

Egykulcsossá alakítaná a reklámadót a kormányzat – amely így várhatóan mindenkit sújtana. Az adó mértékéről egyelőre nincs hír, de valószínűleg öt százalék körüli lehet. A kormány 6-10 milliárdos bevételt vár az adónemtől.

Változtak a szochó szabályai 

Néhány gyakorlati tapasztalat és egyéb jogszabályváltozások miatt módosult kissé a szociális hozzájárulási adó szabályozása. Módosult az adóalap kiszámítása és az adókedvezmények érvényesítése is, érdemes odafigyelni!

Ez a cafeteria hátulütője 

2015. évi cafeteria szabályozásnak van egy hátulütője, az éven belül megszűnő jogviszonyok esetében a munkaviszonyban töltött napokra arányosan kell meghatározni a béren kívüli juttatás keretösszegét.

Zúg az adóforradalom, de jó ez így? 

Az adórendszer régi, levitézlett intézményei mellé új, különadók érkeznek. A kormányzat változatos és eddig nem ismert módszerekkel áll elő az adóelkerülés elleni harcban is – legyen az akár a pénztárgépek bekötése a NAV rendszerébe vagy az EKAER bevezetése. Ráadásul mindez olyan szédítő sebességgel zajlik, amire a forradalom szó semmiképpen sem túlzó megfogalmazás.

Komoly változások jönnek a TB-ben 

Nagyobb mérvű változások várhatóak a 2015. évben a társadalombiztosítás szabályaiban. A cél, hogy növeljék a foglalkoztatói felelősséget és csak a benyújtott adatokból kerüljenek számításra a társadalombiztosítási ellátások.

Munkaerőkölcsönzés: ügyeljünk a fordított áfára 

A megszavazott 2015-ös adóváltozások keretében a fordított adózás intézménye többek között kiterjesztésre került a munkaerő-kölcsönzés keretében és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásra és érdemes ügyelni a szabályokra.

Egy hete van a cégeknek a kockázati biztosíték elkerülésére 

Egy hete van azoknak, akik március 1-je után sem akarnak kockázati biztosítékot fizetni az EKÁER-ben, ugyanis még januárban felvételüket kell kérniük a kockázatmentes adózók adatbázisába.

Mindenkinek csomagot küld a NAV 

Legkésőbb a jövő hét közepén mindenki megkapja a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges csomagot. Idén csaknem 4 millió küldeményt indított útnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben 

A lehetséges adókedvezmények közül a legtöbb ember a családi adókedvezmény érinti. A hetekben várják a munkaadók, hogy az érintettek nyilatkozzanak az adókedvezményekről. Mutatjuk, hogy változott 2015-re a családi adókedvezmény szabályozása a NAV tájékoztatása szerint.

Ilyen adó a világon nincs 

A reklámadó torzítja a versenyt a magyarországi médiapiacon, gátolja a fejlődést és az innovációt, negatívan hat a tartalomszolgáltatás mennyiségére és minőségére. Ilyen sávosan számított reklámadó egyébként sehol a világban nincs.

Ezt várják a munkáltatók: ideje nyilatkozni az adókedvezményekről 

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.

Újabb határidő közeleg az online kasszáknál – milliós lehet a bírság 

Hamarosan eljön az elsőként bekötött online pénztárgépek éves, kötelező felülvizsgálatának határideje – figyelmeztetnek a szakértők. A jogszabály értelmében a kasszákat minden évben felül kell vizsgálni.

A reklámadó és az új Ptk. felülírja az üzletmenetet 

Mire kell ügyelnünk az új Ptk. kapcsán az idén: egy Ft-os cégalapítás, tagi kölcsönből törzstőke-emelés? Megváltoznak a szerződésszegés szabályai, szigorúbb szabályok vonatkoznak az ügyvezetői felelősségre és a kezességre, illetve a reklámadó is megbonyolítja a helyzetet.

Ekhósok, katások, figyelem! Ezek a változások idénre 

Változtak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevételi értékhatárai 2015-től, valamint módosítások léptek életbe a kisadózó vállalkozók tételes adójánál (kata) is.

Még mindig olcsóbb a cafeteria mint a munkabér 

A béren kívüli juttatások 200 ezer forintos keretig nem változtak, ám efelett durva módosítások léptek életbe 2015. január elsejétől, azonban még mindig megéri cafeteriát adni a dolgozóknak. Továbbra is sláger az adómentes lakáshitel támogatás, azonban olyan komoly adminisztrációval jár, hogy kétszer is érdemes meggondolni belevágunk-e.

Csak egy újabb értelmetlen sarc 

A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.

Sok vállalkozásnál ketyeg az óra 

Január elsejétől bővül a kapcsolt vállalkozások köre, mivel ezentúl nemcsak az azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek tartoznak ide, hanem azok is, ahol „csak” az ügyvezetés egyezik meg. Ennek köszönhetően az eddiginél szélesebb kört fognak érinteni a transzferárakra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségek és vizsgálatok. Azoknak, akik a jogszabály-módosítások miatt kerültek be a kapcsolt vállalkozások körébe, 2015. január 15-ig kell ezt bejelenteniük az adóhatóságnál.

Önt is érinti? Sok minden változott az áfatörvényben 

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfamentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is, és új területekre terjedt ki a fordított adózás hatóköre.

Most már így kell adózni a pálinkafőzés után 

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó szabályai 2015. január elsejétől megváltoztak.

Pénztárgéphasználók, figyelem: a január 1-jétől hatályos szabályok! 

A pénztárgép használata során minden esetben adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek, amennyiben a bizonylatadási kötelezettségüket online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesítik.

Adózási kisokos 2015-re 

Idén is számos jelentős és még több apró, de fontos változtatással indul az év adózási szempontból. Összeszedtük a legfontosabbakat a társasági adótól az áfa változásokig.

A 10 legfontosabb adóváltozás januártól 

Az eKontento Online Könyvelő Iroda segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb 2015-ös adóváltozásokat tételenként.

Adósúlyok és devizahitelek vitték a novembert 

Novemberben elfogadták a 2015-ös adótörvényeket, hivatalba lépett az új Európai Bizottság és döntöttek a devizahitelek automatikus forintosításáról is.

Bevallási határidők 2015-ben 

Az adóbevallási határidők 2015 folyamán, várhatóan megegyeznek majd a 2014. évivel. Összeszedtük, kinek, mikor kell áfát, evát, adóelőleget fizetnie jövőre.

Zsúfolt december vár még a vállalkozásokra 

Több jelentős, a vállalkozások adózási kötelezettségeit érintő törvényi változás lép életbe 2015. január 1-jén. Az aktuális adóév végéhez közeledve a cégeknek ezért is érdemes átgondolniuk a legfontosabb adózási teendőket, illetve feltérképezniük és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket.

Jön a művirágadó , de vissza is lehet igényelni 

2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg. Díjköteles lesz az irodai papír, a művirág, de a mosópor és a szappan is. Ám a cégek vissza is igényleheti a termékdíjat – de nem minden esetben.

Lélegzetvételnyi türelmi időt kaptak a fuvarozók 

A kormány két héttel meghosszabbította az EKAER bírságmentes időszakát, így január végéig tart a próbaidőszak. A fuvarozó szervezetek és szakértők szerint azonban legalább két hónap kellene a felkészülésre.

Reklámadó: így jelenthetjük fel a közzétevőnket 

A NAV állásfoglalást adott ki azzal kapcsolatban, hogy jelenthetik a vállalkozások azokat a közzétevőket, amelyektől nem kapnak nyilatkozatot – és ennek hiányában a reklámadó megfizetésére kötelezik őket.

Nehéz helyzetbe kerülnek januártól a fuvarozók 

Január elsejétől indul az elektronikus árukövetési rendszer, amely komoly terheket ró a fuvarozókra. A növekvő adminisztrációs teher mellett pénzügyi többletteherrel is szembesülni fognak az érintett vállalkozások.

Hogyan sakkozzunk a cafeteriaelemekkel jövőre? 

Az eredeti javaslathoz képest a napokban megszavazott adótörvény módosító csomag alacsonyabb közteheremelést tartalmaz a cafeteria elemek tekintetében. Végül a magasabb adóteher nem fog jövőre életbe lépni a népszerűnek tekinthető béren kívüli juttatások vonatkozásában, azonban több korlátra kell majd figyelemmel lennünk.

Reklámadó: foltozgatás jövőre is 

Folyamatosan alakítgatják, pontosítgatják a reklámadó szabályozását, a Mazars szakértői szerint ezzel is legfeljebb annyit lehet elérni, hogy valamennyire életszerűvé válik az egyébként végrehajthatatlan törvény.

Adózás 2015: Nem éppen könnyítés 

A Mazars szakértői szerint egyértelmű, hogy általánosságban nézve adóteher növekedéssel kell számolnunk jövőre, különösen, ha nem csak az esetleges befizetéseket, hanem az adminisztrációs terhek változását is figyelembe vesszük. Áttekintünk néhány, a cégek számára jelentős változást.

Itt az ideje dönteni az eváról 

Az idén december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Már csak legyintenek a cégek a szabályozásokra 

Sok cégvezető már csak legyint és inkább a homokba dugja a fejét, ha az egyre újabb és újabb adminisztrációs kötelezettségekről hall. A lapunknak nyilatkozó könyvelő szerint még az sem tud minden előírásnak tökéletesen megfelelni, aki akarna.

Megússzák a magasabb biztosítékot a kisvállalkozások 

Mégis módosítja a kormánytöbbség az alkoholnagykereskedőket érintő jövedéki biztosíték elfogadott szabályozását. A forgalomtól független fix összeg helyett forgalomtól függő, sávos összegre számíthatnak majd a vállalkozások.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

25 százalékkal zuhantak a használt lakásárak egy év alatt

25 százalékkal zuhantak a használt lakásárak egy év alatt 

Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo