Pálinkafőzés cikkek

hirdetés

Pálinkafőzővel ment a trükközés, a NAV-nak is feltűnt

Pálinkafőzővel ment a trükközés, a NAV-nak is feltűnt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan értékeli az online számlaadatokat.
Adómentes pálinkafőzés: itt vannak a legfontosabb változások

Adómentes pálinkafőzés: itt vannak a legfontosabb változások

Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt – közölte a NAV.
Kiszállt a pálinkafőzésből Tiborcz István

Kiszállt a pálinkafőzésből Tiborcz István

Kicsit több mint 4 éven keresztül volt Orbán Viktor miniszterelnök veje igazgatóság tag egy hivatalosan desztillált szeszes italt gyártó cégben. Idén nyár elején azonban elege lett.
Kitart a pálinkafőzés adómentessége mellett a kormány

Kitart a pálinkafőzés adómentessége mellett a kormány

Nincs vége a pálinka szabadságharcnak?

Amikor robban az összegányolt pálinkafőző

Sok helyütt ősszel veszi kezdetét a párlatfőzés időszaka, amely veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére.
hirdetés
Megadással zárult a pálinkaháború

Megadással zárult a pálinkaháború

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, miután Magyarország úgy módosította a jövedéki szabályokat, hogy mindenben megfelelnek az uniós jognak.
Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell

Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.
Elfogadták: így adózunk jövőre

Elfogadták: így adózunk jövőre

Elfogadta a Parlament az adótörvények módosítását, így jövőre megkezdik az adózók minősítését, újra adóköteles lesz a pálinkafőzés, minden kereskedelmi egység fizetheti az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, viszont adókedvezményt kapnak a fuvarozók és az elektromos gépjárművek.
Brutálisan nőhet a pálinka jövedéki adója

Brutálisan nőhet a pálinka jövedéki adója

Az unió újra kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mert Brüsszel szerint a januártól bevezetett ezerforintos átalányadó sem felel meg a közösségi követelményrendszernek. Az uniós eljárás hatására a jelenlegi nyolcvanszorosára nőhet a házi pálinka után fizetendő jövedéki adó.
Brüsszelnek még mindig nem tetszik a pálinka adózása

Brüsszelnek még mindig nem tetszik a pálinka adózása

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért - derül ki az Európai Bizottság honlapján közzétett információkból.
hirdetés

Újra adót kell fizetni a pálinkafőzésért

Idén január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok. Újra kell fizetni ugyanis a magánfőzés után a jövedéki adót.

Most már így kell adózni a pálinkafőzés után

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény bérfőzött párlat utáni adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó szabályai 2015. január elsejétől megváltoztak.

Így módosul a pálinka adózása

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Kiverte a biztosítékot a kormány az adótörvényekkel

A kormány adótörvény módosításai közül a netadóval sikerült a legnagyobb felháborodást keltenie, pedig brutális adóemelést kap a cafeteria is, és a házi pálinkafőzés adómentessége is a múlté lesz jövőre. Ráadásként különadót vetnek ki a befektetési alapokra, míg bizonytalansági tényezőként megjelennek a helyi adók is.

Ennyi volt az adómentes pálinkának

Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyisége, ezenkívül a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznának.

A pálinkacsatát nem lehet megnyerni?

Az adózási szabályokat és az uniós jogot is figyelembe véve nincs olyan megoldás, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon.

Véget érhet a házi pálinka reneszánsza

Az Európai Bíróság elmeszelte az adómentes otthoni pálinkafőzésről szóló magyar rendelkezést. A döntés értelmében újra jövedéki adót kell bevezetni az ötven liter alatti mennyiségekre is, ami komoly törést jelenthet a felfutó házi termelésnek.

Eljárás indult hazánk ellen a pálinkafőzés miatt

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a házi pálinkafőzés adómentessége miatt. Az Európai Unió legalább a jövedéki adó felét beszedetné a házi pálinkán.

Egy a nemzet és a pálinkaverseny

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter módosította az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló korábbi (2010 novemberében kiadott) rendeletét.

Védjegyet kapnak a legjobb pálinkák

A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor.

Egy év alatt 12 millió liter adómentes pálinka

Míg 2010-ben 2,8 milliárd forint folyt be az államkasszába a pálinka bérfőzés után befizetett jövedéki adóból, addig 2011-ben, a hazai pálinkafőzéshez kapcsolódó törvény megszületése utáni évben ugyanez a szám már csak 15 millió forint volt, nagyobb mennyiségű bérfőzés mellett.

Bortermelők! Változott a törkölyre vonatkozó szabályozás

Augusztus 1-jén hatályba lépett a vidékfejlesztési miniszter rendelete a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek (szőlőtörköly, borseprő) kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette az erről szóló, 2008-as és 2009-es FVM rendelet.

Feketén kerül a vevőkhöz az adómentes magyar pálinka

Nem rajong az adómentes pálinkafőzés ötletéért Brüsszel, de magyar szakemberek szerint is jelentős károkkal jár a feketefőzés engedélyezése a magyar büdzsére, valamint a szeszipar szereplőire nézve.

Egyszerűbb lesz támogatást kérni a törkölypálinkára

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.

Egy éve szabad a pálinkafőzés

A Zala megyei Pórszombaton ünnepelte a vidékfejlesztési miniszer, hogy egy éve szabad a pálinkafőzés Magyarországon. Fazekas szerint visszakerült jogaiba ez a nemzeti ital, amely annak köszönheti a kitüntető címet, hogy sok féle és sok fajta gyümölcsből készül. Ez teszi igazán egyedivé a párlatot. A pálinka értékhordozó, "a vidéki ember munkaszorgalmát, odafigyelését is mutatja".
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, és a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Jogi kisokos

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Kit tekintünk a művek megalkotójának, az MI által létrehozott művekhez fűződnek-e szerzői jogok, és ha igen, azok kiket illetnek?

Cégblog

Bekeményít a Volánbusz: emelik a pótdíjakat

Bekeményít a Volánbusz: emelik a pótdíjakat

Áprilistól. A 30 napon túl fizetett, eddig 12 ezeres pótdíj 50 ezer forintra nő. 

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Jól jártak, akik ebben a kerületben vettek lakást

Jól jártak, akik ebben a kerületben vettek lakást

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo