hirdetés

Most már így kell adózni a pálinkafőzés után

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó szabályai 2015. január elsejétől megváltoztak.
hirdetés

Kép: PP

A jövedéki törvény hatályba lépő rendelkezései értelmében a szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig előállított bérfőzött párlat adója – az alkoholtermékek tekintetében meghatározott adóalapra számítva – az eddigi kedvezményes 0 forintról 167 000 forintra változik. 50 liter bérfőzött párlatnak 50 liter 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesz, azaz 43 hektoliterfok mennyiségű bérfőzött párlat felel meg – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztatóban.

A változással összefüggésben a NAV külön felhívja a figyelmet arra, hogy a 2014. évben előállított, azonban a bérfőzető részére 2015. január 1-jét követően átadott párlat után fizetendő jövedéki adó összegét minden esetben az átadás- átvétel időpontjában hatályos adómérték alapján (50 liter gyümölcsszesz mennyiségig 1670 forint/hektoliterfok, a felett 3333,85 forint/hektoliterfok) kell megállapítani.

A jogszabályváltozásra tekintettel a Bérfőzési napló nyomtatvány adattartalmát és formátumát a jövőben módosítják, azonban a jelenleg használatban lévő Bérfőzési naplók 2015. január 1-jét követően időbeli korlátozás nélkül továbbra is megvásárolhatók és felhasználhatók.

A készleten lévő Bérfőzési naplókat a mellékelt útmutató szerint úgy szükséges kitölteni, hogy a származási igazolványon a bérfőzető részére kiadott párlat vámtarifaszáma helyett annak KN kódja szerepeljen. A bérfőzött párlat után fizetendő bérfőzési szeszadó mértékét és összegét a származási igazolvány szürkített mezőjének megosztásával szükséges a nyomtatványon rögzíteni.

Adózási kisokos 2015-re
Idén is számos jelentős és még több apró, de fontos változtatással indul az év adózási szempontból. Összeszedtük a legfontosabbakat a társasági adótól az áfaváltozásokig.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo